life

Cea mai rara culoare a ochilor in lume. Ce determina culoarea ochilor, nu exista doua persoane in lume care sa aiba aceeasi culoare a ochilor

Se spune ca ochii nostri sunt oglinzile sufletului nostru, asa ca este normal ca aceasta sa fie adesea romantata. Van Morrison a vorbit poetic despre o fata cu ochi caprui, in timp ce Eric Clapton a cantat despre o femeie care „mi-a facut ochii albastri, albastri”. Culoarea ochilor este o parte distincta a trasaturilor tale, unica pentru tine.

De fapt, nu exista doua persoane in lume care sa aiba aceeasi culoare a ochilor. Si daca te-ai intrebat vreodata care este cea mai rara culoare a ochilor, nu esti singurul.

Similar cu determinarea celui mai rar tip de personalitate sau a celei mai rare combinatii de par si ochi, culoarea ochilor este complicata. In timp ce genetica joaca un rol in toate cele de mai sus, o gena, in special, are un rol mare in determinarea culorii ochilor. Si iata un fapt interesant: cand vine vorba de cea mai rara culoare a ochilor din lume (spoiler, nu este vorba de ochii albastri), doar aproximativ 2% din populatie o are – acelasi procent de roscati din intreaga lume.

Verdele este cea mai rara culoare a ochilor din lume, doar 2% din populatia lumii avand ochii verzi, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie (AAO).

Cand vine vorba de cea mai frecventa culoare a ochilor din intreaga lume, ochii caprui se intalnesc cel mai des. AAO raporteaza ca nu mai putin de 79% dintre oamenii din intreaga lume au o anumita varianta de ochi caprui, iar in SUA, aproape jumatate (45%) din populatie are ochii caprui.

De fapt, este o trasatura mostenita care dateaza inca de la primii nostri stramosi – in urma cu aproximativ 10.000 de ani, fiecare om de pe Pamant avea ochii caprui, precizeaza AAO, citata de Reader’s Digest.

„Culoarea ochilor este unica pentru fiecare persoana si niciun ochi caprui nu seamana cu altul”, spune doctorul Purnima Patel, purtator de cuvant clinic al AAO si fondator al Ophthalmology and Retina Associates of Georgia.

Ochii albastri sunt urmatoarea cea mai populara culoare a ochilor, dar sunt o aparitie evolutiva mai recenta, spune doctorul Patel. Aproximativ 27% dintre americani au ochii albastri, raporteaza AAO, ceea ce se datoreaza probabil imigratiei din Germania, Scandinavia, Anglia, Irlanda si Europa de Est.

In realitate, toti cei cu ochi albastri au un stramos comun. Prima pereche de ochi albastri de bebelus a fost o intamplare genetica care s-a transmis mai departe – si inca o data si inca o data.

A doua cea mai rara culoare a ochilor este un amestec de maro si verde cu pete aurii. Aproximativ 18% dintre americani au aceasta culoare, in comparatie cu aproximativ 5% din populatia lumii.

Si ochii violeti sunt o raritate, dar acestia sunt de fapt doar o nuanta de albastru, lumina ricosand din mediul inconjurator si transformand ochii in violet.

Ce determina culoarea ochilor?

Pe scurt, culoarea ochilor este determinata de melanina, care produce pigmentarea parului, a ochilor si a pielii.

Partea colorata a ochiului, cunoscuta sub numele de iris, este formata din doua straturi: epiteliul din spate si stroma din fata. Epiteliul subtire contine pigmenti de culoare brun-negricioasa, in timp ce stroma are cantitati variabile de un pigment numit melanina. Culoarea ochilor este direct legata de cantitatea de melanina care se gaseste in stroma.

„Persoanele cu ochi caprui au multa melanina in iris, in timp ce persoanele cu ochi albastri au mult mai putina”, spune medicul Yuna Rapoport, oftalmolog din New York.

Irisul va inconjoara pupila si ajuta la controlul cantitatii de lumina care intra in ochi. Lumina ricoseaza in aceasta melanina in moduri diferite si creeaza iluzia diferitelor nuante, spune Patel. Din cauza variatiilor melaninei, culoarea ochilor variaza de la albastru foarte deschis la maro foarte inchis.

De exemplu, irisul verde (cea mai rara culoare a ochilor) are mai putina melanina decat ochii caprui, dar mai multa decat ochii albastri.

Melanina joaca, de asemenea, o functie vitala: protejarea ochilor. „Melanina previne ca razele daunatoare ale soarelui sa ajunga in ochii nostri si sa provoace cataracta”, spune Patel. „Cu cat aveti mai multa melanina in ochi, cu atat riscul este mai mic.”

Acest lucru inseamna ca persoanele cu ochi caprui ar putea fi mai putin predispuse sa dezvolte cataracta sau sa isi afecteze ochii din cauza soarelui decat omologii lor cu ochi albastri.

Genetica afecteaza culoarea ochilor?

Culoarea ochilor este destul de complexa si nu este la fel de simpla ca si cum doi parinti cu ochi albastri ar avea un copil cu ochi albastri, spune Rick Sturm, profesor asociat si cercetator la Institutul Frazer al Universitatii din Brisbane, Australia. Cariera lui Sturm se concentreaza pe deslusirea geneticii pigmentarii umane, inclusiv a culorii ochilor.

„Mai multe gene contribuie la culoarea ochilor, dar principalul jucator este OCA2”, spune el. De fapt, 75% din contributia genetica la culoarea ochilor provine de la aceasta gena, care ofera instructiuni pentru fabricarea proteinei P care se gaseste in celulele care produc pigmentul melanina (melanocite).

Doua gene, OCA2 si HERC2, lucreaza impreuna pentru a determina continutul de melanina si, astfel, culoarea ochilor. „Gena OCA2 se afla langa HERC2, iar HERC2 are elemente care controleaza reglarea genei OCA2”, spune Sturm.

Mai multe variatii comune ale genei OCA2 reduc cantitatea de proteina P, motiv pentru care exista un continuum de culori ale ochilor, de la maro inchis la albastru cenusiu.

Exista si alti factori care determina culoarea ochilor?

Da. In afara de gene, grosimea irisului afecteaza culoarea ochilor. „Daca este mai subtire si nu ai multa melanina, ochii tai pot parea gri”, spune Sturm.

Geografia conteaza si ea, explica el. In Brisbane, Australia, de exemplu, repartitia culorii ochilor este de 25% maro, 25% verde-albastrui si 50% albastru. Dar acest lucru difera in intreaga lume. „Culoarea ochilor caprui este predominanta in populatiile africane si asiatice, iar ochii albastri sunt de obicei predominanti in Europa. Dar distributia ochilor caprui este mai mare in sudul Europei, iar ochii albastri sunt mai frecventi in nordul Europei.”

Expunerea la soare poate juca, de asemenea, un rol. Sturm a vazut pistrui la nivelul ochilor „despre care stim ca sunt asociate cu expunerea la soare”. Dar cea mai rara culoare a ochilor pe care a vazut-o pana in prezent sunt de fapt bulinele sau petele maro la adolescenti. A vazut-o de doua ori, iar cercetatorii inca nu stiu de ce sau cum apare aceasta anomalie, dar nu crede ca se datoreaza expunerii la soare la o varsta atat de frageda.

Poate o persoana sa aiba doi ochi de culori diferite?

Da, o mutatie genetica care afecteaza dezvoltarea melaninei in iris (numita heterocromie) poate provoca ochi de culori diferite. De fapt, unii actori, printre care Kate Bosworth si Jane Seymour, sunt cunoscuti ca au aceasta afectiune. In plus, daca suferiti leziuni la nivelul nervilor unui ochi, va puteti pierde culoarea ochilor, spune Sturm. In plus, se stie ca glaucomul si anumite medicamente pentru glaucom pot schimba culoarea ochilor.

Iti poti schimba culoarea ochilor?

Exista unele lentile de contact si proceduri care ajuta la schimbarea temporara sau permanenta a culorii ochilor, dar aveti grija la consecinte, spune Rapoport. „Lentilele de contact sunt in regula, dar materialul nu este acelasi cu cel folosit pentru corectia vederii cu prescriptie medicala”, spune ea. „Utilizarea unor lentile de contact de culori diferite poate creste sansele de a dezvolta inflamatii ale corneei, ulcere si cicatrici permanente.”

Plasarea unui implant in fata irisului pentru a-i schimba culoarea este, de asemenea, o optiune, dar aceasta este riscanta si nedovedita. „Poate provoca inflamatii, leziuni permanente sau pierderea vederii”, spune Rapoport.

Tatuajul corneei cu laser este o alta modalitate de a-ti schimba culoarea ochilor. „Este ca o lentila de contact permanenta care schimba culoarea corneei tale. O alta procedura cu laser presupune indepartarea pigmentului maro inchis pentru a dezvalui culoarea de baza a ochilor, fie ca este chihlimbar, alunita, gri, verde sau albastru. Concluzia? Nu exista inca o modalitate dovedita si sigura de a va schimba culoarea ochilor, spune  Rapoport.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata pe canalul Sf. Gheorghe.…

15 minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

48 de minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago