Ce a acceptat Ciolacu de fapt pentru Schengen? Ciolos acuza ca sunt conditii umilitoare pentru Romania: „Austria a primit dreptul de a controla si conditiona prezenta Romaniei in Europa”

politica

Dacian Ciolos, resturi, Schengen, Marcel Ciolacu

Fostul premier Dacian Ciolos il acuza pe Marcel Ciolacu ca a acceptat conditii umilitoare pentru Romania din partea Austriei in cazul aderarii la Schengen. „Orice stat membru va putea bloca intrarea completa a Romaniei si Bulgariei in Schengen, in orice moment”, subliniaza Ciolos.

„Stiu cum e ca premier, cand esti criticat din toate partile pentru deciziile pe care le iei sau nu. Insa, dincolo de certurile si neintelegerile politice interne sau de interesul electoral, in cazul Schengen este vorba de demnitatea romanilor si de reprezentarea Romaniei la nivel european. Marcel Ciolacu trebuie sa fie clar, sa ne explice onest conditiile in plus pe care le-a acceptat in numele Romaniei pentru aceasta aderare partiala la Spatiul Schengen si sa-si asume premiera absoluta pe care a negociat-o: faptul ca pentru intrarea completa in Schengen va fi nevoie de doua decizii ale Consiliului UE, nu de una singura cu un calendar atasat, asa cum s-a intamplat pentru toate celelalte state membre Schengen.

La fel cum MCV-ul a reprezentat o piatra de moara pentru Romania vreme de 15 ani, asa si modul in care intram acum in Schengen, pe jumatate si cu conditii absurde, impuse abuziv de un guvern austriac vremelnic, va accentua sentimentul ca nu suntem considerati europeni cu drepturi depline. O decizie care poate parea buna se poate transforma usor, in timp, intr-o noua tema pentru populisti si extremisti.

Sunt trei aspecte cruciale de retinut din decizia Consiliului UE, care tocmai a fost publicata. In primul rand, asa cum spuneam mai sus, aceasta decizie se refera doar la ridicarea controalelor vamale in aeroporturi si porturi, scriind explicit ca o ridicare a controalelor la frontierele terestre va trebui agreata intr-o alta decizie a Consiliului. Ce inseamna acest lucru in practica? Ca orice stat membru va putea bloca intrarea completa a Romaniei si Bulgariei in Schengen, in orice moment. Orice stat membru ne poate impune conditii noi, dintre cele mai diverse. Depindem in continuare de bunavointa Austriei si a celorlalte state membre pentru un drept pe care il avem de 12 ani.

In al doilea rand, NU avem un calendar clar pentru aceasta ipotetica a doua decizie. Se mentioneaza doar ca negocierile vor continua de-a lungul anului 2024, dar nu se ia niciun angajament juridic clar legat de vreo data-limita.

In al treilea rand, Romania si Bulgaria au acceptat, prin reprezentantii lor politici, conditii in plus in schimbul aderarii, cum ar fi controale inopinate pe aeroporturile austriece la zborurile cu provenienta romaneasca sau bulgareasca ori, mult mai serios, controale sporite „cu filtre multiple” la frontiera dintre Romania si Bulgaria sau Romania si Ungaria, care vor ingreuna si mai mult traficul terestru si vor insemna alte sute de milioane de euro pierdute de transportatorii, agricultorii si antreprenorii romani.

Mai mult, aceasta decizie legitimeaza juridic santajul politic al unui stat membru, care nu se bazeaza pe niciun fel de argument sau explicatie rezonabila: ne putem lua adio de la orice posibila actiune la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, pentru ca noi insine (prin Guvernul Ciolacu) am fost de acord cu toate aceste conditii suplimentare discriminatorii.

Demnitatea Romaniei in UE depinde de calitatea reprezentarii noastre la nivel european: suntem tratati ca cetateni de mana a doua pentru ca aceasta este calitatea politicienilor nostri din Consiliul Uniunii. Asadar, domnule Ciolacu, v-o spun direct: se putea mult mai bine. Demnitatea romanilor nu era obiect de negociere. Romania nu trebuie sa ramana la mana Austriei sau a altui guvern din Uniunea Europeana.

Adevarul amar dupa negocierile dumneavoastra este ca Austria a primit dreptul de a controla si conditiona prezenta Romaniei in Europa in schimbul promisiunii ca turistii romani vor sta cu cinci minute mai putin la vama in aeroport”, a transmis Ciolos, duminica.

Ciolacu a sustinut sambata ca „acest Guvern va face ca romanii sa fie cu adevarat tratati ca parteneri egali in Uniunea Europeana”.

„Dupa 13 ani de asteptari, avem in sfarsit un acord pe Schengen. Acest Guvern va face ca romanii sa fie cu adevarat tratati ca parteneri egali in Uniunea Europeana, iar economia noastra sa creasca exponential.

Ridicarea granitelor aeriene si maritime din martie 2024 reprezinta un drept castigat dupa lungi negocieri, insa lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile si anul viitor pentru aderarea in integralitate la spatiul Schengen. Si o vom face!”, a pretins Ciolacu.

Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen in Romania si in Bulgaria, a anuntat, sambata seara, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

In conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene si navale ale Romaniei incepand cu luna martie 2024. De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, in cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestra. Decizia Consiliului UE prevede o serie de masuri privind intarirea controlului la frontiere si combaterea migratiei ilegale, precum si aplicarea Regulamentului Dublin”, arata sursa citata.

Romania aplica deja masurile sus mentionate inca din cursul anului 2023 iar Decizia Consiliului UE nu contine obligatii noi pentru Romania, precizeaza MAI.

„Decizia Consiliului UE este insotita de doua declaratii politice complementare, una trilaterala Austria – Romania – Bulgaria si alta individuala a Comisiei Europene, care prevad, de asemenea, masurile de intarire a controlului la frontiere si de aplicare a Regulamentului Dublin, precum si angajamentul politic de a continua in 2024 discutiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al MAI.

Atat Decizia Consiliului UE, cat si declaratiile politice care o insotesc reflecta acordul politic la care Austria, Romania si Bulgaria au ajuns in 23 decembrie 2023, spun reprezentantii ministerului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: