Carmen Dan si politistul care o consiliaza au mintit. Augustin Lazar, decizie dura impotriva procurorilor care l-au protejat pe consilier

news

In dosarele vizandu-l pe agentul sef principal de politie Riciu Valentin, in prezent consilier al ministrului afacerilor interne, dosare aflate pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti, procedurile s-au prelungit nejustificat, arata Ministerul Public. Concret, s-a constatat neefectuarea in termen a actelor dispuse.

Prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a dispus efectuarea unui control cu privire la modul in care parchetele competente au instrumentat trei dosare penale avand ca obiect cercetarea agentului sef principal de politie Riciu Valentin, in prezent consilier al ministrului afacerilor interne, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune (art. 244 Cod penal), ultraj (art .257 alin. (2) Cod penal) si abuz in serviciu (art. 297 Cod penal).

Controlul a constat in verificarea celor trei cauze sub aspectul respectarii normelor procedurale care reglementeaza activitatea de urmarire penala, precum si a ritmicitatii efectuarii actelor de cercetare.

In urma verificarilor efectuate a rezultat ca, in dosarele aflate pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti, procedurile s-au prelungit nejustificat, in cele doua cauze nefiind efectuate acte de urmarire penala cu celeritate, ambele fiind repartizate pentru cercetari lucratorilor de politie din cadrul Brigazii Rutiere – Biroul control intern. In dosarul aflat in instrumentarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 4 Bucuresti, procurorul de caz a dispus masurile necesare efectuarii cu celeritate a actelor de urmarire penala, delegand in acest sens lucratorii de politie din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti – Brigada Rutiera, Biroul control intern. Totodata, constatand neefectuarea in termen a actelor dispuse, procurorul de caz a intervenit prompt, dispunand noi masuri si stabilind un nou termen de efectuare a cercetarilor.

Avand in vedere cele mentionate anterior, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus urmatoarele masuri:

1. Sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii verificarilor prealabile ce se impun sub aspectul prelungirii nejustificate a procedurilor in cele doua dosare ale Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti, pentru a se stabili eventuala existenta a indiciilor savarsirii vreunei abateri disciplinare din cele prev. de art. 99 lit. h) si t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

2. Efectuarea de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Serviciul de indrumare si control a unui control tematic avand ca obiectiv verificarea modului de exercitare de catre procurorii de la parchetele competente a activitatii de supraveghere a cercetarilor penale efectuate de catre lucratori de politie judiciara din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti – Brigada Rutiera, Biroul control intern
Valentin Riciu, care acum este consilier pe probleme de sindicat aici la MAI, are trei dosare penale, este cercetat din 2016 pentru o infractiune de ultraj pentru ca de mai multe ori si-a amenintat un coleg pe o retea de socializare, iar un alt dosar din 2016 este pentru inselaciune.

Cea mai grava acuzatie care i se aduce este de abuz in serviciu, este un dosar din 2017 pentru Valentin Riciu, atunci angajat la Brigada Rutiera, ar fi plecat la mare cu sindicatul pe care il conducea, in timpul orelor de serviciu si in baza unei semnaturi false.

El a fost angajat al Brigazii Rutiere vreme de 25 de ani, multi ani a lucrat alaturi de politistul agresor, Eugen Stan, iar din octombrie 2015 este consilierul ministrului Carmen Dan.

Sambata, dupa ce au fost difuzate aceste informatii la Digi24, Valentin Riciu a trimis, la MAI, un raport in care spunea ca nu este cercetat si nici nu a fost vreodata pentru inselaciune si cerea ministrului de interne sa dispuna dupa cum considera.

In octombrie 2015, atunci cand Carmen Dan l-a numit pe Riciu consilierul sau, scria, pe pagina sa de socializare, ca Valentin Riciu este un politist extraordinar si ca se va baza pe experienta sa.

Valentin Riciu, consilier al ministrului de Interne pe domeniul sindical, a catalogat ca fiind „o mizerie” informatia aparuta in presa ca ar avea un dosar penal pentru inselaciune si anunta ca va prezenta sambata un raport conducerii Ministerului de Interne.

„In ultima saptamana, au aparut in spatiul public mai multe afirmatii false si calomnioase impotriva mea – fie ca eram prieten cu Eugen Stan, fie ca eram seful lui. Astazi, un post de televiziune afirma ca as avea un dosar penal de inselaciune. Este o noua mizerie in ceea ce ma priveste. Am vazut stirea si am incercat sa aflu care sunt probele in baza carora se fac aceste acuzatii. Nimic oficial, nicio proba, doar surse. Situatia o voi prezenta conducerii ministerului printr-un raport pe care il voi inainta chiar astazi”, se arata intr-un comunicat al MAI, care transmite punctul de vedere al consilierului Valentin Riciu, potrivit Agerpres.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: