analize

Ce se va intampla cu Rusia. 5 scenarii cu Putin si fara Putin (Presshub)

Ce se va intampla cu Rusia. Dupa doi ani de la invazia pe scara larga a Ucrainei de catre Federatia Rusa, mai multi specialisti in relatii internationale si studii de securitate avanseaza posibile scenarii privind situatia statului rus dupa incheierea razboiului.

Expertii considera ca victoria Ucrainei va fi momentul care va pune capat agresiunii rusesti. Cu toate acestea, atentia lor este concentrata mai mult asupra posibilelor evolutii legate de destinul politic al lui Vladimir Putin si cercului sau de apropiati.

Prin urmare, specialistii in relatii internationale iau in calcul ce se va intampla in Rusia in cazul in care Putin va ramane in functie, daca va fi inlaturat fortat de la putere sau daca intervin cauze naturale, cum este decesul.

PRESShub a realizat o sinteza a acestor scenarii avand la dispozitie doua surse publice, ambele publicate la inceputul acestui an: un studiu realizat de catre Institutul Central Asia-Caucaz, denumit „Silk Road Paper” si un raport al think tank-ului american The Atlantic Council care avanseaza 5 scenarii posibile privind viitorul Rusiei.

Scenariul 1: Mentinerea regimului lui Putin

Primul scenariu – si cel mai probabil – presupune continuarea starii actuale in Rusia. Vladimir Putin va ramane presedinte, iar retorica anti-Occident si inabusirea oricarei forme de opozitie vor persista.

Putin va incerca sa isi intareasca regimul prin izolarea tot mai accentuata a economiei nationale si transformarea ei intr-una de razboi[1], precum si prin folosirea legii martiale pentru inlocuirea administratiei civile cu una militara.

Aceste lucruri vor putea fi indeplinite usor, dat fiind ca societatea civila rusa este absenta din cauza represiunii la care e supusa in mod sistematic, iar opozitia nu reuseste sa se uneasca si sa creeze o legatura cu cetatenii. [2]

Institutiile vor continua sa lucreze in favoarea elitelor politice si in detrimentul oamenilor obisnuiti.
FSB si Ministrul Apararii isi vor mentine influenta mare asupra statului, inclusiv asupra companiilor din energie detinute de oligarhi inca loiali regimului lui Putin.[3]

Biserica Ortodoxa Rusa va ramane, de asemenea, un instrument de propagare a ideilor imperialiste ale lui Putin, mai ales ca Patriarhul Kiril este un sustinator al razboiului din Ucraina.

Supravietuirea regimului lui Putin depinde de factori externi.

Statele occidentale trebuie sa mentina, dar si sa inaspreasca regimul actual de sanctiuni, deoarece elitele ce il sustin pe Vladimir Putin pot fi determinate, prin plafonarea drastica a pretului hidrocarburilor, sa renunte treptat la sustinerea pentru presedintele rus.

Citeste mai mult pe pressbub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

2 ore ago

Pregatiri pentru prezidentiale, Ciuca isi lanseaza cartea “Un ostas in slujba tarii”: „De cand ma stiu mi-a placut sa pescuiesc”

Presedintele PNL a anuntat, luni, pe site-ul personal, ca in luna iunie isi va lansa…

8 minute ago

Ryanair anunta ca isi scumpeste din nou biletele. Compania se asteapta la un profit de 2 miliarde de euro in 2024

Compania aeriana irlandeza Ryanair a raportat luni o crestere cu 34% a profitului anual, la…

15 minute ago

Premierul estonian: „Antrenarea soldatilor cu instructori NATO in Ucraina nu duce la escaladarea razboiului”

Temerile aliatilor NATO ca trimiterea de trupe in Ucraina pentru instruirea soldatilor din aceasta tara…

50 de minute ago

Un tribunal britanic se va pronunta azi asupra extradarii lui Julian Assange in SUA. Americanii promit sa nu-l condamne la moarte pe fondatorul WikiLeaks

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va participa luni la o audiere cruciala in instanta la Londra,…

27 de minute ago

Scandal pe piata asigurarilor: unul dintre cei mai importanti brokeri va fi obligat sa-si inchida afacerea

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a FAST Brokers, dupa ce…

58 de minute ago