news

CCR anunta astazi daca „mita” lui Dragnea data UDMR-ului la schimb pentru sustinerea guvernului Vioricai Dancila este legala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ar urma sa se pronunte, luni, asupra sesizarii depuse de un grup de 50 de parlamentari PNL si 16 parlamentari PMP privind legea de infiintare a Liceului Romano-Catolic din Targu-Mures, cu predare exclusiv in limba maghiara.

Presedintele executiv al PMP Eugen Tomac afirma ca infiintarea liceului reprezinta „ambitiile Ungariei de a-i umili pe romani in anul Centenarului”, iar deputatul PNL Florin Roman sustinea ca aceasta lege „deschide o cutie a Pandorei”. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca nu exista niciun element de neconstitutionalitate si a acuzat PNL si PMP ca „folosesc orice ocazie sa blocheze dialogul romano-maghiar”.

Sesizarea s-a aflat pe oerdinea de zi a sedintei CCR in 7 martie, care a amanat pronuntarea pentru 19 martie. Legea a fost atacata la Curtea Constitutionala in 13 februarie, sesizarea fiind formulata de 50 de parlamentari PNL si 16 parlamentari PMP, anunta News.ro.

Presedintele executiv al PMP Eugen Tomac a afirmat ca infiintarea liceului reprezinta „ambitiile Ungariei de a-i umili pe romani in anul Centenarului”. „In anul Centenarului cred ca trebuie sa discutam despre lucruri care ne unesc, care reprezinta tot ceea ce este solid si de perspectiva pentru toti cetatenii Romaniei. Consideram ca minoritatile sunt o bogatie pentru aceasta tara, insa, atunci cand se trece linia rosie, trebuie sa actionam. Decizia aberanta a PSD si a celorlalti sateliti de a sustine un demers care nu are nimic in comun cu revendicarile unei minoritati din Romania trebuie sanctionate”, a declarat Tomac.

El sustinea ca exista temei de neconstitutionalitate in aceasta lege si critica „ambitiile Ungariei de a-i umili pe romani in anul Centenarului”. ”Consideram ca exista suficient temei de neconstitutionalitate in aceasta lege si credem ca ambitiile Ungariei de a-i umili pe romani in anul Centenarului trebuie reduse, nu incurajate. Acest troc politic trebuie condamnat (…) Credem ca, dincolo de obiective politice, exista interesul national cu care nu trebuie sa ne jucam si noi am actionat in acest sens”, a continuat Tomac.

De asemenea, deputatul PNL Florin Roman a sustinut ca legea este „profund neconstitutionala”, aceasta deschizand „o cutie a Pandorei”. Roman a afirmat ca acest liceu este un „tain” pe care majoritatea PSD-ALDE l-a platit UDMR pentru a sustine deciziile lor. „Avem de-a face cu o lege profund neconstitutionala. Nu trebuie sa fi mers prea mult la scoala, ca e maghiara, ca e romana, sa intelegi ca nu poti trece peste Legea educatiei nationale, sa infiintezi o unitate distincta printr-o lege separata. Se deschide o cutie a Pandorei extrem, extrem de periculoasa. Se trece cu buldozerul peste autonomia locala, peste separatia puterilor in stat si, practic, discutam deschis despre tain pe care PSD-ALDE il plateste liderilor UDMR pentru sustinerea unui Guvern anti-economic si anti-national”, a spus deputatul PNL.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Marian Pavel

Share
Published by
Marian Pavel

Recent Posts

Aplicatia de intalniri Bumble isi cere scuze public pentru campania de marketing bazata pe sloganuri anti-celibat

Aplicatia de intalniri Bumble si-a cerut scuze pentru reclamele despre care criticii au spus ca…

2 ore ago

Mostenitorii lui Maradona spun ca trofeul Balonul de Aur scos la vanzare a fost furat si cer oprirea licitatiei

Mostenitorii lui Diego Maradona vor cere un ordin judecatoresc pentru a opri licitatia unui trofeu…

2 ore ago

Portalul de transmisiune in direct Dublin-New York a fost inchis temporar dupa „comportamentul nepotrivit” al unor irlandezi

Un portal care permite irlandezilor din Dublin si newyorkezilor sa interactioneze in direct a fost…

2 ore ago

Roberta Metsola ii incurajeaza pe protestatarii din Georgia: „Tbilisi, va auzim! Va vedem! Georgienii de pe strazi viseaza la Europa”

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis marti un mesaj de incurajare catre miile de…

3 ore ago

Tancurile israeliene patrund mai adanc in Rafah, bataliile au reinceput in nord

Tancurile israeliene au patruns, marti, mai adanc in estul Rafah, ajungand in unele cartiere rezidentiale…

2 ore ago