Cea mai grava seceta din ultimii 500 de ani in Europa. Nivelul Rinului a scazut considerabil, iar al raului Po din Italia cu 2 metri sub nivelul normal

externe

seceta, schimbari climatice

In intreaga Europa, seceta reduce raurile, candva viguroase, la un firicel de apa, cu consecinte potential dramatice pentru industrie, transportul de marfa, productia de energie si de alimente, anunta The Guardian.

In conditiile in care nu s-au inregistrat precipitatii semnificative timp de aproape doua luni in vestul, centrul si sudul Europei si nici nu sunt prognozate in viitorul apropiat, meteorologii spun ca seceta ar putea deveni cea mai grava de pe continent din ultimii 500 de ani, potrivit The Guardian.

„Nu am analizat pe deplin evenimentul din acest an, deoarece este inca in desfasurare”, a declarat Andrea Toreti de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. „In ultimii 500 [de ani] nu au existat alte evenimente similare cu seceta din 2018. Dar anul acesta, cred, este mai rau”.

Institutul Federal de Hidrologie din Germania (BfG) a declarat ca nivelul Rinului, ale carui ape sunt folosite pentru transportul de marfa, irigatii, productie, producerea de energie si bautura, va continua sa scada.

O parte vitala a economiei din nord-vestul Europei timp de secole, cei 1.233 km ai Rinului curg din Elvetia prin centrul industrial al Germaniei inainte de a ajunge in Marea Nordului,  prin megaportul Rotterdam.

In Italia, debitul raului Po, cel mai lung rau din Italia, a scazut la o zecime din debitul obisnuit, iar nivelul apei este cu 2 metri sub nivelul normal. In lipsa unor precipitatii sustinute in regiune din noiembrie, productia de porumb si de orez risotto a fost grav afectata.

Valea Padului reprezinta intre 30 si 40% din productia agricola a Italiei, iar cultivatorii de orez, in special, au avertizat ca pana la 60% din recolta lor ar putea fi pierduta, deoarece campurile de orez se usuca si sunt deteriorate de apa de mare aspirata de nivelul scazut al raului, a relatat The Guardian.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: