Cel mai recent sondaj de opinie il da pe Joe Biden castigator in fata lui Donald Trump, desi aproape trei sferturi dintre respondenti cred ca e prea batran sa mai conduca America

externe

sondaj, Joe Biden, Donald Trump, prea batran, presedinte

Presedintele Joe Biden il devanseaza la mica distanta pe fostul presedinte Donald Trump, chiar daca o majoritate covarsitoare a alegatorilor sunt ingrijorati de varsta sa, arata un nou sondaj al Universitatii Quinnipiac. Sondajul, realizat in perioada 15-19 februarie, a aratat ca 49% dintre alegatorii inregistrati il sustin pe Biden si 45% pe Trump intr-o ipotetica confruntare pentru alegerile generale.

Cu toate acestea, 67 la suta dintre alegatori au declarat ca presedintele, in varsta de 81 de ani, este prea batran pentru a mai indeplini efectiv un alt mandat – comparativ cu 57 la suta care au spus acelasi lucru despre Trump, care are 77 de ani. Doar 34 la suta au spus ca Biden are capacitatea mentala de a servi un al doilea mandat, in timp ce 48 la suta au considerat ca Trump este apt din punct de vedere mental.

Potrivit Politico, varsta a devenit o problema din ce in ce mai proeminenta atat in alegerile primare prezidentiale republicane, cat si in cele democrate. Adversara lui Trump in alegerile primare, fostul ambasador al ONU Nikki Haley, i-a atacat pe ambii barbati din cauza varstei lor, iar reprezentantul democrat Dean Phillips si-a lansat provocarea impotriva lui Biden in mare parte din cauza preocuparilor sale ca varsta lui Biden il face inapt sa candideze – si sa castige – impotriva fostului presedinte.

Raportul recent al consilierului special Robert Hur cu privire la gestionarea de catre presedinte a documentelor clasificate – care a constatat ca nu se justificau acuzatii penale, spre deosebire de cazul documentelor clasificate ale lui Trump – l-a numit pe Biden un „om in varsta bine intentionat cu o memorie slaba”.

Atat Trump, cat si Biden au ripostat la ingrijorarile legate de varsta si de conditia lor fizica. Biden a negat cu tarie intrebarile privind varsta sa, inclusiv intr-o conferinta de presa controversata in care si-a aparat memoria in urma raportului lui Hur. Trump a raspuns la atacurile lui Haley prin laudarea abilitatilor sale cognitive, spunand ca se simte „cam la 35 de ani”.

Sondajul a aratat, de asemenea, ca alegatorii sustin in mare masura trimiterea unui ajutor militar suplimentar Ucrainei, chiar daca acesta a stagnat in Congres. Dintre respondenti, 56% au fost in favoarea si 44% au fost impotriva unui ajutor suplimentar.

Alegatorii au fost impartiti in ceea ce priveste acordarea de ajutor militar suplimentar Israelului in razboiul cu Hamas si, in general, s-au opus, 48 la suta la 44 la suta. Chestiunea trimiterii de ajutoare catre aliatul american a devenit din ce in ce mai controversata, deoarece unii legislatori au exprimat ingrijorari umanitare cu privire la efectele ofensivei israeliene din Gaza.

Sondajul a chestionat 1.421 de alegatori inregistrati la nivel national si a avut o marja de eroare de plus sau minus 2,5 puncte procentuale.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: