Cel mai lung cablu submarin de energie electrica din lume va transporta electricitate din Azerbaidjan in Ungaria, prin Georgia si Romania

news

Presedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierii Georgiei, Irakli Garibashvili, Romaniei, Nicolae Ciuca si Ungariei, Viktor Orban, au semnat sambata, la Bucuresti, Acordul privind Parteneriatul Strategic in domeniul dezvoltarii si transportului energiei verzi, in prezenta presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informeaza Hirado.hu.

„Ne pregatim sa construim cel mai lung cablu submarin de energie electrica din lume”, a declarat Viktor Orban inaintea semnarii acordului privind reteaua de energie electrica care va transporta electricitate din Azerbaidjan in Ungaria, prin Georgia si Romania.

Premierul ungar a subliniat ca Uniunea Europeana se afla intr-un vid strategic, in care liderii trebuie sa asigure tarilor lor securitate economica si energetica. Acesta a adaugat ca solutia este gasirea si furnizarea de noi surse de energie pentru Europa.

„Exista o sursa de energie in Marea Caspica, aflata intr-o proximitate rezonabila, iar cablul submarin recent anuntat este o solutie inovatoare pentru a o exploata”, a declarat seful guvernului de la Budapesta.

Orban a subliniat ca situatia actuala din Europa este „confuza cum nu a fost niciodata in istoria omenirii. Avem un razboi in vecinatatea noastra, o criza energetica grava – care nu este doar o criza a preturilor, ci si o criza a aprovizionarii – iar inflatia se raspandeste in intreaga economie europeana. Liderii europeni au decis sa decupleze economia rusa de economia europeana, iar peste asta, Statele Unite au luat o serie de masuri de protectie a pietei, fara precedent, care au inceput sa loveasca si Europa”, a explicat Viktor Orban.

„Toate acestea inseamna ca epoca din istoria economica europeana in care am importat materii prime si energie ieftina din Rusia, in schimbul tehnologiei occidentale, a luat sfarsit, perioada care a asigurat crestere economica si securitate militara pentru ambele parti. O noua strategie insa nu exista, motiv pentru care exista un vid strategic”, a subliniat politicianul de la Budapesta.

Acesta a subliniat ca inovatia este singura solutie in aceasta situatie, iar cablul submarin anuntat este o adevarata investitie inovatoare.

Cablul submarin care va transporta electricitate din Azerbaidjan, in principal din energie eoliana si solara, va avea o lungime de 1 195 de kilometri si va lega Romania si Georgia si cu un cablu de fibra optica pentru transmiterea rapida de date pe internet. Capacitatea acestuia va ajunge la 1000 de megawati.

In discursul sau, prim-ministrul ungar a apreciat faptul ca, in ultima vreme, UE a acordat multa atentie Azerbaidjanului, a dezvoltat cooperarea, iar presedintele azer, Ilham Aliyev, a fost, de asemenea, deschis la cooperare.

„De mai bine de un deceniu, constat si eu ca Uniunea Europeana poate conta intotdeauna pe Azerbaidjan ca pe un partener de incredere”, a subliniat seful guvernului de la Budapesta.

De asemenea, Viktor Orban a mentionat ca, dupa 8 ani, revine la Bucuresti si a constatat o dezvoltare uriasa care, in opinia sa, justifica aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Dar, zilele trecute „am luat inca o decizie gresita in UE” care trebuie corectata, iar Romania trebuie admisa in zona de libera circulatie, a declarat premierul ungar. Orban l-a asigurat pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, care a prezidat, sambata, evenimentul, ca Bucurestiul poate conta in acest sens pe sprijinul Ungariei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: