externe

CEDO face dreptate in cazul unui tanar rus condamnat pentru ca a scuipat un portret al lui Putin: „Este o exprimare a unei opinii politice”

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit ca Rusia se face vinovata de incalcarea libertatii de exprimare in cazul unui tanar condamnat la 15 zile de inchisoare pentru ca a scuipat pe un portret al presedintelui Vladimir Putin, relateaza AFP. Potrivit unui comunicat al CEDO difuzat marti, a fost vorba de exprimarea unei „opinii politice”.

„Actul de a scuipa pe portretul unui reprezentant politic in urma realegerii acestuia este o exprimare a unei opinii politice”, a scris Curtea. „In acest context, condamnarea reclamantului la o pedeapsa de 15 zile de inchisoare se incadreaza intr-o atingere adusa libertatii sale de exprimare”.

Pe 6 mai 2012, Dmitri Karuev, care avea atunci 20 de ani, a luat parte impreuna cu alte persoane la o demonstratie la Ceboksari ce urmarea sa „exprime speranta ca administratia Putin sa ia sfarsit”.

„Inspirandu-se din traditia rusa de a depune flori pe mormant, alaturi de imaginea defunctului”, participantii la demonstratie au depus garoafe in fata unui portret al presedintelui Putin „pentru a simboliza anii la putere” ai acestuia, a amintit CEDO, citata de Agerpres.

Karuev a scuipat pe portret la circa o jumatate de ora de la inceputul demonstratiei si a fost arestat cateva ore mai tarziu, apoi condamnat la 15 zile dupa gratii pentru „tulburarea minora a ordinii publice”.

Autoritatile ruse nu au furnizat „nicio dovada a tulburarii ordinii publice sau insultarii trecatorilor pe care ar fi putut sa le determine demonstratia”, care a fost „esentialmente pasnica”, au subliniat judecatorii CEDO.

CEDO a decis ca in acest caz a fost incalcat articolul 10, privind libertatea de exprimare, al Conventiei europene a drepturilor omului si a stabilit ca reclamantul are dreptul la 12.400 de euro daune morale si cheltuieli de judecata.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: cedo rusia

Recent Posts

Micutzu, despre Ciolacu: „Nu stie sa lege cinci cuvinte, pare la baza analfabet. Eu zic ca de asta nu-i vedem pe astia cum scriu” – Video

Actorul Cosmin Nedelcu (Micutzu) are o pozitie acida in legatura cu premierul PSD Marcel Ciolacu.…

41 de minute ago

Noua capitala a Egiptului, de peste 58 de miliarde de dolari, prinde viata. Metropola va avea 6,5 milioane de locuitori

In incercarea de a rezolva problema supraaglomerarii din Cairo, guvernul egiptean a decis, acum aproape…

48 de minute ago

Nicusor Dan continua sa o ignore pe Firea: „Eu concurez direct cu Piedone, nu se va retrage”. Cum explica succesul lui Piedone in randul bucurestenilor

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat intr-un interviu pentru Prima TV ca sunt doua explicatii…

3 ore ago

Conflict intre romi si militari ucraineni in Transcarpatia. Cand militarii au deschis focul, agresorii au luat-o imediat la fuga – Video

Joi noapte a avut loc o ciocnire intre romi si militari ucraineni in regiunea Transcarpatia…

3 ore ago

Surse palestiniene: Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta propunerea israeliana privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor

Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta ultima propunere israeliana privind incetarea focului si…

4 ore ago