politica

Caramitru distruge miturile nationalistilor: „Horea, Closca si Crisan au fost prinsi cu ajutorul preotilor ortodocsi, acestia au fost recompensati cu sute de florini de aur”

Andrei Caramitru a starnit din nou furtuna pe Facebook dupa ce, in doua postari, a detaliat care este „realitatea istorica” in lehatura cu implicarea Bisericii Ortodoxe in miscarea pentru Marea Unire si in alte evenimente care au marcat istoria tarii.

„BOR nu poate pretinde ca a fost motorul din spatele unirii, din contra. Multi s-au socat: pai cum domne asa ceva ?

Va mai dau cateva informatii istorice simple, ca sa intelegeti mai bine:

– in Transilvania, cei care au luptat pentru unire au fost greco-catolicii (biserica principala a romanilor de acolo) si Scoala Ardeleana

– ortodocsii din Transilvania erau condusi ierarhic de Episcopia Sarba de la Carlovitz, care avea o agenda rusificatoare si care se impotrivea emanciparii nationale. Tot clerul ortodox din Transilvania era slavon si dominat de sarbi, bulgari si rusi

– cand romanii au luptat ca sa preia Transilvania si armatele au trecut Carpatii, viitorul prim patriarh al BOR Miron Cristea impreuna cu altii au semnat o Proclamatie de loialitate fata de Ungaria prin care refuzau unirea

– s-a tot vorbit recent de rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Innabusirea revoltei a fost facuta de autoritatile imperiale cu colaborarea directa a bisericii ortodoxe. In gasirea vinovatilor ofiterii armatei austriece erau insotiti de cate un preot ortodox. Arestarea lui Horea insusi a fost facuta la indemnul si cu binecuvantarea protopopului ortodox din Abrud, Iosif Adamovici. Protopopul a fost personal implicat nu doar in prinderea lui Horea, ci si in capturarea fiului adoptiv al acestuia. La sfarsitul tragicelor evenimente din 1784 – pentru ajutorul dat – episcopul Ghedeon Nichitici primeste 1000 de florini de aur, iar episcopul ortodox de Arad, Petru Popovici, primeste 800 de florini, in vreme ce Adamovici este recompensat chiar si cu o medalie de aur pe langa cei treizeci de ducati incasati pentru vinderea rasculatilor.

Realitatea istorica asta este, degeaba se tot incearca ascunderea sub pres si minciuna si propaganda”, a explicat Caramitru pe Facebook.

Anterior, Caramitru a scos in evidenta si cine a avut cu adevarat un rol major in Marea Unire.

„Scoala, Academia si BOR va spun asa: unirea si Romania au fost facute de biserica ortodoxa, singura biserica nationala, a poporului. Realitatea e asa:

– unirea Principatelor a fost facuta de Cuza si de echipa lui. Erau toti masoni si au fost ajutati de puterile vestice. BOR s-a opus brutal unirii – mitropolitul din Iasi chiar a condus o rebeliune impotriva unirii si a fost arestat pentru tradare de Cuza

– Miscarea pentru Marea Unire – cand am preluat si Transilvania – a fost condusa de biserica Greco-catolica. La adunarea de la Blaj din 1848 – organizatorii au fost episcopii din Transilvania. Mai departe, la 1918 cand a fost Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia – au luat cuvantul 3 episcopi Greco-catolici – Cardinalul Iuliu Hossu a citit actul unirii. Iuliu Maniu era Greco-catolic. Atunci – biserica Greco-catolica era biserica romanilor din Transilvania, punct. BOR (biserica dominanta in Moldova si Muntenia) nu s-a opus atunci si a contribuit (dupa ce a fost reformata de Cuza si dupa de Carol – au fost dati afara toti grecii fanarioti pusi de Istanbul aici, care o conduceau de fapt dintotdeauna), insa nu au fost motorul principal.

– Dupa Cuza – conducatorii statului au fost regi nemti. Familie catolica de zeci de generatii inainte sa vina in Romania. Regina Maria (care de fapt a negociat unirea cu marile puteri) era nepoata reginei Victoria a UK-ului. NU erau romani, nici daci.

Asta e realitatea. Insa – Comunistii erau ingroziti de biserica Greco-catolica, pentru ca era legata de Vatican si de Roma deci de occident. Asa ca au arestat pe toti conducatorii bisericii si i-au omorat. Pe toti cei care au facut de fapt unirea. Au confiscat toate proprietatile si bisericile Greco-catolice le-au dat la BOR (care nu le-a dat niciodata inapoi). BOR a fost condusa de securisti comunisti infiltrati acolo. Nici acuma nu sta prea bine.

Asta e realitatea si adevarul istoric. Sper intr-o zi sa invatam si sa acceptam adevarul nu minciuna”, a subliniat Caramitru.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Serviciul secret ucrainean anunta ca Rusia are o noua strategie, mai eficienta: „Noi nu avem arme iar ei actioneaza ca un corp unic, cu un plan clar”

Pozitia Ucrainei pe campul de lupta este mai precara decat oricand din primele zile ale…

12 minute ago

Premierul pro-rus din Slovacia isi subordoneaza presa. Mii de persoane au protestat la Bratislava impotriva preluarii controlului televiziunii publice

Mii de slovaci s-au adunat joi in capitala Bratislava pentru a protesta impotriva unei revizuiri…

15 minute ago

Inflatia din Turcia creste in ritm ametitor, a ajuns la aproape 70% in aprilie. S-au dublat preturile la restaurante

Inflatia din Turcia a accelerat la 69,8% pe an in luna aprilie, a anuntat vineri…

17 minute ago

Economia Rusiei este pe cale sa atinga un minim istoric. Mobilizarea a sute de mii de soldati a accentuat criza fortei de munca

Economia Rusiei a dat dovada de rezistenta in fata sanctiunilor dispuse de Occident care au…

9 minute ago