externe

Carles Puigdemont spune ca partidul sau pro-independenta este aproape de a prelua controlul asupra regiunii catalane

Fostul presedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, care traieste in auto-exil de la incercarea esuata de secesiune din urma cu sapte ani, crede ca partidul sau este „la egalitate” cu socialistii care conduc Spania pentru a castiga controlul asupra regiunii in cadrul alegerilor din mai, potrivit Reuters.

Puigdemont a spus ca, daca nu reuseste sa castige, ar putea reconsidera sprijinul critic al partidului sau pentru guvernul national.

Fostul presedinte catalan a fugit in Belgia in 2017, dupa ce incercarea sa de secesiune a Cataloniei a dat gres, iar guvernul conservator al Spaniei de atunci i-a urmarit pe liderii sai pentru razvratire si deturnare de fonduri publice.

In conditiile in care exista un proiect de lege de amnistie care trebuie sa-i disculpe pe el si pe alte sute de persoane, aflat in Franta, candideaza din partea partidului Junts la alegerile regionale. Daca va castiga, planuieste sa se intoarca pentru a-si ocupa functia.

El a spus ca, in ciuda sondajelor de la inceputul lunii aprilie care arata ca socialistii conduc in Catalonia inainte de votul din 12 mai, sondajele interne ale partidului sau arata ca dupa ce si-a anuntat candidatura, cursa a devenit stransa.

„Acum o luna, era un vis, sondajele ne pozitionau pe locul trei. Acum suntem pe acelasi loc cu socialistii. Partidul meu are sanse serioase sa castige”, a declarat el.

Acest lucru ar da o noua viata miscarii de independenta adormita si i-ar intari pozitia pentru a impinge Madridul sa faca mai multe concesii, inclusiv un alt referendum privind independenta, a spus el. „Daca avem mai multa putere, obiectivele noastre sunt mai aproape”.

Un sondaj din martie a aratat ca majoritatea catalanilor sunt in continuare in favoarea unui referendum, dar nu a independentei.

In urma alegerilor nationale neconcludente de anul trecut, prim-ministrul Pedro Sanchez a trebuit sa apeleze la partidele regionale, inclusiv Junts, pentru a-si sustine guvernul minoritar. In schimb, Puigdemont a smuls promisiunea unei amnistii, care a infuriat opozitia conservatoare a Spaniei si o mare parte a populatiei sale.

Spunand ca guvernului national al Spaniei „depinde in mare parte de voturile noastre”, Puigdemont l-a avertizat pe Sanchez sa nu riste sprijinul Junts prin „trucuri murdare” pentru a castiga controlul asupra guvernului catalan, asociindu-se cu principalul partid de opozitie, Partidul Popular de dreapta atunci cand ar putea exista o alternativa separatista viabila de guvernare.

„Aceasta ar fi o contradictie de nesuportat care ar face relatia nesustenabila”, a spus el.

Sondajele de la inceputul lunii aprilie i-au creditat pe socialisti cu 39 de locuri, fata de 31 pentru Junts, partidul separatist moderat Esquerra Republicana (ERC), care conduce in prezent regiunea, cu 29, iar PP cu 13.

Partidele trebuie sa obtina 68 de locuri pentru a castiga majoritatea absoluta. Junts ar trebui probabil sa faca echipa cu alte partide pro-independenta, inclusiv ERC, cu care are o relatie conflictuala, pentru a guverna.

Puigdemont a recunoscut ca va mai dura pana la reinvierea miscarii de independenta, partidele care o sustin fiind divizate si cu un entuziasm civic diminuat.

„Represiunea a facut multe pagube”, a spus el. „Trebuie sa ne reconectam cu toti acesti oameni”.

Puigdemont isi va conduce campania din orasului francez Perpignan – la mai putin de o ora cu masina de casa lui din Spania.

El va ramane acolo cat timp mandatul sau de arestare ramane in vigoare, dar a promis ca va reveni pentru depunerea juramantului noului presedinte catalan, indiferent de rezultat.

Amnistia va intra in vigoare la sfarsitul lunii mai sau iunie, dar aplicarea ei va depinde de judecatori.

Fostul jurnalist in varsta de 61 de ani a spus ca accepta riscul arestarii daca amnistia sa nu a fost aprobata inainte de investitura.

El a deplans diviziunile pe care legea amnistiei le-a provocat in Spania si vitriolul indreptat impotriva lui, despre care a spus ca includ amenintari cu moartea si acuzatii „fabricate” ca a cautat sprijinul Rusiei pentru incercarea de secesiune din 2017.

El a facut apel la spanioli sa-si deschida mintile fata de independenta Cataloniei, comparandu-i pe sustinatorii acesteia cu cei care au luptat pentru drepturile homosexualilor, independenta coloniala sau libertatile religioase.

„Unitatea Spaniei nu este un lucru sacru, este o creatie a oamenilor”, a spus el. „In ciuda pierderii coloniilor, Spania continua sa existe si astazi si va exista si in ziua in care Catalonia va deveni independenta”, a adaugat el. Revenirea in Spania ar fi implinirea unui dor personal si politic, a spus Puigdemont.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

5 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

5 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

5 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

6 ore ago