externe

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda a publicului in provincia canadiana, potrivit The Guardian.

Premierul David Eby a declarat ca a cerut guvernului federal sa reintroduca interzicerea consumului public de droguri, punand capat in mod oficial primei incercari majore a tarii de a evalua efectele dezincriminarii.

„Siguranta oamenilor este prioritatea noastra. In timp ce avem compasiune pentru cei care se lupta cu dependenta, nu acceptam tulburarile stradale care fac comunitatile sa se simta nesigure”, a spus Eby.

In 2023, cand provincia si-a inceput experimentul de dezincriminare, dar nu de legalizare, a detinerii unor cantitati mici de droguri ilicite, miscarea a fost prezentata ca o regandire dramatica a unui sistem de justitie penala care a fost folosit multa vreme pentru a pedepsi consumaatorii si dependentii de droguri. Planul urma sa se deruleze timp de trei ani si sa fie monitorizat indeaproape la nivel federal si provincial.

La vremea respectiva, ministrul canadian al sanatatii a spus ca va servi drept sablon pentru alte jurisdictii, iar reprezentantul ministerului in provincie a spus ca va „face o diferenta” in criza de supradozaj in spirala care a cuprins Columbia Britanica.

„Dependenta este o problema de sanatate, nu este o problema de drept penal si despre acel principiu a fost vorba in intreg proiectul de dezincriminare. Era vorba despre eliminarea stigmatizarii persoanelor care se lupta cu dependenta, impiedicandu-le sa se adreseze altora pentru a cere ajutor de teama arestarii, de teama unui cazier judiciar”, a spus Eby, in declaratia in care a anuntat incheierea efortului de dezincriminare.

In timp ce expertii avertizeaza ca numarul deceselor cauzate de droguri contaminate nu va scadea fara a se aborda problema ofertei de droguri din ce in ce mai alterate, frustrarea publica a crescut din cauza consumului de droguri in public si a unui numar tot mai mare de decese, guvernul fiind acuzat ca a devenit prea indulgent.

„Uneori, este nevoie de constrangeri”, a spus Eby.

Provincia, care a primit anterior o derogare in temeiul Legii federale privind medicamentele si substantele controlate, a cerut acum ca elementele cheie ale derogarii sa fie inversate.

Desi detinerea personala a 2,5 g de cocaina, metamfetamina, MDMA si opioide precum fentanilul va fi permisa in spatii private, cum ar fi case, corturi si locuri sigure de injectare, politia va putea in curand confisca drogurile daca oamenii consuma in locuri publice „atunci cand este necesar” sau sa-i aresteze in „imprejurari exceptionale”.

„Oamenii mor din cauza drogurilor mortale de pe strada si apar probleme legate de consumul public si dezordinea pe strazile noastre”, a declarat Mike Farnworth, ministrul provincial al sigurantei publice intr-un comunicat. „Pe masura ce continuam sa urmarim bandele organizate si traficantii care produc si traficheaza droguri toxice, luam masuri acum pentru a face ilegal consumul de droguri in spatiile publice si pentru a extinde accesul la tratament pentru a ajuta oamenii care au cea mai mare nevoie de ele”, a adaugat el.

Decizia a fost, de asemenea, aspru criticata de grupurile de advocacy.

„BC nu a oferit niciodata o sansa corecta #dezincriminarii. Aceasta este acuzata de problemele sociale care sunt rezultatul esecului politicilor care au ca rezultat o criza a locuintelor si saracie. In loc sa abordeze problemele reale [Eby] a gasit un tap ispasitor convenabil. Cei dragi noua mor”, a scris Moms Stop the Harm pe X.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Imagini transmise de satelitii americani de spionaj sugereaza ca Marina Militara chineza ar fi construit primul portavion de drone din lume

Marina Militara chineza a construit in secret ceea ce ar putea fi prima nava dedicata…

8 minute ago

Celebrul magician David Copperfield, acuzat de mai multe femei de violente sexuale

Celebrul iluzionist american David Copperfield a fost acuzat de violenta sexuala de 16 femei, dintre…

38 de minute ago

In cel mai pur stil bolsevic, Rusia va nationaliza o importanta companie producatoare de votca pe motiv de „implicare in activitati extremiste”

Autoritatile ruse au luat masuri pentru a confisca activele cu sediul in Rusia ale unui…

O oră ago

Lui Elon Musk nu i-a placut ce i-a spus una dintre subalternele sale de la Tesla, asa ca a concediat-o, odata cu intregul departament al acesteia

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, pare decis, prin masurile controversate luate in ultimele saptamani,…

2 ore ago

Medici la cutite: un pacient din Slobozia asteapta de zece zile sa fie operat, dar interventia se tot amana fiindca anestezistul si chirurgul sunt certati

Un pacient internat la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia asteapta de zece zile sa fie…

2 ore ago

Finlanda va folosi militari rezervisti pentru paza granitei cu Rusia, in eventualitatea sosirii unor valuri bruste de migranti, incurajate de rusi

Finlanda planuieste sa isi schimbe regulile de recrutare pentru a permite rezervistilor sa ajute la…

2 ore ago