CCR decide astazi daca aproba sau nu „spaga” data de Dragnea UDMR-ului pentru ca maghiarii au votat guvernul condus de Viorica Dancila

politica

Curtea Constitutionala dezbate, miercuri, sesizarea despusa de un grup de 50 de parlamentari PNL si 16 parlamentari PMP asupra legii privind infiintarea Liceului Romano-Catolic din Targu-Mures, cu predare exclusiv in limba maghiara. Presedintele executiv al PMP Eugen Tomac afirma ca infiintarea liceului reprezinta „ambitiile Ungariei de a-i umili pe romani in anul Centenarului”, iar deputatul PNL Florin Roman sustinea ca aceasta lege „deschide o cutie a Pandorei”. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca nu exista niciun element de neconstitutionalitate si a acuzat PNL si PMP ca „folosesc orice ocazie sa blocheze dialogul romano-maghiar”.

Legea a fost atacata la Curtea Constitutionala in 13 februarie, sesizarea fiind formulata de 50 de parlamentari PNL si 16 parlamentari PMP, anunta News.ro.

Presedintele executiv al PMP Eugen Tomac a afirmat ca infiintarea liceului reprezinta „ambitiile Ungariei de a-i umili pe romani in anul Centenarului”. „In anul Centenarului cred ca trebuie sa discutam despre lucruri care ne unesc, care reprezinta tot ceea ce este solid si de perspectiva pentru toti cetatenii Romaniei. Consideram ca minoritatile sunt o bogatie pentru aceasta tara, insa, atunci cand se trece linia rosie, trebuie sa actionam. Decizia aberanta a PSD si a celorlalti sateliti de a sustine un demers care nu are nimic in comun cu revendicarile unei minoritati din Romania trebuie sanctionate”, a declarat Tomac.

El sustinea ca exista temei de neconstitutionalitate in aceasta lege si critica „ambitiile Ungariei de a-i umili pe romani in anul Centenarului”. ”Consideram ca exista suficient temei de neconstitutionalitate in aceasta lege si credem ca ambitiile Ungariei de a-i umili pe romani in anul Centenarului trebuie reduse, nu incurajate. Acest troc politic trebuie condamnat (…) Credem ca, dincolo de obiective politice, exista interesul national cu care nu trebuie sa ne jucam si noi am actionat in acest sens”, a continuat Tomac.

De asemenea, deputatul PNL Florin Roman a sustinut ca legea este „profund neconstitutionala”, aceasta deschizand „o cutie a Pandorei”. Roman a afirmat ca acest liceu este un „tain” pe care majoritatea PSD-ALDE l-a platit UDMR pentru a sustine deciziile lor. „Avem de-a face cu o lege profund neconstitutionala. Nu trebuie sa fi mers prea mult la scoala, ca e maghiara, ca e romana, sa intelegi ca nu poti trece peste Legea educatiei nationale, sa infiintezi o unitate distincta printr-o lege separata. Se deschide o cutie a Pandorei extrem, extrem de periculoasa. Se trece cu buldozerul peste autonomia locala, peste separatia puterilor in stat si, practic, discutam deschis despre tain pe care PSD-ALDE il plateste liderilor UDMR pentru sustinerea unui Guvern anti-economic si anti-national”, a spus deputatul PNL.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca nu exista niciun element de neconstitutionalitate in ceea ce priveste infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si a acuzat PNL si PMP ca „folosesc orice ocazie sa blocheze dialogul romano-maghiar”. „PNL si PMP gresesc prin actiunile lor care impiedica infiintarea scolii. In acest moment, aceste partide folosesc orice ocazie sa blocheze dialogul romano-maghiar, resping orice initiativa importanta pentru comunitatea maghiara”, a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, dupa ce PNL si PMP au contestat la CCR legea de infiintare a Liceului Romano-Catolic din Targu Mures.

Kelemen mai spunea ca PNL si PMP trag de timp, ingreunand, astfel, procedurile legale pentru infiintarea liceului, in conditiile in care pana la decizia finala a Curtii Constitutionale nici presedintele nu poate promulga legea si sunt intarziate si deciziile administrative care vizeaza infiintarea loceului. „Mesajul transmis de PNL prin atacarea legii la CCR este unul antimaghiar, demonstreaza si o atitudine ultranationalista. Scoala nu este a UDMR-ului, nu este a formatiunii noastre, scoala este a comunitatii maghiare locale din Targu Mures. In 2018, liberalii si Miscarea Populara ar trebui sa lupte mai degraba cu Partidul Social Democrat si nu cu maghiarii”, a declarat presedintele UDMR.

Kelemen Hunor mai spunea ca PNL si UDMR fac parte din aceeasi familie politica, PPE, si este de neinteles de ce liberalii impiedica orice gest de apropiere intre cele doua comunitati. ”Astfel, chiar daca nu imediat, dar pe termen lung, PNL va trebui sa dea o explicatie pentru izbucnirile antimaghiare si pentru atitudinea ultranationalista pe care o manifesta in ultima perioada”, a adaugat Kelemen.

Proiectul legislativ al UDMR pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, cu predare exclusiv in limba maghiara, a fost adoptat in 7 februarie de Senat, in calitate de for decizional, cu 71 voturi „pentru”, 20 voturi „impotriva” si o abtinere.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputatilor la finalul lunii decembrie, cu 18 voturi „pentru” si o abtinere in comisia de invatamant a Camerei, iar PMP si PNL au parasit sala. Initiativa a fost sustinuta inclusiv de deputatii USR, care au explicat ca, dincolo de „trocul politic”, se afla dreptul copiilor la educatie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: