Care este numele primul stat care a sarit in ajutorul pacientilor romani lasati de fostul ministru Bodog fara imunoglobulina. Stare de urgenta la Bucuresti

news

Austria este prima tara care raspunde apelului Romaniei in ceea ce priveste imunoglobulina, in urma declansarii Mecanismului de Protectie Civila european.

„Aseara am luat decizia de a declansa Mecanismul de Protectie Civila pentru imunoglobulina. Asta inseamna ca, in acest moment, in tara nu mai dispunem de nicio doza de imunoglobulina. Avem pacienti care asteapta de mai multa vreme acest tratament. (…) Acest mecanism inseamna ca cererea noastra ajunge intr-un sistem electronic de unde statele care sunt conectate iau informatiile si ne ofera daca au cantitatile de care Romania are nevoie in acest moment. Pot sa va spun ca deja avem un raspuns de la un stat membru (UE – n.r.). Am luat legatura si au mai cerut niste date suplimentare referitoare la caracteristici de care mai aveau nevoie. Este vorba despre Crucea Rosie din Austria. Avem deja primul raspuns”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, marti, intr-o conferinta de presa, anunta Agerpres.

Ea a precizat ca secretarul de stat in MAI Raed Arafat, care se afla la Bruxelles la o intalnire NATO, a transmis o cerere privind imunoglobulina si tarilor membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

„Anual, Romania are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobulina, substanta necesara care anul trecut nu a fost asigurata. Anul acesta s-au asigurat cantitati sporadice, cu toate ca Guvernul Romaniei a suspendat aplicarea clawback-ului pentru produsele din plasma si sange si derivate pe o perioada de doi ani. A fost o mana intinsa. (…) Acest mecanism rezolva situatia pe termen scurt sau speram ca o va rezolva, ca vom putea achizitiona cantitatea necesara pentru pacientii nostri”, a aratat ministrul Sorina Pintea.

Intrebata daca exista posibilitatea de a reintroduce taxa clawback, ea a raspuns: „Nu exclud aceasta posibilitate”.

Potrivit reprezentantului MS, Romania a cerut prin Mecanismul de Protectie Civila european cantitatea necesara pentru doua luni (10.000 de doze de imunoglobulina – n.r.).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: