externe

Ucraina, record de aeronave ruse distruse intr-o singura zi. „Capcanele aerului”, modul in care Rezistenta reuseste sa obtina aceste victorii

Oficialii militari ucraineni au anuntat pe 23 martie 2022 ca au avut cea mai buna zi in privinta doborarii vehiculelor aeriene ruse – avioane, elicoptere si drone – de la inceputul razboiului, doborand 11 astfel de aeronave.

Ucrainenii au doborat 5 avioane, 1 elicopter, 4 drone si o racheta balistica, a anuntat Iuri Ihnat, purtatorul de cuvand al fortelor aeriene ruse, conform Kyiv Post.

Informatia este partial confirmata din imaginile aparute in spatiul public, iar americanii confirma ca rusii pierd aeronave in mod constant.

Ucrainenii spun ca au doborat 101 avioane, 124 elicoptere si 42 de drone de la inceputul razboiului, desi unii analisti cred ca cifra este putin optimista.

Tactica folosita de ucraineni este denumita „capcana aerului”. Ei atrag aeronavele rusesti in anumite zone, de obicei cu ajutorul avioanelor ucrainene sau lasand impresia ca sunt mai slab aparate, apoi le ataca de la sol si cu rachete portabile de umar si artilerie antiaeriana.

Ucrainenii au reusit sa-si pastreze cea mai mare parte a aviatiei militare in fata invaziei ruse de la sfarsitul lunii februarie, asa ca Rusia nu domina spatiul aerian. In acest moment, ei mai au 55 de avioane militare. Fortele ucrainene au folosit din plin si dronele controlate de la distanta Bayraktar TB-2, cu care au decimat liniile rusesti.

In plus, armata de la Kiev a primit de la statele UE si NATO arme antiaeriene, insa deocamdata din categoria celor portabile, „de umar”, iar sistemele antiaeriene mai sofisticate, care pot dobori bombardierele strategice si rachetele balistice, nu au ajuns inca in Ucraina.

Un alt avantaj este ca ucrainenii au reusit sa pastreze controlul asupra celei mai mari parti a teritoriului, asa ca rusii zboara pe deasupra instalatiilor aeriene ucrainene si sunt permanent tinte.

Rusii recurg tot mai des la bombardamente in aceasta faza a razboiului. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune ca armata rusa a tras peste 1.000 de rachete, dintre care o mare parte au fost lansate asupra civililor.

Orasul asediat Mariupol este distrus de rachete, bombe si artilerie in proportie de aproximativ 90%. Harkov si chiar capitala Kiev sunt si ele bombardate intensiv, cu blocuri de locuinte intregi tintite de fortele ruse.

Cei mai multi analisti militari considera ca armata Kremlinului face asta pentru ca nu a reusit sa invinga fortele ucrainene la sol, unde a intampinat o rezistenta acerba. De asemenea, rusii resimt din plin pierderile de oameni, iar resursele lor de alimente si munitie se termina rapid, asta si pe fondul unei logistici deficitare.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

7 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

4 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

4 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

4 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

5 ore ago