„Cel mai puternic serviciu de informatii” este sub controlul lui Liviu Dragnea. Chiar Ion Cristoiu recunoaste acest lucru

analize

Ion Cristoiu, invitat de casa al postului Antena 3, recunoaste intr-un interviu pentru Mediafax ca Liviu Dragnea a ajuns sa controleze „cel mai puternic serviciu de informatii”. Nu este vorba despre SRI ci despre DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.

Cristoiu a explicat ca DIPI este „cel mai puternic serviciu de informatii” pentru ca nu este supus niciunui control al altor institutii. “In primul rand, primul criteriu de apreciere a unui serviciu, daca e puternic sau nu, este cate de mult scapa controlului. In timp ce SRI, chiar si SIE, sunt sub atentia presei, a ce vreti, a ONG-urilor, a comisiei parlamentare, de exemplu aceste servicii departamentale, cum e al armatei sau cum e DIPI, Directia de protectie interna, de fapt serviciul de informatii a Ministerului de Interne, nu le controleaza nimeni. El este, pana la urma, poate sa fie in mana ministrului de Interne, daca un ministru de Interne este unul mai bun, cum era Gabriel Oprea, adica ii stapaneste. Nu stiu, poate ii stapaneste si Carmen Dan. Sau poate fi al partidului de guvernamant. De asta, acest serviciu este cel mai puternic”, a precizat Ion Cristoiu.

Un alt element important care da puterea unui serviciu secret este reteaua, iar din acest punct de vedere DIPI, care se ocupa de infractiuni, beneficiaza de o retea foarte puternica, comparativ cu SIE si SRI, a mai spus Cristoiu.

“Al doilea lucru care da puterea unui serviciu in Romania este reteaua. Adica, in timp ce SIE e in afara, e greu, face si pe teritoriul Romaniei, dar e foarte greu sa faca operatiuni, pentru ca e in afara. SRI-ul face, dar are limitata tematica… Justificarea lor, de ce va asculta pe dumneavoastra, e destul de grea, pentru ca trebuie sa arate… Pe cand DIPI se ocupa de infractiuni… Si atunci el are o retea foarte puternica in Politie, in penitenciare, ca informatii….O retea mare si care patrunde in tesatura societatii. Adica pana la nivelul de jos, prin politistul de sector, prin informatorii pe care ii are in lumea interlopa, prin informatorii pe care ii are in fetele de pe soseaua de centura. Poate sa stie in orice moment, daca e un barbat, daca s-a dus la fete”, a explicat Ion Cristoiu.

El a atras atentia ca informatiile obtinute de aceste servicii sunt folosite in batalia politica, ca instrument de manipulare. „Ca informatiile lor sunt folosite in alta parte, e foarte greu din acest punct de vedere sa poti sa ii pui sub control, pentru ca aceste servicii, sub diferite pretexte – lupta impotriva coruptiei, sau altceva – pot sa obtina informatii care n-au nici o legatura si care, apoi, sunt folosite in batalia politica. Nu spun ca informatiile sunt folosite sa ne aresteze. Sunt folosite in batalia politica. Ce slabiciuni are cineva, chiar si jurnalistii…. Ca moneda de manipulare. E foarte important”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul a aratat si cum se strang informatii cu ajutorul carora se creeaza profilul unui personaj, inclusiv cu slabiciunile sale, speculate ulterior pentru obtinerea altor informatii.

“Am studiat foarte mult dosarul DIPI. Stiti ca eu i-am aparat pe ei atunci. Si va dau un exemplu de un caz. Acolo, unul din ofiterii DIPI trebuia sa obtina informatii, dar nu informatii secrete. Trebuia sa se duca la cineva care cunostea foarte bine activitatea Guvernului. Si l-au studiat si au aflat ca ii plac ceasurile. Si i-au cumparat un ceas…Studiaza profilul. Cristoiu….daca te duci si spui ca i-ai citit azi noapte cartea, el o sa lesine si o sa marseze pe asta. Ei castiga increderea cuiva si tu nici nu stii ca, nu stiu, doamna care a venit atat de eleganta este, de fapt, ofiter SRI, SIE, etc. Zici ca a venit o profesoara si era incantata si mi-a spus ca citeste toate editorialele mele, nu-i mare lucru sa le citeasca, si imi spunea ca sunt un mare scriitor samd. Profilul trebuie sa spuna asa: lui Cristoiu ii place sa ii spui ca e mare scriitor. Sa nu cumva sa ii spui jurnalist, cum imi spuneti dumneavoastra. Si atunci ma seduce, in sensul ca ma manipuleaza. Si eu incep sa ascult de ce spune ea. Mai trimite si e-mail-uri. Sunt operatii simple cu noi, civilii. Mai greu e daca noi am fi de partea celorlalti si atunci ne-am apara si noi. Nu stim sa ne aparam de ei. Cine stie ce facem noi? Noi nu stim ca facem exact in sensul in care vor ei”, a explicat Ion Cristoiu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: