Cel putin 20 de presupusi luptatori ai Statului Islamic ar fi evadat dintr-o inchisoare dupa cutremur

externe

O revolta a izbucnit in urma cutremurului intr-o inchisoare militara siriana de langa granita cu Turcia si aproximativ 20 de luptatori suspectati ca apartinand gruparii Stat Islamic (SI) au evadat, transmite France 24.

In inchisoarea militara Rajo se afla aproximativ 2.000 de detinuti, dintre care circa 1.300 sunt suspectati ca ar fi luptat pentru SI, conform unei surse din cadrul inchisorii. Printre prizonieri se numara si luptatori kurzi.

„Dupa cutremur, Rajo a fost afectat, iar detinutii s-au revoltat si au preluat controlul unor parti ale inchisorii. Aproximativ 20 de prizonieri fugit… despre care se crede ca sunt activisti SI”, a spus un oficial de la inchisoarea Rajo, care este controlata de factiuni pro-turce.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), cu sediul la Londra, care are o retea extinsa de surse in aceasta tara, a confirmat aparitia unei revolte in aceasta inchisoare, dar a precizat ca nu este in masura sa afirme daca s-a produs vreo evadare.

Incidentul de la Rajo are loc dupa ce in decembrie, in fosta capitala Raqa, a avut loc un atac al SI asupra unui complex de securitate care urmarea eliberarea unor jihadisti dintr-o inchisoare de acolo. Sase membri ai fortelor de securitate conduse de kurzi care controleaza zona au fost ucisi in atacul dejucat.

Conflictul din Siria a inceput in 2011 cu reprimarea brutala a protestelor pasnice si a escaladat, atragand puteri straine si jihadisti.

Aproape jumatate de milion de oameni au fost ucisi, iar conflictul a fortat aproximativ jumatate din populatia dinainte de razboi a tarii sa-si paraseasca casele, multi cautand refugiu in Turcia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: