Ce a cautat Dancila in Israel? Adrian Severin dezvaluie ca este pusa la cale o periculoasa afacere anti-UE

analize

Adrian Severin, fost ministru de Externe, sustine ca vizita neasteptata a Vioricai Dancila in Israel are ca scop stabilirea unui canal de legatura cu Statele Unite prin intermediul Israelului pentru a contrabalansa puterea toto mai mare in UE a Germaniei si Frantei. Severin a fost asezat in loja de onoare la Ateneul Roman cu ocazia preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE.

Intr-un text publicat pe DC News, site de propaganda al PSD, Severin il ataca violent pe Victor Ponta, pentru ca a cerut ca CSAT si Parlamentul sa interzica vizitele externe ale Vioricai Dancila, dupa care dezvaluie care ar fi fost rostul vizitei lui Dancila in Israel.

„Iritarea paroxistica provocata de aceasta miscare de sah a Palatului Victoria transpare perfect din reactia obraznica si tembela a lui Victor Ponta, „nebunul regelui de la Cotroceni”, care a cerut, cui statea sa ii citeasca mesajul plasat pe Facebook in „speakers’ corner” (coltul oratorilor fara auditoriu), ca CSAT si Parlamentul sa interzica vizitele externe ale Vioricai Dancila intrucat, aceasta neintelegand limba engleza, a dat din cap a aprobare atunci cand omologul sau israelian s-a exprimat nerespectuos la adresa UE. Dimensiunile acestei iritari, amplificate isteric de ventrilocul lui Klaus Iohannis, indica importanta vizitei guvernamentale de la Ierusalim, efectuata aproape simultan cu deplasarea la Aachen a Presedintelui Romaniei pentru a asista ca martor din partea rudelor dezmostenite ale profitorilor europeni, la nunta franco-germana din care urmeaza a se naste Europa cu mai multe viteze.

Enigmatica vizita a doamnei Dancila, insotita de o delegatie minuscula, vine – este important sa notam si aceasta – dupa o alta vizita enigmatica. Cea a Subsecretarului de Stat american pentru afaceri politice David Hale, la Bucuresti in chiar ziua preluarii oficiale a presedintiei Consiliului UE de Romania. Inclusiv rostul acelei vizite, care a inclus, in ultimul moment, o initial neanuntata si sub aspect constitutional inutila intalnire cu Presedintele Iohannis, fiind premearsa de o escala la Cluj pentru discutii cu niste personaje neidentificabile, generic numite „directorii politici ai UE”, ramane misterios”, scrie Severin.

Severin spune ca Dancila a avut misiunea de a coordona actionile Romaniei, SUA si Israelului impotriva actoiunilor „hegemonice” ale Frantei si Germaniei.

„In ceea ce priveste obiectivele vizitei Premierului Dancila la Ierusalim ele au fost precis si sintetic formulate in adresa de salut a Premierului Benjamin Nethanyahu, rostita cu voce suficient de tare pentru a fi auzita, inregistrata si pusa in circulatie publica. Intre cele doua guverne exista o relatie excelenta – ceea ce este logic intrucat ambele state sunt parteneri strategici ai SUA si, nu-i asa?, partenerul partenerului meu este partenerul meu – si de aceea Israelul asteapta de la presedintia romana a Consiliului UE sa puna capat atitudinilor anti-israeliene devenite loc comun in discursul si politicile europene. In acest context este, de asemenea, asteptata decizia mutarii ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Miscare careia i se opune Presedintele Iohannis si sponsorii sai germani. Simplu si clar.

Cum bine a observat Viorel Ponta, acestui scurt discurs Viorica Dancila i-a raspuns printr-o inclinare aprobatoare a capului; dar nu pentru ca nu intelege engleza, ci pentru ca asa a fost coregrafia regizata.

Astfel, in cateva secunde, a fost afirmat un proiect strategic trilateral implicand Romania, Israelul si SUA. De ce trilateral? Pentru ca spre el impinge nevoia concreta, iar nu numai logica formala abstracta.

Nu era necesar ca Primul Ministru al Romaniei sa se deplaseze la Ierusalim doar pentru a se poza in usa dand mana cu omologul israelian si a-i asculta zambitor asteptarile. Discutia, care nu avea de ce fi lunga, trebuie sa fi purtat asupra unui subiect foarte sensibil si foarte urgent care nu putea fi discutat decat direct la nivel de varf. Despre ce ar fi putut fi vorba?

Cel mai probabil de realizarea unui canal de comunicare intre Bucuresti (Palatul Victoria) si Washington (Casa Alba) prin Ierusalim. Pe acest canal securizat, aflat la mai mult decat lungimea bratului unora precum ambasadorii Klemm si Maior, si necolmatat de diplomatia somnolenta a veteranului Teodor Melescanu, ar trebui sa se coordoneze trei parteneri uniti, printre altele, prin amenintarea strategica la care sunt supusi de catre actualii hegemoni ai UE:

1. Romania, pusa in pericol mortal atat de proiectul germano-francez al Europei cu mai multe viteze, relansat si cvasioficializat la Aachen, in vechea capitala imperiala a lui Charlemagne, unde si Klaus Iohannis va depune juramant de vasalitate, cat si de decizia Comisiei si Parlamentului european de a-i sanctiona cu privarea de drepturi pe membrii care nu respecta un asa zis „stat de drept”, definit de la caz la caz potrivit intereselor celor erijati in judecatori.

2. SUA, pe punctul de a fi izgonita din Europa de ambitiile neoimperiale ale Germaniei si Frantei, si de a vedea cum se ridica dinnou aici o Sfanta Alianta ruso-germana avand pretentia de a inlocui „pax americana” cu o noua ordine globala euro-asiatica.

3. Israelul, care, in timp ce isi normalizeaza relatiile cu lumea araba si isi consolideaza pozitia in Orientul Mijlociu, se vede expus tirului unei UE tot mai islamizate (inclusiv prin acceptarea exodului elementelor celor mai disperate si de aceea fundamentaliste ale lumii musulmane) si tot mai israelofobe, pe cale de a fi dinnou militant antisemita.

Presedintia romana a Consiliului UE, exercitata in concret, potrivit tratatelor europene de Guvernul Romaniei, poate fi si trebuie sa fie atuul pe care in urmatoarele sase luni il are de valorificat parteneriatul trilateral amintit. Asa se intelege mai bine de ce a fost atata opozitie ca un guvern PSD/ALDE sa preia presedintia respectiva. Si tot asa se intelege de ce Viorica Dancila a dat repede o fuga pana la Ierusalim. Pericolul bate la usa si nu mai este timp de asteptat.

Cursa care urmeaza nu va fi una foarte lunga, ca durata, dar va fi esentiala. SUA si Israelul nu pot rata sansa de a avea un partener strategic in fruntea Consiliului UE. Nici Romania nu poate rata sansa de a-si arata, din inaltimea pozitiei sale europene, simultan loialitatea fata de partenerii extraeuropeni si de proiectul democratiei transnationale europene pus astazi in pericol de catre chiar principalele state fondatoare ale uniunii.

In aceasta alergare Guvernul Dancila este singur in mijlocul unui teribil foc incrucisat. Daca va alerga cum trebuie se va intalni, poate, pe drum cu destinul Romaniei mari. Daca nu, Romania va iesi in peisaj si va ramane acolo pentru nu se stie cata vreme”, sustine Severin.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: