pagina verde

Tarile G7 au convenit sa inchida centralele electrice pe carbune fara dispozitive de captare carbonului pana in 2035

Tarile G7, reunite in Italia, au decis marti sa inchida treptat centralele electrice pe carbune fara dispozitive de captare a carbonului pana in 2035, un pas important pentru a pune capat utilizarii combustibililor fosili, relateaza Le Figaro.

Carbunele este cel mai toxic combustibil fosil, iar militantii pentru protectia mediului au indemnat G7 – din care fac parte Italia, Canada, Franta, Germania, Japonia, Marea Britanie si SUA – sa dea un exemplu.

Prin urmare, G7 a convenit „sa elimine treptat productia actuala de electricitate pe baza de carbune din sistemele sale energetice in prima jumatate a anilor 2030 sau intr-un calendar compatibil cu mentinerea unei limite de crestere a temperaturii la 1,5°C, in conformitate cu traiectoriile de neutralitate a carbonului”, au anuntat tarile membre intr-un comunicat de presa, dupa o reuniune a ministrilor G7 ai mediului si energiei la Torino.

Unele tari, precum Franta, militau pentru ca G7 sa renunte la carbune pana in 2030, dar Japonia, in special, unde o treime din electricitatea sa provine din carbune, a fost reticenta in a stabili un termen limita. Reuniunea de la Torino a fost prima reuniune politica majora pe tema climei de la COP28, care a avut loc in decembrie anul trecut la Dubai, unde lumea s-a angajat sa renunte treptat la carbune, gaz si petrol.

De asemenea, tarile G7 au anuntat ca „aspira” sa reduca productia mondiala de plastic pentru a combate poluarea globala cauzata de acest material, prezent peste tot in mediul inconjurator, din varful muntilor pana pe fundul oceanelor, precum si in sangele fiintelor umane. Ottawa, Paris, Berlin si Londra fac presiuni pentru adoptarea unui tratat de reducere a poluarii cu plastic, in timp ce Washington si Tokyo sunt mai reticente.

In cadrul unei conventii ONU privind clima din 1992, doar o mica mana de tari cu venituri ridicate, care dominau economia mondiala la acea vreme, s-au angajat sa finanteze lupta impotriva incalzirii globale. Aceasta nu includea China, care a devenit acum tara cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de sera. La Dubai, tarile au convenit sa tripleze capacitatea globala de energie regenerabila si sa renunte la combustibilii fosili, insa finantarea acestei tranzitii reprezinta o problema, in special pentru tarile cele mai sarace.

Impreuna, tarile G7 reprezinta 38% din economia mondiala si sunt responsabile pentru 21% din emisiile de gaze cu efect de sera, potrivit cifrelor pentru 2021 ale Institutului pentru Analiza Climei.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

DNA, nevoita sa dezminta minciunile AUR: Nicusor Dan nu este urmarit penal. „Atragem atentia asupra echilibrului in discursul public”

DNA a dezmintit, vineri seara, afirmatiile candidatului AUR la Primaria Capitalei, MIhai Enache, conform caruia…

21 de minute ago

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

3 ore ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

3 ore ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

5 ore ago