Carmen Dan si Iordache incearca sa treaca pe furis o lege anti-protestatari. Deputat PNL: „Sedinta ilegala, chiar in timpul dezbaterii motiunii de cenzura”

politica

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi anunta ca PSD va incerca in Parlament, chiar in timpul dezbaterii motiunii de cenzura, sa aduca modificari in privinta atributiilor Politiei astfel incat sa devina „mult mai facila conducerea la sectie a protestatarilor, chiar daca acestia se legitimeaza”.

„Priviti ce a inteles PSD din votul de la europarlamentare: maine, IN TIMPUL motiunii de cenzura, slujbasii politici ai doamnei Carmen Dan si Florin Iordache ar dori sa faca o sedinta comuna a Comisiilor Juridica si de Aparare in care sa modifice atributiile politiei pe modelul unei legi declarate deja neconstitutionale.

Repet: pesedistii vor sa faca o sedinta de comisie IN TIMPUL alocat motiunii de cenzura, stiind ca Opozitia nu poate participa si presa va fi concentrata doar pe votul contra Guvernului”, a scris Raetchi pe Facebook. El este membru in comisia sa Aparare.

El precizeaza ca „este ilegal sa faci sedinte de comisie in intervalul lucrarilor plenului”.

„Il somez pe Marcel Ciolacu sa nu accepte o astfel de ilegalitate, mai ales avand in vedere motivul pentru care Carmen Dan vrea sa recurga la ea. Fara sa mai astepte avizul CSAT, Dan incearca sa strecoare printre masuri necesare pentru reforma politiei si modificari prin care devine mult mai facila conducerea la sectie a protestatarilor, chiar daca acestia se legitimeaza (pentru a acoperi abuzul de la Topoloveni, unde cetatenii si-au prezentat buletinul, dar au fost dusi la sectie sub pretextul ca sistemul de verificare prin statie nu functioneaza) sau prevederi prin care politia capata atributii antitero, concurand astfel structurile specializate (pesedistii au incercat in general sa cloneze serviciile de protectie si informatii-au dorit sa faca din Jandarmerie un mic SPP, de pilda, pe care sa il controleze politic)”, mai spune deputatul liberal.

El ii transmite un mesaj ministrului de Interne: „Daca doamna Dan nu vrea sa isi bata joc de o discutie atat de serioasa precum cea despre Politie, ii solicit public sa ceara subordonatilor sai politici mutarea sedintei ilegale de maine, al carei rezultat nu ar fi oricum decat declararea legii ca neconstitutionala din cauza viciilor de procedura. Voi anunta presa din timp daca pesedistii vor persista cu sedinta de maine, ca sa fim siguri ca aceasta va fi corect mediatizata”.

Legea care sporeste puterile politistilor a fost initiata de Executiv si declarata neconstitutionala, la sesizarea presedintelui Klaus Iohannis. Judecatorii CCR au considerat ca era nevoie de un aviz al CSAT, pe modificarile propuse.

Ulterior, ministrul de Interne, Carmen Dan a trimis din nou propunerea in Parlament, intr-o forma aproape neschimbata. Una dintre principalele modificari ale proiectului de lege le permite politistilor sa intre in locuinte atunci cand au suspiciuni ca persoana din interior planuieste sa comita o infractiune sau este suspect de terorism. Pana acum, agentii aveau nevoie de mandat.

O alta schimbare propusa de ministerul de Interne este cea care creste amenzile pentru scandalagii. Daca o persoana deja amendata pentru ca si-a deranjat vecinii continua sa faca galagie, iar politistii sunt chemati pentru a doua oara in 24 ore, atunci ei vor da o amenda de pana la 3.000 de lei, dublu fata de cat este acum.

Mai mult despre: ,

Comentarii: