news

Cauza exploziei de la Targu Mures: „Am auzit ceva ce parea a fi un tunet. Dupa bubuitura puternica a continuat un sunet intens”

Autoritatile au anuntat, miercuri dimineata, ca a fost identificata cauza exploziei. „Coloana de sinteza de la instalatia de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizata”, mentioneaza oficialitatile.

„Cauza evenimentului a fost identificata de operatorii instalatiei. Nu se inregistreaza emisii de amoniac la nivelul platformei sau in afara ei. La fata locului se afla acum reprezentantii autoritatilor. Nu exista pericol pentru comunitate.

In timpul manevrelor de pornire a uneia dintre instalatiile de producere a amoniacului de pe platforma Azomures a avut loc o explozie, urmata de un incendiu. O persoana a fost ranita, a primit ingrijiri medicale la fata locului si este in afara oricarui pericol. Au intervenit pentru stingerea incendiului pompierii din cadrului serviciului propriu si cei de la ISU Mures. Situatia este acum sub control, este monitorizata de autoritati, instalatia unde a avut loc incendiul fiind oprita complet”, a informat Azomures.

„Am auzit ceva ce parea a fi un tunet. Mi s-a parut ciudat ca niciodata la un tunet nu auzeam geamurile tremurand. Dupa bubuitura puternica a continuat un sunet intens. Nu intelegeam ce e, dar incepeam sa-mi dau seama ca nu e vorba de un tunet.

Gandul mi-a fugit la cel mai rau scenariu: Combinatul de ingrasaminte chimice din Targu Mures, Azomures. Imediat dupa am mers sa inchid geamurile. Toate lucrurile astea s-au intamplat in decurs de cateva secunde.

Dupa cateva minute a venit un mesaj din partea RoAlert care confirma un incident la acest combinat, dar nu spune exact despre ce este vorba. In acest moment mi s-a facut pielea de gaina”, a scris Alin Popoviciu, un tanar din Targu Mures, pe Facebook.

Incendiul izbucnit la coloana de sinteza de la instalatia de amoniac a Combinatului Chimic Azomures a fost lichidat, urmand ca o echipa experti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, condusa de adjunctul inspectorului general, sa se deplaseze la Targu Mures, anunta Departamentul pentru Situatii de Urgenta.

Sursa citata precizeaza ca, miercuri dimineata, pompierii militari din cadrul ISU Horea al Judetului Mures au fost solicitati sa intervina de urgenta la Combinatul Azomures, unde a avut loc o explozie urmata de un incendiu cu flacara deschisa si degajari de fum la statia de amoniac III a unitatii.

In urma exploziei a rezultat o victima cu fractura la membrul superior drept, constienta, transportata la Unitatea de Primiri Urgente Targu Mures.

„Pompierii militari au actionat rapid in vederea localizarii incendiului, acesta manifestandu-se local, la nivelul aparaturii din proximitate si la capetele de teava, in sprijinul lor venind si un echipaj CBRN, pentru efectuarea masuratorilor specifice in cazul producerii unor astfel de situatii de urgenta care implica substante periculoase”, informeaza DSU, pe Facebook.

Incendiul a fost lichidat, zona fiind supravegheata in continuare de echipajele de interventie.

„Coloana de sinteza de la instalatia de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizata, incendiul a fost lichidat, iar in aceste momente, preventiv, zona este supravegheata in continuare de echipajele de interventie. De asemenea, pana la acest moment, nu au fost depistate substante periculoase in atmosfera”, anunta Departamentul pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit sursei mentionate, la locul evenimentului au fost alocate resurse din cadrul ISUJ Mures, respectiv trei autospeciale de stingere cu apa si spuma, o autospeciala pentru descarcerare, o autospeciala CBRN, o autoscara, cinci ambulante SMURD (una de terapie intensiva mobila cu medic), patru ambulante SAJ, un punct de comanda mobil si doua autospeciale de prima interventie si comanda. De asemenea, la misiune a intervenit si Serviciul privat pentru situatii de urgenta cu trei autospeciale de stingere.

„O echipa de experti din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta condusa de adjunctul inspectorului general al IGSU se va deplasa la Targu Mures in vederea evaluarii tuturor aspectelor strans legate de prevenirea unor astfel de situatii de urgenta”, se mai arata in informarea DSU.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

La clinica Sanador din Bucuresti, pacientii cu bilet de trimitere sunt programati la RMN doar noaptea, ca… asiguratii

O investigatie PressOne a scos la iveala un tratament „special” pentru asigurati la clinica privata…

10 minute ago

Vladimir Putin a sosit la Beijing, in prima sa calatorie in strainatate dupa ce a fost reales presedinte al Rusiei

Presedintele rus Vladimir Putin a sosit in capitala chineza Beijing, in prima sa vizita in…

25 de minute ago

Gruparea terorista Hezbollah a atacat cu drone nordul Israelului, drept represalii dupa uciderea unuia dintre comandantii sai militari

Gruparea siita libaneza Hezbollah a declarat miercuri ca a vizat intens tinte militare in nordul…

40 de minute ago

Judecatorul Varga Attila, membru al Curtii Constitutionale, a fost internat in stare grava la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti

Judecatorul Varga Attila de la Curtea Constitutionala a Romaniei a fost internat, miercuri, in stare…

55 de minute ago

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

9 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

13 ore ago