life

Cat de mult timp ar trebui sa petrecem pe telefonul mobil?

Telefonul mobil deja a ajuns o extensie a noastra. Cat de sanatos sau cat de nociv este sa ne petrecem o bucata foarte mare din zi pe dispozitivul nostru?

Ne trezim si primul lucru pe care il facem este sa ne verificam telefonul. Plecam de acasa si ne intoarcem in caz ca il uitam. Cateva ore fara el par foarte greu de suportat. Vi se par familiare astfel de scenarii? Ei bine, cam toti rezonam intr-o masura mai mica sau mai mare cu ceea ce am scris. A ajuns insa un sentiment atat de des intalnit incat s-a creat si un nume pentru “anxietatea despartirii de telefonul mobil”.

Acest sentiment se numeste “nomofobie” si este de fapt o prescurtare de la o fraza mai lunga din limba engleza: “no mobile phone phobia” (n.r. “fobia fara telefonul mobil”). Conform specialistilor, aceasta “fobie” a dat primele semne de prin 2008 si tot se raspandeste. Pe masura ce telefoanele devin mai sofisticate si aceasta fobie e din ce in ce mai pregnanta.

Vrem, nu vrem, telefonul a capatat o insemnatate foarte mare pentru fiecare dintre noi. Insa expertii ne recomanda sa il folosim pentru strictul necesar si sa nu ne intindem dupa el imediat ce ne trezim sau imediat ce ne punem seara in pat. Ca niste recomandari generale, ar trebui sa avem din ce in ce mai putine notificari activate, ca sa ne distraga cat mai putin atentia. Daca primim un mesaj si mai avem si un sunet pentru fiecare comentariu pe care il primim pe Facebook, atunci nu prea o sa reusim sa muncim prea mult. Un alt sfat ar fi sa ne lasam telefonul in geanta sau sa il tinem in alta camera cat muncim. Daca avem si telefon de munca, atunci am putea sa stam doar cu cel pe care il folosim atunci, nu cu doua.


Il folosim pe post de agenda, de calculator, de computer personal, in loc de card etc. Mai este si oaza noastra de liniste atunci cand vrem sa scapam de agitatie; si ne afundam in lumea platformelor social media.

TikTok a ajuns cea mai populara aplicatie de acest fel. Chiar daca Instagram a pierdut putin teren in fata aplicatiei chineze, inca este in topul preferintelor utilizatorilor din intreaga lume. Daca insa nu te-a prins febra retelelor sociale, poate esti un mare amator al jocurilor pe telefonul mobil. Ai de unde alege, daca e cazul.

Exista atat de multe jocuri disponibile in varianta mobila incat nu te poti plictisi. Spre exemplu, celebrul PokerStars Casino ofera blackjack, ruleta si sloturi direct pe telefonul tau mobil. Poti sa descarci aplicatia fie pe un telefon iOS, fie pe Android.

Daca iti place sa cumperi haine, atunci marele magazin de haine din Marea Britanie, ASOS, dar si Amazon ofera aplicatii mobile foarte bine puse la punct, foarte usor de navigat si foarte simple. Pe majoritatea smartphone-urilor din ziua de azi, poti sa iti setezi un timp limitat de “screen”, adica iti alegi tu cat timp anume vrei sa stai pe social media de exemplu. O sa te ajute sa te tii de un program si nu vei pierde cu orele vizualizand video-uri funny pe TikTok. Incearca sa te incadrezi in acea ora de jucat jocuri sau cumparat haine, o sa te ajute sa te disciplinezi foarte mult.


Pe langa limitarea timpului petrecut pe telefon, poti sa iti faci un obicei de a-l lasa putin mai departe de patul tau. In felul acesta, dimineata, cand deschizi ochii, poti sa faci niste intinderi sau exercitii de meditatii ca sa te trezesti cu o stare buna. Nu e ideea cea mai reusita de a apuca telefonul imediat. Daca vom citi ceva negativ, sunt sanse sa incepem pe un picior gresit ziua.

Cam la fel ar trebui sa se intample si seara. Pe langa faptul ca ne stricam si ochii daca stam cu lumina de la ecran si lumina stinsa in camera, mai este si faptul ca ii transmitem creierului ca nu suntem gata de culcare. Si astfel ne amanam si mai tare somnul, adormim mai greu, ne trezim obositi etc.
Mobilul este una dintre cele mai utile inventii ale secolului XX. Ne tine conectati in lumea intreaga, putem vorbi cu cei apropiati aflati la mii de kilometri distanta, putem face aproape orice pe telefon de fapt. Ar trebui sa avem grija sa nu ne rapeasca de apropierea fizica si construirea unor relatii sanatoase cu cei din jur, care sunt de fapt cele mai importante lucruri.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

O oră ago

Marcel Ciolacu se lauda ca a pornit constructia celor trei spitale regionale promise de PSD de 15 ani si da asigurari ca ele vor fi gata in 2028

Premierul Marcel Ciolacu si-a manifestat, vineri, satisfactia fata de inceperea lucrarilor de constructie a celor…

17 minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

3 ore ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

2 ore ago

Finantistul Andrei Caramitru ofera 100.000 de euro oricui demonstreaza public ca ar fi implicat in vreun proiect de dezvoltare imobiliara

Andrei Caramitru, fiul regretatului actor Ion Caramitru, este recunoscut pentru postarile sale acide de pe…

47 de minute ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

2 ore ago