CCR-ul Poloniei a decis ca unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constitutia tarii: „Organele europene actioneaza dincolo de competentele lor”

externe

Tribunalul Constitutional din Polonia a decis joi ca unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constitutia tarii, punand in discutie un principiu-cheie al integrarii europene, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Guvernul partidului nationalist Lege si Justitie (PiS) este implicat intr-o serie de dispute cu UE pe teme care variaza de la tribunale si libertatea presei la drepturile LGBT. Cazul analizat de tribunal se refera la modificarile pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al tarii.

”Suprematia dreptului constitutional asupra altor surse de drept deriva direct din Constitutia Republicii Polone”, a scris pe Twitter purtatorul de cuvant al guvernului, Piotr Muller. ”Astazi (inca o data) acest lucru a fost confirmat in mod clar de Tribunalul Constitutional”.

”Organele europene actioneaza dincolo de competentele lor”, a declarat Julia Przylebska, presedinta Tribunalului Constitutional polonez, potrivit AFP. Ea a denuntat ”ingerinta Curtii de Justitie a UE in sistemul judiciar polonez” si a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecatorilor polonezi, sunt in contradictie cu legea fundamentala a Poloniei.

Criticii au avertizat ca punerea sub semnul intrebarii a suprematiei legislatiei UE nu numai ca pune in pericol viitorul pe termen lung al Poloniei in Uniune, dar si stabilitatea blocului comunitar insusi.

Tribunalul a inceput sa audieze cazul in iulie, dar l-a amanat de patru ori inainte de sedinta de joi. Unii critici spun ca amanarile ar fi putut avea ca scop sa exercite presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a accepta Planul national de redresare si rezilienta (PNRR) al Varsoviei.

UE a acuzat executivul de la Varsovia ca politizeaza instantele poloneze, inclusiv Tribunalul Constitutional.

Curtea de Justitie a UE a decis miercuri ca Polonia a incalcat regulile democratice ale independentei justitiei fortand transferul unui judecator care criticase guvernul.

Comentarii: