Catalin Predoiu avertizeaza „Traficul de droguri a devenit la fel de periculos ca terorismul”. Dar in Portul Constanta nu a mai fost confiscat in ultimii doi ani niciun gram de droguri

news

Intr-o reuniune recenta a Consiliului JAI (Justitie si Afaceri Interne) din 25 ianuarie, desfasurata la Bruxelles, a fost abordata o tema deosebit de urgenta si complexa: combaterea traficului de droguri in cadrul statelor membre ale Uniunii Europene (UE). Aceasta discutie, care a avut loc in cadrul primei reuniuni a Consiliului JAI din anul in curs, subliniaza importanta acordata acestui subiect de catre autoritatile europene. Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, a vorbit, dupa Consiliul Justitie si Afaceri Interne, despre combaterea traficului de droguri si a criminalitatii organizate.

„Intra foarte mari cantitati de droguri prin porturile din vestul Europei, prin containere; vorbim de un adevarat flux continuu; comisarul European Johansson spunea ca acest flux este precum un rau care se varsa intr-o mare prin mai multe guri, care sunt marile porturi din Vestul Europei; de aceea, presedintia belgiana a initiat o platforma de cooperare denumita <Alianta Porturilor>, in care sa fie reunite integrat eforturile politienesti, ale administratiilor portuare si vamale, dar si ale operatorilor privati, in prevenirea si combaterea drogurilor; voi prezenta Ministerului Transporturilor si Ministerului Finantelor, Autoritatii Vamale acest tip de platforma, precum si Administratiei Portului Constanta aceasta platforma si voi solicita discutii pentru a reuni eforturile noastre, sa vedem ce putem face mai mult impreuna pentru depistarea containerelor prin care intra droguri”, a spus Predoiu.

Apoi, traficul de droguri este operat de crima organizata, de grupari de bande criminale care opereaza productia si traficul de droguri ca pe o afacere internationala, integrat, prin cooperare in retea, instrumentand si obtinand din acest trafic zeci de miliarde de euro, spune ministrul: „Doar piata europeana este estimata la aproape 100 miliarde de euro anual”. Potrivit ministrului de interne, aceste retele lucreaza structurat, in retea, folosesc informatie, tehnologie si coruptie, santaj, amenintare si violenta, inclusiv violenta armata pentru a se infiltra in porturile din vestul Europei.

„Pentru a combate aceste retele, trebuie sa ne organizam intr-o retea de forte care sa o combata. Cum spunea Comisarul Johansson, este nevoie de o retea, pentru a combate o retea. Traficul de droguri genereaza in vestul Europei un evantai de infractiuni, pe langa traficul in sine, coruptie, santaj, amenintari, rapiri, inclusiv violente. In 2023 au avut loc in Olanda aproximativ 600 de explozii asociate traficului de droguri. Repet, aproximativ 600 de explozii. In Suedia, in 2023 au avut loc peste 300 de incidente implicand schimburi de focuri asociate traficului de droguri, in care si-au pierdut viata 53 de persoane. Aceste fenomene si aceste cifre erau de neconceput in UE in urma cu numai 10 ani. Europa este in ceasul al 12-le privind combaterea traficului de droguri si este crucial sa ne mobilizam acum pentru a reduce drastic acest fenomen si a proteja generatiile viitoare de flagelul drogurilor, violenta si decadenta sociala. Traficul de droguri a devenit la fel de periculos pentru UE precum terorismul. Si trebuie actionat cu aceeasi concertare si vigoare contra lui, precum s-a actionat si se actioneaza contra terorismului”, a mai spus Catalin Predoiu.

Pentru anul 2024, Predoiu spune ca a securizat un buget de aproape 200 milioane de euro pentru investitii necesare realizarii „Foii de Parcurs” europene pentru combaterea traficului de droguri si a crimei organizate.

„Succesul in lupta contra drogurilor depinde insa si de o mai buna cooperare a sistemului judiciar in ansamblu. Potrivit legii romane, infractiunile grave privind traficul de droguri se investigheaza sub coordonarea procurorului. Justitia este si trebuie sa ramana independenta. Dar trebuie sa fie constienta ca flagelul drogurilor este o vulnerabilitate care nu trebuie scapata de sub control, pentru ca provoaca un gen de infractionalitate care poate deveni o amenintare la adresa tuturor segmentelor sociale si profesionale, inclusiv la adresa independentei justitiei. In incheiere, am subliniat faptul ca toate statele membre trebuie sa consolideze statutul politistilor. In lupta cu traficantii de droguri, avem nevoie de politisti bine platiti, bine pregatiti profesional si bine echipati. Lupta cu traficantii de droguri si crima organizata va ramane o prioritate a Politiei Romane in mandatul meu”, a mai spus ministrul de Interne, Catalin Predoiu.

Declaratiile ministrului de Interne vin in contextul in care in portul Constanta, principala cale de acces al marfurilor in Romania, nu a mai fost depistata nicio captura de droguri incepand din anul 2021, conform informatiilor furnizate de Inspectoratul General de Politie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: