Ce se ascunde in spatele razboiului din jurul motiunii de cenzura. Explicatiile unui fost consilier prezidential

analize

Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, afirma ca motiunea de cenzura are legatura cu majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, o masura pe care nici macar actuala conducere a PSD nu o mai vrea pusa in practica avand in vedere consecintele dezastruoase pentru economia Romaniei.

„Pentru ca zilele astea veti fi bombardati cu tot felul de informatii despre trecerea/respingerea motiunii de cenzura, alegeri anticipate sau la termen, o sa incerc sa va explic jocul.

Totul are legatura cu marirea pensiilor (40%) de la 1 septembrie 2020, o fantasmagorie populista plantata de PSD sub masa unui viitor guvern, iata, azi, guvernul minoritar PNL. Sigur, nu e chiar gluma facuta de copiii din curtea scolii cu cutia de vopsea deasupra usii care se deschide. E o masura care va avea consecinte grave si foarte grave asupra bugetului si economiei pe termen mediu si lung.

Daca alegerile vor fi la termen (decembrie 2020), e greu de crezut ca vreun guvern, oricare ar fi, ar avea curajul sa o amane sau sa o esaloneze, fiind vorba de alegeri parlamentare in urmatoarele 3 luni. PSD nu se poate dezice de magarie, pentru ca e prea populista, pensionarii nu vor intelege, oricat le-ar explica PNL, ca n-are nimeni nimic cu ei.

Alegerile anticipate, odata cu alegerile locale (iunie 2020), sunt o solutie pentru a avea un guvern investit pe patru ani, qcare sa-si asume barbateste prorogarea masurii de la 1 septembrie, cu costuri care se vor amortiza politic intr-un ciclu electoral.

PSD este acum partial controlat de gruparea Ciolacu, adica o mana de oameni lipsiti de carisma, dar suficient de rationali cat sa priceapa dezastrul lasat de Dragnea, Valcov si Teodorovici in finantele publice. Ciolacu incearca sa-i ademeneasca pe toti pesedistii cu anticipatele, explicandu-le beneficiile de a avea parlamentare si locale (intr-un tur) in aceeasi zi, cu primarii in rol de dirijori ai votului din comunitate.

Efortul imi pare totusi fara prea mari sorti de izbanda, intrucat: 1. acolo inca exista o grupare iresponsabila care abia asteapta ca liberalii sa se inece cu osul majorarii pensiilor; 2. jumatate din actualii parlamentari PSD nu se vor mai regasi oricum pe locuri eligibile, deci sunt cu atat mai retinuti sa-si scurteze cu 6 luni mandatul.

Asadar, daca Ciolacu nu reuseste sa convinga de nevoia anticipatelor toti parlamentarii, e greu de crezut ca vom avea alegeri inainte de termen.

In plus, cele doua alternative, puse in balanta (majorarea pensiilor & alegeri la termen versus anticipate & prorogarea majorarii), nu duc la un rezultat cert. Chiar si o criza politica pe scenariul declansarii anticipatelor, asa cum e el in Constitutie, va fi greu de inteles de agentiile de rating si de investitori, in conditiile in care bugetul pe anul asta oricum e praf si pulbere (din cauza guvernarii incoerente si iresponsabile a partidului lui Dragnea). Sa admitem totusi ca balbaiala si circul anticipatelor ar produce rezultate mai putin proaste decat majorarea pensiilor cu 40%.

In cazul in care Ciolacu nu-si va putea duce cu zaharelul anticipatelor colegii, o posibila solutie ar fi un acord intre PSD, PNL si alte partide pentru modificarea legii care prevede cresterea cu 40% a pensiilor, ceea ce, de fapt, ar insemna ca PSD sa admita ca a fost vorba de o gogorita electorala. Ca sa admita asta, ar trebui ca gruparea Ciolacu sa ia puterea in partid la Congres si sa scape de gruparea Dragnea (alive&kicking), formata din Olguta Vasilescu, Eugen Teodorovici, Serban Nicolae si altii pe care ii stiti deja.

V-am dat acum toate reperele ca sa intelegeti razboiul declaratiilor din perioada urmatoare”, a exolicat Lazaroiu.

PSD va veni cu o propunere de premier din afara partidului, daca va trece motiunea de cenzura, a declarat, luni, presedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

„Imi pare rau ca presedintele Romaniei s-a antepronuntat si a spus ca o sa vina cu aceeasi propunere (de premier – n.r.) in persoana domnului Orban. Am avut o discutie foarte aplicata impreuna cu colegii mei din tara si din Parlament si totusi se pare ca vom veni cu o propunere de prim ministru din afara partidului. Si nu este domnul ambasador in Statele Unite”, a precizat Ciolacu, la Parlament.

Intrebat daca propunerea de premier ar putea fi Sorin Grindeanu, Ciolacu a spus: „Nu am stat cu dansul de vorba”.

„Eu nu o sa votez niciodata un Guvern PNL si nu o sa recomand, cat sunt presedinte interimar la acest partid, sa voteze vreodata pe Orban prim ministru. (…) Eu, sa-l votez pe Oban? Doamne fereste!”, a spus Ciolacu, intrebat ce va face PSD in cazul in care propunerea de premier nu va fi acceptata de presedinte.

Motiunea de cenzura depusa de PSD, dupa angajarea raspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, a fost prezentata, luni, in Parlament. Birourile permanente reunite urmeaza sa stabileasca data dezbaterii si votului asupra motiunii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: