externe

Dilema politica a lui Netanyahu: Armistitiu in Gaza sau atac la Rafah? Aliatii lui de extrema dreapta ameninta ca-si vor retrage sprijinul daca renunta la ofensiva

Aliatii de extrema dreapta ai premierului Benjamin Netanyahu fac presiuni asupra liderului israelian sa respinga o noua incetare a focului in Gaza, indicand ca renuntarea la atacul asupra Rafah ar pune in pericol stabilitatea guvernului, potrivit Reuters.

Reprezentantii Hamas urmau sa se prezinte luni la Cairo, in timp ce mediatorii si-au intensificat eforturile pentru un acord de incetare a focului inaintea ca Israelul sa porneasca un atac in Rafah, o zona de la granita cu Egiptul, unde se adapostesc aproximativ un milion de palestinieni stramutati in urma campaniei militare din Gaza.

Dar Israelul spune ca patru batalioane ale gruparii islamiste palestiniene Hamas se afla acolo si ca le va ataca dupa evacuarea civililor.

Cu toate acestea, daca va avea loc o incetare a focului, planurile de atac vor fi amanate in favoarea unei „perioade de calm sustinut”, potrivit unei surse informate despre discutii, in timpul careia cateva zeci de ostatici ai Hamas vor fi eliberati in schimbul prizonierilor palestinieni.

Duminica, ministrul israelian de finante, Bezalel Smotrich, l-a indemnat pe Netanyahu sa nu dea inapoi de la ofensiva terestra impotriva Hamas la Rafah, chiar daca premierul se confrunta cu presiunile aliatilor internationali pentru a renunta la aceste planuri din cauza riscului de pierderi mari de vieti omenesti si de dezastru umanitar.

Dar o incetare a focului ar fi o infrangere umilitoare, a spus Smotrich intr-un videoclip pe care l-a transmis presei si adresat lui Netanyahu. Daca nu reuseste sa elimine Hamas, „un guvern condus de tine nu va mai avea dreptul sa existe”, a spus el.

Smotrich a fost urmat rapid de ministrul securitatii, Itamar Ben-Gvir, care a postat pe X o remarca facuta pe 30 ianuarie in timpul unei runde anterioare de discutii pentru incetarea focului: „Memento: O intelegere iresponsabila = dizolvarea guvernului”.

Biroul lui Netanyahu si partidul sau conservator Likud nu au raspuns declaratiilor ministrilor. Purtatorii sai de cuvant nu au fost disponibili pentru comentarii, luni, cand s-a sarbatorit Pastele.

Benny Gantz, fost ministru al apararii cu orientare de centru, care s-a alaturat cabinetului de razboi al lui Netanyahu in octombrie a spus ca eliberarea ostaticilor are prioritate fata de atacul asupra lui Rafah.

Respingerea unui acord responsabil care ar asigura eliberarea ostaticilor, a spus Gantz intr-un comunicat, ar elimina orice legitimitate a guvernului, avand in vedere esecul de securitate din 7 octombrie si cererile israelienilor pentru intoarcerea ostaticilor.

Desi popularitatea sa a crescut in sondaje de cand s-a alaturat cabinetului de razboi, Gantz nu are puterea de a dobori guvernul, deoarece impreuna cu partidele lui Smotrich si Ben-Gvir, Netanyahu controleaza 64 din cele 120 de locuri ale parlamentului.

Ben-Gvir si Smotrich au starnit furia SUA in legatura cu remarcile si politicile anti-palestiniene prin care sprijina colonistii din Cisiordania ocupata de Israel, chiar de dinainte de razboiul din Gaza. Cu cele 13 locuri in Knesset pe care le au impreuna, ar putea dizolva guvernul.

Daca acest lucru s-ar intampla, Netanyahu ar trebui sa obtina sprijin din partea mai multor partide de centru sau sa se confrunte cu noi alegeri.

Dar noi alegeri ar reprezenta un risc serios pentru Netanyahu.

Sondaje succesive au atestat pierderea abrupta de popularitate in urma atacului Hamas din 7 octombrie – cel mai rau pentru evrei de la Holocaust si cea mai mortala zi a Israelului. Actuala sa coalitie s-ar confrunta cu o infrangere electorala rasunatoare, sugereaza sondajele.

In acelasi timp, cel mai longeviv premier al Israelului este judecat pentru coruptie, pe care o neaga si se confrunta cu proteste tot mai mari pentru conduita lui in razboi.

Razboiul aerian si terestru a devastat o mare parte a Fasiei Gaza si a dezradacinat majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori.

Dar Hamas nu a fost invins si zeci de mii de israelieni sunt inca stramutati din casele din sud, iar in nord, sunt stramutati din cauza tirurilor zilnice de rachete din partea gruparii militante musulmane siite libaneze Hezbollah.

In plus aproximativ 130 de ostatici raman in Gaza. Un videoclip difuzat miercuri de Hamas, care il arata pe ostaticul americano-israelian Hersh Goldberg-Polin, a starnit proteste spontane in fata resedintei lui Netanyahu din Ierusalim.

Protestatarii au aprins focuri de tabara si si-au ridicat in aer mainile, vopsite in rosu, in timp ce scandau „Aduceti-i pe toti acasa!” au avut loc ciocniri intre politie si cativa demonstranti iar Ben-Gvir, care participase la un eveniment din apropiere, a trebuit sa fie escortat de catre fortele de ordine printr-o multime care scanda „Rusine”.

Familiile unor ostatici sunt din ce in ce mai mult impotriva lui Netanyahu, acuzandu-l ca isi pune propria supravietuire politica inaintea destinului cetatenilor. Netanyahu neaga cu fermitate acest lucru si spune ca face tot posibilul pentru a asigura eliberarea ostaticilor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

8 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

4 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

5 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

5 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

5 ore ago