Ceasul Apocalipsei ramane la 90 de secunde pana la miezul noptii

externe

Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock), care arata, simbolic, cat de aproape este lumea de Armaghedonul nuclear, a ramas la 90 de secunde pana la miezul noptii, potrivit BBC.

Oamenii de stiinta au enumerat motivele pentru care acele sunt cel mai aproape de „Ziua Apocalipsei” – dar s-au oprit inainte sa mearga mai departe.

Riscurile care au dus la aceasta decizie au fost amenintarea unei noi curse a inarmarilor nucleare, razboiul din Ucraina si preocuparile legate de schimbarile climatice.

Ora este stabilita anual de Bulletin of the Atomic Scientists (Buletinul Oamenilor de Stiinta Atomici). Din 2007, membrii au luat in considerare impactul riscurilor create de om, cum ar fi IA si schimbarile climatice, precum si cea mai mare amenintare – razboiul nuclear.

Potrivit anuntului de marti, China, Rusia si SUA cheltuiesc sume uriase pentru a „extinde sau moderniza arsenalele nucleare”, ceea ce s-a adaugat la „pericolul mereu prezent de razboi nuclear prin greseala sau calcul gresit”.

Razboiul din Ucraina a creat, de asemenea, un „risc mereu prezent de escaladare nucleara”, se mai arata in Buletin. Au fost, de asemenea, citate o lipsa de actiune privind schimbarile climatice si riscurile legate de „utilizarea gresita” a tehnologiilor biologice emergente si a instrumentelor de inteligenta artificiala (AI).

Ceasul Apocalipsei a fost creat in 1947 de J Robert Oppenheimer si colegii sai care au dezvoltat bomba atomica. Ei vazusera efectele sale devastatoare cu doi ani in urma, asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Au vrut sa avertizeze publicul si sa faca presiuni asupra liderilor mondiali pentru a se asigura ca armele nucleare nu vor mai fi folosite niciodata.

Acele ceasului s-au miscat de 25 de ori. In 1947, au pornit la sapte minute pana la miezul noptii. La sfarsitul Razboiului Rece, in 1991, au fost date inapoi la 17 minute pana la miezul noptii.

Rachel Bronson, presedintele si directorul executiv al organizatiei a declarat ca „fiecare tara importanta, inclusiv Marea Britanie, investeste in arsenalul nuclear ca si cum armele nucleare ar fi utilizabile pentru o perioada foarte lunga de timp. Acesta este un moment foarte periculos… liderii nu actioneaza in mod responsabil”, a spus ea.

Pavel Podvig, un expert rus in arme nucleare care a fost implicat in setarea Ceasului Apocalipsei de multi ani, spune ca a fost socat atunci cand presedintele Putin a pus in alerta fortele nucleare ale Rusiei dupa invazia Ucrainei.

Lumea a reactionat cu groaza la amenintarea liderului rus, dar se pare ca acesta facuse un calcul deliberat.

„Exact pentru asta sunt armele nucleare – pentru a te asigura ca ai o anumita libertate de actiune”, spune Podvig. „Presedintele Rusiei a crezut ca facand aceste declaratii ar descuraja Occidentul sa intervina in Ucraina, ceea ce a fost un calcul corect – asa functioneaza descurajarea”, a spus Podvig.

In ciuda deceniilor de acorduri de control al armelor, exista inca aproximativ 13.000 de focoase nucleare la nivel global, 90% dintre ele rusesti si americane. Alte sase tari sunt declarate puteri nucleare: Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistan si Coreea de Nord. Se crede ca Israelul are aceste arme, dar nu a confirmat niciodata acest lucru. Majoritatea armelor nucleare moderne sunt de multe ori mai puternice decat cele care au distrus Hiroshima si Nagasaki.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: