Ce fac fermierii pentru vaci pe timp de iarna (P)

news

Productia laptelui difera iarna fata de vara, la fel ca si consistenta lui. In calitate de clienti, cei din jur isi doresc intotdeauna cantitatea obisnuita de lapte, la gustul obisnuit. Ca sa se alinieze prevederilor europene (de confort a vacilor si igena a mulsului), fermierii sunt responsabili de ingrijirea vacilor. Sticla de lapte natural si plin de proteine, grasime si vitamine este rezultatul unei munci care trebuie sa includa cele de mai jos.

Iata recomandarile de ingrijire a vacilor pe timp de iarna, atunci cand temperaturile sunt scazute, iar posibilitatile sunt limitate.

Adapostul vacilor

Pentru ca laptele deja contine culturi, vacile au nevoie sa stea intr-un mediu igienizat si suficient de generos incat vacile sa poata sta confortabil pe parcursul iernii. Tratarea dejectiilor din grajd se poate face cu ajutorul plugurilor sau a instalatiilor ce includ rampe de suspensii, benzi si separatoare.

Chiar daca vacile parasesc vizibil mai rar adapostul, dejectiile raman si pot fi eliminate cu ajutorul aparatelor electrice.

Temperatura din jur

Temperatura optima din adapost pentru vaci trebuie sa se situeze undeva intre 10 si 16 grade. Cu cat ea scade, cu atat vacile vor avea nevoie de mai multa energie ca sa poata ramane intr-o stare de confort. Daca sunt in perioada de lactatie, vacile au nevoie de cu peste circa 50% mai multa energie decat in repaosul mamar.

Daca vacile produc lapte pe timpul iernii, au nevoie de o temperatura optima si de mancare corespunzatoare. Vacile consuma energie ca sa digere, iar cu cat temperatura scade, cu atat productia este compromisa.

Alimentatia potrivita

Orzul este cea mai potrivita alimentatie pe timpul iernii. Orzul inclus in ratie asigura cerinta de energie digestibila necesara. Grauntele de cereale sunt, din nou potrivite, chiar daca uneori influenteaza cantitatea de lapte produs. Ele reduc stresul cauzat de frig si asigura o digestie eficienta. Mai exact, un kilogram de paie are o jumatate din eficienta unui kilogram de orz.

Totusi, hrana difera la vacile slabe fata de cele mai grase. Vacile trebuie hranite fie dupa amiaza, fie la inceputul serii, ca sa poata tine corpul la o temperatura optima pe durata iernii. Vacile produc energie timp de 4 – 6 ore dupa ce sunt hranite.

Stresul de frig

Stresul de frig este starea incomoda prin care trec vacile, atunci cand sunt nevoite sa infrunte frigul (atentie, temperaturile scazute, nu ninsoarea). El are efecte grave, mai ales daca vacile stau cu parul ud sau murdar.

El poate fi eliminat cu izolarea adapostului prin paravan, copertina sau chiar o tufa. Pentru ca vacile au nevoie si de un traseu, el poate fi unul printre copaci care protejeaza de vant.

Laptele de iarna

Laptele vacilor va ramane gustos si indestulat, daca vacile sunt ingrijite pe timpul iernii. Pentru ca sunt sensibile la temperaturi scazute, ele se pot imbolnavi usor. Dar si sanatatea lor poate fi protejata usor. Astfel, in cana ajung substante active si vitamine din lapte, care il fac gustos si consistent.

Iarna este inevitabila, la fel ca solutiile de ingrijire pe durata ei. De aceea, sfaturi

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: