„CCR a aflat cu stupoare ca impotriva deciziilor sale poate exista o cale de atac”. Semnificatia victoriei lui Kovesi la CEDO

analize

Prima victorie repurtata de Laura Codruta Kovesi la CEDO, prin admiterea de principiu a plangerii fata de decizia CCR de a o demite deschide un noua perspectiva asupra deciziilor CCR, care pana acum erau percepute ca inatacabile. „CCR a aflat cu stupoare ca impotriva deciziilor sale poate exista o cale de atac”, subliniaza jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

Prin admiterea in principiu in timp record (mai putin de o luna de la depunere) a actiunii dnei Kovesi impotriva modalitatii de revocare, adica fara sa fi avut posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere si fara sa aiba cale de atac impotriva sanctiunii care i-a fost aplicata, CEDO a transmis ca sunt mari probleme cu felul in care s-a procedat. Mari de tot”, noteaza Dogioiu pe ziare.com.

Iata argumentel jurnalistei:

„In procedura filtru de la CEDO, un judecator decide daca cererea indeplineste conditiile de admisibilitate. Imensa majoritate a cererilor nu le indeplinesc si sunt respinse. Dupa ce trece si numai daca trece de procedura filtru, cererea e comunicata agentului din tara cu pricina, dupa care la judecata in Camera se decide admisibilitate si fond.

Eu nu cred ca CCR va risca sa-si mai bata un cui in cosciugul credibilitatii dupa ce a aflat cu stupoare ca impotriva deciziilor sale poate exista o cale de atac. Mai ales ca dl Augustin Lazar numai ce a fost invitat in calitate de speaker la deschiderea oficiala a anului judiciar al Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) . Cine stie cat de putin limbaj institutional international intelege mesajul din aceasta invitatie.

De altfel, CCR pare sa resimta din plin socul incasat la CEDO, asa ca a iesit urgent cu niste decizii de spalare a imaginii. L-au lasat pe Victor Ciorbea fara pensia speciala primita cadou pentru serviciile aduse actualei Puteri si a trantit in totalitate Legea Dragnea-Tariceanu privind desecretizarea protocoalelor, pe motiv de neconstitutionalitate extrinseca, adica nu e treaba Parlamentului, ci a Guvernului sa desecretizeze protocoalele.

Sigur ca desecretizarea se poate face si prin hotarare de guvern, dar nu ea ii interesa pe initiatori, ci efectele desecretizarii prevazute in legea neconstitutionala la articolul 5: „Cauzele in care au fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale in perioada de existenta a documentelor prevazute la art. 1 si pana la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt supuse revizuirii. Competenta revine primei instante care a solutionat fondul cauzei”. Adica o revizuire automata, care nu se poate face prin HG.

Revizuirea se poate solicita si acum pe motiv de protocoale, insa pentru a fi admisa trebuie indeplinite doua conditii cumulative: nu doar sa fi fost o imprejurare necunoscuta, dar ea sa fi fost hotaratoare pentru temeinicia hotararii (art. 453 NCPC).

Aceasta a doua conditie trebuia eludata de revizuirea automata. Si pe ea au ratat-o, pentru ca CCR poate ca nu mai are chef sa deconteze toate tampeniile care ii sunt ordonate.

Deci in chestiunea Augustin Lazar Tudorel Toader este intr-un punct mort si nu mai poate cumpara timp cu capul procurorului-general.

Ratarea legii Dragnea-Tariceanu va spori presiunea pe el sa gaseasca o solutie pentru revizuirea automata. Prea bine nu ii e nici cu ordonanta privind repunerea in termen pentru contestatia in anulare a celor condamnati de completurile de 5 ale ICCJ din 2014 incoace.

Pentru ambele aspecte, argumentele de nelegalitate si neconstitutionalitate devin covarsitoare si vin de la voci extrem de autorizate de judecatori cu experienta, din hotarari mai vechi ale Curtii Constitutionale si chiar de la CEDO.

In plus, la Bruxelles si Strasbourg s-a prins toata lumea ca ordonanta repunerii in termen nu e decat o amnistie mascata. Iar in Comisia LIBE, eurodeputatii i-au spus-o in fata. Si chiar daca dl Toader a incercat sa le vanda cormorani din piscina justitiei romanesti, chiar daca a inventat statul de drept flexibil de la tara la tara, n-a reusit decat sa se faca de ras si n-a convins pe nimeni. Mesajele de la Bruxelles sunt ferme”, a scris Dogioiu.

Mai mult despre: ,


Comentarii: