„Cel mai clar avertisment” adresat Chinei de catre SUA. Sa nu cumva sa ofere asistenta militara Rusiei, altfel vor urma „represalii”

externe

xi jinping, china

Statele Unite au facut cunoscut joi ca China s-ar expune la represalii daca „ar sprijini agresiunea rusa” impotriva Ucrainei, un avertisment lansat cu cateva ore inainte de discutia telefonica dintre Joe Biden si Xi Jinping, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

„Suntem ingrijorati de faptul ca ei intentioneaza sa asiste direct Rusia cu echipament militar care ar fi folosit in Ucraina. Presedintele Biden va vorbi (vineri) cu presedintele Xi si ii va spune clar ca China va fi responsabila pentru orice act care vizeaza sprijinirea agresiunii ruse si ca nu vom ezita sa ii impunem costuri”, a declarat joi seful diplomatiei americane, Antony Blinken.

„Vedem cu ingrijorare ca China se gandeste sa ofere Rusiei asistenta militara directa”, a adaugat el.

Este avertismentul cel mai clar lansat Chinei de Statele Unite de la inceputul invaziei Ucrainei si intervine cu doar cateva ore inainte de o convorbire intre presedintii american si chinez, programata vineri, la 09.00 ora Washingtonului (13.00 GMT).

Discutia, a patra dintre cei doi lideri de cand Joe Biden este presedinte, urmareste „sa mentina deschise canalele de comunicare intre Statele Unite si Republica Populara Chineza”, a declarat intr-un comunicat purtatoarea de cuvant a executivului american, Jen Psaki.

Aceasta este o preocupare constanta a presedintelui american, pentru care Statele Unite si China sunt cu siguranta destinate sa se angajeze intr-o competitie nemiloasa, dar mentinand un dialog suficient pentru ca aceasta confruntare sa nu fie o sursa de haos la nivel international.

Cei doi lideri vor discuta despre aceasta „concurenta” intre Washington si Beijing, „precum si despre razboiul Rusiei impotriva Ucrainei si despre alte probleme de interes comun”, a precizat Jen Psaki.

Prin urmare, Statele Unite au ridicat tonul si mai mult, considerand deja „profund ingrijoratoare” pozitia de „aliniere a Chinei cu Rusia” in fata razboiului din Ucraina, dupa o recenta intalnire foarte lunga la Roma intre consilierul pentru securitate nationala american, Jake Sullivan, si Yang Jiechi, cel mai inalt responsabil al diplomatiei Partidului Comunist Chinez.

De la inceputul invaziei ruse la 24 februarie, regimul comunist chinez, acordand prioritate relatiei cu Moscova si impartasind ostilitatea profunda a Rusiei fata de Statele Unite, s-a abtinut sa ceara presedintelui rus Vladimir Putin sa-si retraga trupele din Ucraina.

Dar „prietenia fara margini” marturisita de Beijing si Moscova este pusa la incercare de razboiul din Ucraina, regimul presedintelui Xi Jinping parand sa fi fost surprins de rezistenta ucraineana la ofensiva rusa si de vigoarea sanctiunilor occidentale.

Dincolo de problema posibilei asistente militare pentru Rusia, Washingtonul nu vrea ca China sa ajute Moscova in atenuarea impactului acestor sanctiuni de o asprime fara precedent, care ar trebui sa sufoce financiar si economic regimul lui Vladimir Putin.

„Prioritatea presedintelui Biden (in timpul discutiei) va fi sa ceara Chinei sa nu dea Rusiei mijloacele de a compensa sanctiunile internationale si sa nu trimita echipamente pentru masina de razboi ruseasca din Ucraina”, a declarat pentru AFP Ryan Hass, expert pe langa institutul de cercetare Brookings si fost consilier pentru China al presedintelui Barack Obama.

La randul sau, Xi Jinping „trebuie sa arbitreze intre diverse prioritati. El acorda o mare importanta parteneriatului cu Rusia, dar nu vrea sa submineze relatiile cu Occidentul”, de care China depinde „pentru accesul la anumite tehnologii avansate”, a subliniat el.

„Interesele Chinei si Rusiei nu sunt aliniate. Putin vrea sa dinamiteze sistemul international, in timp ce presedintele Xi se vede arhitectul unei noi ordini internationale”, a adaugat expertul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: