CCR pune la cale vreo mizerie, ca in Moldova? Amana validarea rezultatelor referendumului pe justitie

politica

Curtea Constitutionala a amanat pentru 27 iunie  dezbaterea rezultatelor referedumului pe justitie convocat de presedintele Klaus Iohannis pe 26 mai.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a luat in discutie, miercuri, rezultatele referendumului pe justitie convocat de catre presedintele Klaus Iohannis, care a avut loc pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare. Judecatorii au amanat acest dosar pentru data de 27 iunie, pentru ca noii judecatori ai Curtii sa poata participa la dezbateri. De asemenea, Curtea a primit si o contestatie la una dintre intrebarile formulate la acest scrutin, depusa miercuri, informeaza Mediafax.

Simina Tanasescu, fost consilier prezidential, a depus, marti, juramantul de investire in functia de judecator al Curtii Constitutionale. Aceasta a fost propusa pentru functie de presedintele Klaus Iohannis si il inlocuieste pe Petre Lazaroiu.

De asemenea, pe 15 iunie expira si mandatele la CCR ale judecatorilor Stefan Minea sli Simona-Maya Teodoroiu. In locul lor au fost desemnati de catre Senat Gheorghe Stan, iar de catre Camera Deputatilor Cristian Deliorga.

Conform Constitutiei, CCR „vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia”. De asemenea, potrivit Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, plenul institutie decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului. Totodata, „hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia”, conform legii mentionate. Inainte de a fi publicata in Monitorul Oficial, hotararea Curtii Constitutionale este prezentata Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna. Legea mai prevede ca, pentru a verifica respectarea procedurii in organizarea si desfasurare referendumului si pentru a confirma rezultatele acestuia, CCR poate cere informatii de la autoritatile publice.

„Biroul Electoral Central este obligat sa prezinte, la solicitarea Curtii Constitutionale, informari asupra fazelor si operatiunilor de desfasurare a referendumului”, mai arata actul normativ.

Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului prevede ca: „Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente”.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justitie, din 7.922.591 de participanti, 6.459.383 de raspunsuri au fost favorabile intrebarii referitoare la interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie. De asemenea, la intrebarea privind interzicerea adoptarii OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, 6.477.865 de raspunsuri au fost favorabile.

La referendumul de pe 26 mai, cetatenii au fost chemati sa se pronunte prin „Da” sau „Nu” cu privire la intrebarile: 1. „Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?” 2. „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: