Ce s-a intamplat cu Putin? „Avem un respect urias pentru poporul ucrainean si pentru cultura ucraineana, pentru limba ucraineana si pentru literatura ucraineana”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, in cadrul unei intalniri televizate cu profesorii, ca Rusia are „un respect urias” pentru poporul ucrainean, in ciuda a ceea ce a numit „situatia actuala”.

„Continuam sa avem un respect urias pentru poporul ucrainean si pentru cultura ucraineana, pentru limba ucraineana si pentru literatura ucraineana. Dar niciodata nu vom permite ce se intampla acum in Ucraina cu limba si cultura rusa”, a declarat Putin.

El si-a manifestat  speranta ca situatia militara se va ”stabiliza” in teritoriile ucrainene recent anexate de Moscova, desi trupele ruse sunt nevoite sa se replieze in urma contraofensivei duse acolo de armata ucraineana, relateaza AFP.

”Plecam de la principiul ca situatia se va stabiliza si ca vom putea dezvolta aceste zone intr-un mod pasnic”, a sustinut Putin la o intalnire cu cadre didactice transmisa de televiziunea rusa.

Dupa o serie de infrangeri drastice suferite in ultimele saptamani de trupele ruse in urma contraofensivelor ucrainene pe mai multe directii, presedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervisti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean si formalizarea in urma unor asa-zise referendumuri a anexarii provinciilor ucrainene Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie.

Dar in urma contraofensivelor ucrainene niciuna dintre aceste provincii nu se mai afla acum integral sub controlul trupelor ruse.

Vorbind despre rezultatele acelor ”referendumuri”, care conform autoritatilor proruse din provinciile anexate au fost in favoarea alipirii la Rusia cu procente cuprinse intre 87% si 99%, Putin a sustinut in declaratia sa de miercuri ca acestea ”nu doar l-au bucurat, ci si surprins”.

Mai devreme, purtatorul sau de cuvant Dmitri Peskov a sustinut ca nu exista nicio contradictie intre anexarea acestor teritorii si faptul ca trupele ruse pierd tot mai mult din controlul asupra lor in urma contraofensivei ucrainene. ”Nu exista nicio contradictie. Ele vor fi cu Rusia pentru totdeauna si nu vor fi returnate”, a raspuns Peskov unei intrebari din partea presei.

Pe de alta parte, Peskov a calificat drept ”extrem de periculoase” declaratiile unui responsabil al Pentagonului, care a spus ca Ucraina ar putea folosi arme americane pentru a lovi tinte rusesti in Crimeea, conform purtatorului de cuvant al Kremlinului astfel de afirmatii fiind o dovada a implicarii directe a SUA in conflict.

Mai mult despre: ,

Comentarii: