Carmen Dan si Dragnea vor ordonanta prin care sa-i interzica lui Iohannis sa se implice in campania pentru referendum. Reactia dura a PNL

politica

Guvernul PSD-ALDE are pe masa o ordonanta de urgenta elaborata de MAI prin care se interzice „autoritatilor publice” sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului. Daca aceasta OUG se adopta, presedintelui Iohannis ii va fi interzis sa se implice in campania pentru referendumul pe justitie.

Potrivit proiectului de ordonanta postat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, se modifica articolul 30 din legea referendumului, referitor la campania electorala.

Astfel la alineatele 6 si 7 se prevede ca:

Autoritatile publice au obligatia de fi neutre si impartiale in raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis in campania pentru referendum sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului.

In cazul referendumului national, Guvernul, prin Secretariatul General al Guvernului, informeaza alegatorii de o maniera neutra si impartiala cu privire la obiectul si efectele acestuia.
In acelasi timp, potrivit aceluiasi articol, partidele pot face campanie pentru referendum.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri ca PSD vrea ”sa il reduca la tacere” pe Klaus Iohannis in campania pentru referendum, AEP punand in dezbatere publica o ordonanta de urgenta care prevede interzicerea presedintelui de a se pronunta asupra referendumului din 26 mai.

„Ticalosia si parsivenia PSD-ALDE depaseste orice imaginatie, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocotat in fruntea statului roman. Autoritatea Electorala Permanenta a pus in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta pe care intentioneaza sa o adopte Guvernul, elaborat impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificata Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunta asupra referendumului pe care domnia sa l-a declansat pentru data de 26 mai.

Acest fapt incalca in mod barbar atat Constitutia Romaniei, cat si deciziile Curtii Constitutionale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Presedintele Romaniei”, a transmis Ludovic Orban, intr-un comunicat de presa.

El precizeaza ca prin ordonanta de urgenta pusa in dezbatere de AEP Legea referendumului se completeaza cu urmatorul alineat: „Autoritatile publice au obligatia de fi neutre si impartiale in raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis in campania pentru referendum sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Liderul PNL acuza PSD ca invoca, in expunerea de motive a OUG, in mod fals, Codul de bune practici al Comisiei de la Venetia.

Ludovic Orban someaza, de asemenea, Guvernul sa renunte la ordonanta de urgenta publicata de Autoritatea Electorala Permanenta.

„Somez Guvernul sa abandoneze de urgenta aceasta reglementare, care incalca dreptul fundamental la libera exprimare de care trebuie sa se bucure orice cetatean al Romaniei si tradeaza frica incredibila a PSD-ALDE de referendumul organizat in 26 mai. In caz contrar, ii avertizez pe membrii Guvernului ca adoptarea Ordonantei de Urgenta in actuala forma constituie infractiune si este pedepsita cu inchisoarea, conform Legii raspunderii ministeriale. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, este persoana care beneficiaza de cea mai mare legitimitate in statul roman si nimeni nu-i poate interzice dreptul de a se exprima asupra oricarei probleme din societatea romaneasca, cu atat mai putin asupra unui referendum fundamental pentru viitorul tarii noastre, declansat chiar de domnia sa. Vocea Presedintelui se va auzi intotdeauna pentru binele Romaniei!”, a adaugat Orban.

Comentarii: