externe

Cel mai cunoscut regizor din Iran, laureat cu Ursul de Aur la Berlin, condamnat la biciuire si la opt ani de inchisoare pentru „complicitate la crima impotriva securitatii tarii”

Un tribunal din Iran l-a condamnat pe celebrul regizor de film Mohammad Rasoulof la opt ani de inchisoare si la flagelare pentru infractiuni legate de securitatea nationala, a declarat miercuri avocatul acestuia, Babak Paknia.

Intr-o declaratie pe platforma de socializare X, Paknia a declarat ca instanta a considerat ca filmele si documentarele lui Rasoulof sunt „exemple de complicitate cu intentia de a comite o crima impotriva securitatii tarii”. Instanta a impus, de asemenea, o amenda nespecificata si a ordonat confiscarea bunurilor lui Rasoulof, a adaugat Paknia, citat de CNN.

Rasoulof a castigat un Urs de Aur pentru cel mai bun film la Berlinala din 2020 pentru „There Is No Evil”, iar filmul sau „A Man of Integrity” a fost recunoscut pentru o distinctie „Certain Regard” la Cannes in 2017. Cea mai recenta pelicula a scenaristului si regizorului iranian, „The Seed of the Sacred Fig”, va avea premiera la Festivalul de Film de la Cannes, in Franta, saptamana viitoare.

Inaintea lansarii filmului, regizorul si echipa sa de productie s-au confruntat cu presiuni din partea guvernului iranian, a sustinut avocatul sau, scriind saptamana trecuta pe X ca unii actori au fost interogati si li s-a interzis sa paraseasca tara de catre oficiali. Potrivit lui Paknia, unii dintre ei au mai afirmat ca li s-a cerut de catre oficiali sa ii spuna lui Rasoulof sa retraga filmul din festival.

Paknia a mai scris saptamana trecuta pe X ca nu era clar daca Rasoulof va putea calatori la Cannes pentru a participa la proiectia filmului sau.

In 2022, un tribunal iranian l-a condamnat pe Rasoulof la un an de inchisoare si i-a interzis sa faca filme timp de doi ani, sub acuzatia de „propaganda impotriva sistemului”, potrivit Human Rights Watch. Anterior, autoritatile iraniene l-au arestat de mai multe ori si i-au confiscat pasaportul din cauza activitatii sale, potrivit HRW.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

8 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

7 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

8 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

8 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

10 ore ago