Cel mai mare faliment din China, frauda de 78 de miliarde de dolari. Inselaciunea o depaseste in gravitate pe cea comisa de Enron Corporation din SUA

externe

Evergrande China

Se amplifica scandalul financiar in care este implicata China Evergrande Group, corporatie chineza fondata de Hui Ka Yan. Autoritatile de la Beijing anunta ca este dintre cele mai mari cazuri de frauda financiara din istorie. Frauda se ridica la 78 de miliarde de dolari.

Aceasta frauda comisa de Evergrande o eclipseaza pe cea a Luckin Coffee Inc. si Enron Corp. Frauda consta in faptul ca dezvoltatorul subordonat grupului, Hengda, a prezentat cifre umflate privind veniturile.

Cifrele umflate au reprezentat jumatate din veniturile totale ale Hengda in 2019 si 79% in 2020, potrivit autoritatii de reglementare. Profiturile dezvoltatorului au fost exagerate cu 63% si, respectiv, 87% in acei doi ani, a precizat autoritatea de reglementare.

Noul presedinte al Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC) a anuntat ca incearca sa inaspreasca supravegherea marilor companii.

„Amenzile aplicate de CSRC pot servi drept avertisment pentru alti dezvoltatori aflati in incapacitate de plata. Lipsa colaborarii cu autoritatile in ceea ce priveste restructurarea datoriilor ar putea avea consecinte grave”, a declarat Zerlina Zeng, analist senior de credite la Creditsights Inc.
Grafic, citat de Business Standard.

Acuzatiile sunt cea mai recenta lovitura pentru Hui, care s-a numarat candva printre cei mai bogati magnati magnati din Asia, acesta controland un imperiu vast care a cuprins de la proprietati imobiliare la vehicule electrice.

Evergrande a fost unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China, angajand datorii masive pentru a se extinde in intreaga tara, in timp ce vanzarile de apartamente cunosteau un boom. Grupul a primit un ordin de lichidare din partea unui tribunal din Hong Kong in ianuarie, marcand cea mai mare prabusire din cei trei ani de criza imobiliara din China.

Actiunea CSRC ar putea deschide calea pentru acuzatii mai grave impotriva lui Hui, care a fost retinut de politie anul trecut din cauza „suspiciunii de activitati ilegale”. Nu a fost facuta publica nicio acuzatie penala impotriva lui Hui, iar locul unde se afla acesta nu este cunoscut.

CSRC a aruncat o mare parte din vina asupra lui Hui, despre care sustine ca a instruit alti membri ai personalului sa „umfle in mod fals” rezultatele anuale. Unitatea onshore Hengda Real Estate Group si-a majorat veniturile din 2019 cu aproximativ 214 miliarde de yuani si cu alte 350 de miliarde de yuani in 2020, a precizat autoritatea de reglementare.

„Presupusa frauda este socanta prin amploarea sa”, a declarat Brock Silvers, director general la firma de capital privat Kaiyuan Capital. „Hui a devenit o tinta civila si penala de indata ce s-a ordonat lichidarea Evergrande”.

Hui a fost amendat cu 47 de milioane de yuani pentru falsificarea rezultatelor si alte presupuse incalcari si i s-a interzis pe viata sa desfasoare activitati pe pietele de capital. Alti fosti directori, Xia Haijun si Pan Darong, s-au numarat, de asemenea, printre persoanele pedepsite cu amenzi si interdictii pe piata.

China continua sa se confrunte cu o criza imobiliara care a erodat cresterea economica si veniturile gospodariilor, in conditiile in care vanzarile si preturile locuintelor au scazut. Un indicator Bloomberg al actiunilor dezvoltatorilor imobiliari din China a scazut marti dimineata cu pana la 1,1% in primele tranzactii, ducand pierderile la 54% in ultimul an.

Candva al doilea cel mai bogat om din Asia, cu o valoare de 42 de miliarde de dolari la apogeul sau din 2017, Hui si-a vazut averea prabusindu-se la aproximativ un miliard de dolari dupa ce dezvoltatorul a intrat in incapacitate de plata in 2021. Actiunile Evergrande s-au prabusit si au fost in cele din urma suspendate de la tranzactionare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: