Care este situatia in sectiile de Terapie Intensiva. Nelu Tataru anunta cati sunt intubati si cate paturi mai sunt libere

news

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat miercuri ca exista in acest moment 840 de paturi la terapie intensiva pentru bolnavii COVID, iar 112 pacienti sunt intubati.

Premierul Ludovic Orban l-a intrebat, la inceputul sedintei de guvern, pe ministrul Sanatatii ce masuri a luat pentru a creste numarul de paturi in sectiile de terapie intensiva pentru bolnavii de COVID-19.

„Avem astazi facuta la zi (statistica – n.r.): 840 de paturi in terapie intensiva, cu tot ceea ce este necesar, iar in acest moment 112 bolnavi sunt intubati, din cei 377 (care sunt internati la ATI – n.r.)”, a spus Tataru, citat de Agerpres.

Premierul a adaugat ca ar trebui gasita o solutie astfel incat cei care au iesit de pe ventilatie si carora li s-a ameliorat starea de sanatate sa fie mutati in niste „sectii intermediare”, unde sa poata fi oxigenati cu mijloacele respective, pentru a putea fi disponibilizate paturi in cazul in care e necesara tratarea altor pacienti in terapie intensiva.

„Am discutat de cresterea capacitatii in Bucuresti, e vorba de Spitalul Judetean Ilfov, de Spitalul CFR 1, e vorba de sectia externa de la Elias care a fost realizata de ‘Daruieste viata’, de asemenea, mai trebuie operationalizat (…) spatiul organizat de Auchan si de celelalte companii de pe Chitila si de asemenea spatiul cere tine de ‘Victor Babes’ din Pipera. (…) Trebuie crescut numarul de paturi si pe zone unde, evident, e cresterea. In Brasov – am inteles ca acolo e un proiect de sectie modulara, de spital modular. (…) La Cluj am inteles ca exista un proiect de crestere a capacitatii de tratare in terapie intensiva”, a spus Orban.

El a subliniat ca in toate spatiile sanitare trebuie asigurat numarul necesar de cadre medicale.

„Daca nu merge pe voluntariat, atunci prin detasare. Trebuie facuta o evaluare foarte serioasa a personalului care exista in sectiile de terapie intensiva ale spitalelor non-COVID, trebuie facuta evaluarea realista a numarului de cazuri pe care le trateaza si detasati toti aceia care nu au activitate sau care nu au incarcare suficienta in activitate. Chiar cred ca trebuie facut apel la empatie si eu nu cred ca un medic sau cadru medical poate sa lase pacienti netratati cand exista astfel de situatii. Nu uitati sa pregatiti o noua linie de aparare in cazul in care creste numarul de pacienti”, a mai afirmat Orban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: