Caracatita PNL-PSD in Caras, destructurata de DIICOT. Tehnici Cosa Nostra de obtinere a contractelor PNDL de la sefii institutiilor locale. Fosta sefa PSD Caras, aliata cu PNL-istii

politica

Patru persoane au fost conduse, miercuri, la sediul DIICOT Caras-Severin intr-un dosar referitor la destructurarea unui grup infractional organizat specializat in infractiuni de santaj, trafic de influenta, abuz in serviciu, delapidare, luare de mita si fals in inscrisuri oficiale, precum si folosirea influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid cu scopul de a obtine foloase necuvenite, a informat DIICOT Caras-Severin.

Ancheta vizeaza si persoane cu legaturi in cadrul Consiliului Judetean (CJ) Caras-Severin sau institutii subordonate acestuia, intre suspecti numarandu-se un consilier al presedintelui CJ si fostul directorul executiv al Directiei Judetene de Drumuri.

In acest dosar, procurorii DIICOT Caras-Severin impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie Caras – Severin si SCCO Caras-Severin au efectuat miercuri sapte perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Timis si Caras-Severin, patru persoane fiind conduse la sediul institutiei.

Potrivit anchetatorilor, la finalul anului 2018, la nivelul judetului Caras-Severin s-a constituit un grup infractional organizat avand drept scop obtinerea unor mari profituri materiale, prin subordonarea a cat mai multor institutii publice prin santajarea conducatorilor acestora, care sa le asigure accesul la banii publici si, implicit, posibilitatea de a-i imparti intre membrii grupului.

Procurorii mentioneaza ca grupul a actionat, in mod coordonat, in scopul preluarii controlului asupra tuturor institutiilor publice de la nivelul judetului Caras-Severin si asupra altor unitati publice care dispun de fonduri financiare importante, in scopul insusirii sumelor de bani prin contracte de servicii si lucrari executate partial sau fictiv.

Pentru preluarea controlului asupra institutiilor publice din judetul Caras Severin, grupul infractional a urmarit schimbarea din functii a sefilor acestor institutii publice si inlocuirea acestora cu persoane obediente, apropiate de liderii gruparii.

„O alta modalitate de comitere a activitatii infractionale a membrilor grupului si obtinere de venituri ilicite, pe langa schimbarea din functia a sefilor de institutii cu alte persoane loiale grupului infractional, a constituit-o asigurarea accesului la achizitii publice, din fonduri guvernamentale (PNDL I si II), prin crearea conditiilor necesare acordarii lucrarilor exclusiv catre firmele controlate de catre liderul gruparii, la preturile maxime de 99,8% din valoarea lucrarilor, in conditiile in care firmele mentionate nu aveau nici expertiza celorlalti contraofertanti si nici nu dispuneau de dotarile necesare efectuarii lucrarilor, din punct de vedere al personalului sau al echipamentelor din dotare”, se arata intr-un comunicat al DIICOT Caras-Severin, citat de Agerpres.

Anchetatorii sustin ca chiar si dupa trimiterea in judecata a suspectilor, in doua cauze distincte instrumentate de catre Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara, acestia au continuat sa realizeze scopul infractional, acela de a accesa bani publici in vederea obtinerii unor foloase necuvenite pentru sine, prin noi acte si fapte de natura penala.

„Astfel, incepand cu luna noiembrie 2020, dupa instalarea in urma alegerilor din luna septembrie a noului presedinte al CJ Caras-Severin, o parte din membrii grupului si-au consolidat pozitia in grup, devenind consilierii onorifici ai acestuia, fara a fi remunerati si fara a figura pe statele de plata ale institutiei, avand ca scop promovarea intereselor personale, prin contractarea achizitiilor publice. In acest scop, suspectii au procedat la cooptarea in grupul infractional a factorilor decizionali din cadrul Directiei de Drumuri Judetene Caras-Severin, respectiv a directorului executiv si a consilierului presedintelui Consiliului Judetean Caras-Severin”, se arata in comunicat.

Procurorii mentioneaza ca din cercetarile efectuate in cauza s-a constatat faptul ca, in cursul anului 2020, in cadrul Directiei Judetene de Drumuri a fost organizat de catre fostul director executiv un numar de 9 licitatii cu clauza suspensiva, ce aveau ca obiect diferite lucrari de modernizare, intretinere, reparare a drumurilor judetene.

S-a procedat la acest tip de licitatie si modalitate contractare intrucat s-a avut in vedere posibilitatea inceperii imediate a lucrarilor, in cazul obtinerii fondurilor guvernamentale necesare.

„Pentru a obtine lucrarea, liderul gruparii si-a exercitat influenta dobandita, prin natura functiei de consilier onorific, neremunerat, al presedintelui consiliului judetean Caras-Severin, asupra factorilor decizionali din cadrul Directiei de Drumuri Judetene Caras-Severin, scopul urmarit fiind ramanerea de fonduri in cadrul bugetului directiei, la finele anului 2020, fonduri care, de regula, pentru a nu fi returnate erau realocate.

Astfel, incepand cu luna noiembrie – decembrie 2020, membrii gruparii au obtinut, prin intermediul directorului executiv, documente confidentiale, nedestinate publicitatii, privitoare la dosarele de lucrari publice efectuate de catre diferiti prestatori, pentru a evalua situatia lucrarilor ce urmau a fi platite si posibilitatea stoparii platilor, in vederea asigurarii unor fonduri suficiente atribuirii lucrarilor vizate de catre liderul grupului”, se precizeaza in comunicatul DIICOT Caras-Severin.

Din probele administrate in cauza, a fost identificata stoparea platilor catre patru societati comerciale care, la nivelul lunii noiembrie 2020, aveau finalizate lucrarile atribuite anterior, detinand intreaga documentatie necesara efectuarii platii, intocmita si semnata – factura fiscala, proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor, situatii de plata, etc.

In urma acestor activitati, la finalul anului 2020, membrilor gruparii le-au fost atribuite, din fondurile Directiei de Drumuri Judetene Caras-Severin, sumele de bani necesare inceperii si efectuarii lucrarilor vizate.

„De asemenea, s-a retinut faptul ca, in perioada aprilie – octombrie 2021, o alta membra a grupului infractional, consilier al presedintelui Consiliului Judetean Caras-Severin, si-a depasit atributiile si a desfasurat acte materiale la nivel decizional, in sensul identificarii unor proiecte strategice ale judetului. In acest sens, in cursul lunii octombrie 2020, suspecta impreuna cu o alta suspecta, au initiat un un astfel de proiect in cadrul caruia erau depuse cereri de finantare, prin Programul Anghel Saligny, solicitari care nu au avut la baza studii de prefezabilitate, ci doar scopul de a favoriza exclusiv primariile agreate”, mai arata procurorii DIICOT Caras-Severin.

Presedintele CJ Caras-Sverin este Romeo Dunca (PNL). Printre persoanele retinute de DIICOT se afla si Luminita Jivan, fosta sefa a PSD Caras-Severin, trimisa deja in judecata de DNA. Jivan a devenit consiliera a lui Duca, anunta presa locala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: