politica

BREAKING Basescu, declarat definitiv „colaborator al Securitatii”. Decizie a ICCJ. Basescu va pierde toate beneficiile ca fost presedinte

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins miercuri ca „nefondat” recursul lui Traina Basescu la decizia Curtii de Apel prin care s-a stabilit ca a fost „colaborator al Securitatii ca politie politica”. 

UPDATE Basescu, pe Fcaebook: „Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”.

„Admite exceptia inadmisibilitatii invocata din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragos Marian, impotriva Sentintei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragos Marian impotriva Incheierii de amanare a pronuntarii, din data de 05 septembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Respinge, ca fiind inadmisibila exceptia de nelegalitate invocata de recurentul-parat Basescu Traian.

Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – parat Basescu Traian impotriva Sentintei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Admite cererea de interventie accesorie formulata de intervenientul Ciuvica Mugur-Cristian, in interesul intimatului-reclamant Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 23 martie 2022”, se arata in minuta Instantei.

Parlamentul a decis, in septembrie anul trecut, ca drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman sa fie retrase in cazul in care se dovedeste ca acestia au avut calitatea de lucrator sau colaborator al Securitatii. Astfel, Basescu nu va mai avea parte de casa de protocol, SPP, indemnizatie speciala.

Potrivit CNSAS, fostul presedinte Traian Basescu a dat note informative ce ar fi dus la mentinerea in tara a unui coleg de la Marina.

Din documentele depuse in instanta de CNSAS rezulta ca Basescu ar fi avut un ofiter de legatura desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, si ca ar fi dat doua note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborarii cu Securitatea, Traian Basescu a furnizat informatii prin care se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum intentia de a pleca in strainatate si relatii cu cetateni straini, existente in notele informative date in 05.05.1975.

„Analizand informatiile furnizate de parat, apreciem ca acestea vizeaza ingradirea dreptului la viata privata (art. 17 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice) si dreptul la libera circulatie (art. 12 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice”, sustinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Basescu fata de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave romanesti care plecau in afara granitelor tarii.

In timpul procesului de la Curtea de Apel Bucuresti, Traian Basescu a negat ca ar fi fost colaborator al fostei Securitati.

„Avem puncte de vedere total diferite, eu si CNSAS. Ne va impaca un al treilea, judecatorul”, a spus, atunci, Basescu.

Traian Basescu a precizat in sala de judecata ca nu a stiut ca i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind ca rapoartele sale sunt semnate „capitan Traian Basescu”.

„Nu am stiut ca mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament in care sa-mi fie introdus si un nume conspirativ. (…) Nu am stiut ca Contrainformatiile Militare sunt Securitatea. Am crezut ca e un serviciu al Ministerului Apararii Nationale”, s-a aparat el.

El a precizat ca studentii de la Sectia civila a Institutului de Marina nu aveau interdictia de a lua legatura cu cetateni straini, de a avea relatii cu acestia in afara cadrului profesional. Acesta a amintit ca vara, ca studenti, mergeau la Mamaia, unde se intalneau cu tineri din Cehoslovacia.

„Navele romanesti operau in toate porturile lumii si la Sectia comerciala studentii erau familiarizati si pregatiti pentru contacte cu straini. (…) Niciodata nu am considerat ca acele relatii ale noastre cu studentii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru ca nimeni nu ne interzicea”, a mentionat Basescu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Rusia: Sef de grupare mafiota, eliberat pentru a lupta in Ucraina. „Nu ma vor lua prizonier. Chiar daca raman fara gloante, voi continua sa lupt cu dintii”

Un cunoscut lider rus al crimei organizate a parasit colonia penitenciara in care isi ispasea…

39 de minute ago

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

4 ore ago

Iohannis a promulgat legea, alegerile prezidentiale vor avea loc cu trei luni inainte ca presedintele sa-si finalizeze mandatul

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea care stabileste ca alegerile pentru presedintele Romaniei pot…

11 minute ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

2 ore ago

Iohannis a depus cerere de pensionare, postul sau de profesor de fizica la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” devine vacant

Klaus Iohannis a depus cerere de pensionare din postul de profesor. Astfel, catedra de profesor…

O oră ago

Tarile G7 au convenit sa inchida centralele electrice pe carbune fara dispozitive de captare carbonului pana in 2035

Tarile G7, reunite in Italia, au decis marti sa inchida treptat centralele electrice pe carbune…

O oră ago