Catedrala Mantuirii Neamului, amendata cu 10.000 de lei de ISU. Pompierii lanseaza un semnal de alarma

news

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov au anuntat sambata ca, in cursul zilei de vineri, constructorul Catedralei Mantuirii Neamului a fost amendat cu 10.000 de lei pentru incalcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de santier. Pentru ca peste 30.000 de credinciosi vor participa la evenimentul de sfintire, mai multe echipaje de politisti, pompieri, jandarmi si medici se vor afla la fata locului.

”Organizatorul evenimentului este Patriarhia Romana, care a invitat publicul sa participe la slujba de sfintire a Catedralei. In prezent, constructia nu este finalizata, sens in care nu se poate pune in discutie existenta unei autorizari pentru siguranta la incendiu. Subliniem ca autorizatia de securitate la incendiu reprezinta actul administrativ emis de inspectoratele pentru situatii de urgenta la finalizarea constructiei, inainte de intrarea efectiva in functiune, potrivit destinatiei declarata de beneficiar”, au anuntat, sambata, reprezentantii ISU Bucuresti-Ilfov, citati de news.ro.

Acestia au precizat ca, in cursul zilei de vineri, ISU Bucuresti – Ilfov a aplicat constructorului o amenda contraventionala in valoare de 10.000 de lei pentru incalcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de santier pentru acest obiectiv.

”Sanctiunea a fost aplicata in conformitate cu prevederile articolului 19, litera Q din Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile articolului 6.6.5 din Normativul tehnic nr. C300/1994 de prevenire si stingere a incendiilor pe durata executarii lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora. De asemenea, ISU Bucuresti-Ilfov a instiintat Mitropolia Munteniei si Dobrogei –Arhiepiscopia Bucurestilor ca, in conditiile date, acesta poarta intreaga responsabilitate pentru siguranta participantilor, prin adresele transmise in data de 22.11.2018, respectiv 23.11.2018”, se mai arata in comunicatul ISU Bucuresti-Ilfov.

Intrucat constructia nu este finalizata, iar in preajma acesteia este organizat un santier care nu poate asigura 100% conditii de siguranta pentru un numar foarte mare de participanti, MAI a dispus mobilizarea unui numar mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie si politie care vor actiona in zona, pentru prevenirea oricarei situatii de risc pentru populatie.

Pompierii bucuresteni au transmis si cateva recomandari pentru participantii la eveniment:

– manevrati cu grija sursele de foc si nu le tineti in apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentatie ale dumneavoastra sau ale celorlalti participanti;
– imbracati-va adecvat pentru temperaturile scazute din aceasta perioada, mai ales in cursul noptii;
– nu stati perioade lungi de timp in spatii deschise unde temperaturile sunt scazute, in special daca suferiti de afectiuni cardiorespiratorii sau de alte afectiuni a caror evolutie poate fi agravata de frig;
– nu expuneti copiii cu varste mici la temperaturi scazute pentru perioade lungi de timp;
– daca simtiti disconfort sau acuzati probleme medicale adresati-va celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanta sau apelati numarul unic de urgenta 112;
– nu blocati caile de acces si iesire din zona, respectati recomandarile structurilor de asigurare a ordinii publice si evitati zonele supra-aglomerate;
– nu va deplasati pe cai de acces improvizate sau nedestinate publicului;
– nu stationati langa utilajele de constructie pentru a evita ranirile accidentale

Evenimentele care marcheaza sfintirea Catedralei Nationale au debutat, vineri, odata cu sosirea la Bucuresti a Sanctitatii Sale Bartolomeu al Greciei. La manifestarea de duminica sunt asteptati peste 30.000 de credinciosi.

Duminica, incepand cu ora 8.00, va fi oficiata Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenite Ecaterina in Catedrala Nationala, urmata la ora 9.00 de Slujba de Sfintire a Altarului Catedralei Nationale. La sfarsitul slujbei se va citi Actul de sfintire.

Liturghia va incepe la ora 10.30 si va avea loc in interiorul Catedralei Nationale.

La ora 13.00, racla cu Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, si racla cu moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina vor fi asezate la iesirea din Sfantul Altar al Catedralei Nationale pentru a fi cinstite de catre credinciosi, dupa inchinarea acestora in Altar.
Credinciosii care doresc sa participe la slujba de sfintire a Altarului Catedralei Nationale sunt asteptati pe esplanada din fata Catedralei Nationale, unde vor putea urmari slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.

Conform spatiului interior disponibil, in timpul Sfintei Liturghii vor avea acces in interiorul Catedralei cei 2.000 de invitati oficiali.

Insa, dupa finalul Liturghei, toti credinciosii pelerini ortodocsi prezenti vor avea acces in Catedrala, atat in ziua sfintirii (25 noiembrie), cat si in zilele urmatoare (26-29 noiembrie, „zilele sfintirii”), avand posibilitatea sa se inchine in Altar, nou sfintit.

In seara zilei de duminica, incepand cu ora 18.30, va avea loc un Concert extraordinar, la Sala Palatului, organizat de Centrul de presa Basilica al Patriarhiei Romane, cu participarea Grupului psaltic „Tronos”, a Orchestrei reprezentative a Armatei Romane si a Orchestrei Nationale „Lautarii din Chisinau”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: