Cele cinci etape de reorientare a propagandei Kremlinului. De la „Kiev in trei zile” la „vom arde toata lumea in iad”

analize

Centrul pentru Comunicare Strategica din Ucraina a evidentiat principalele viraje ale propagandei rusesti in timpul celor zece luni de razboi cu Ucraina din 2022, potrivit Glavcom.

Etapa 1. „Operatiunea speciala de denazificare sau Kiev in 3 zile”

24 februarie – 15 martie

Inca de la inceput, Kremlinul s-a asteptat sa zdrobeasca rapid Ucraina si sa impuna o capitulare. Un rol important in acest sens, pe langa armata rusa, a fost atribuit numerosilor „prieteni” ai Rusiei, care se asteptau sa fie gasiti in Ucraina: elitele corupte (pentru banii care au fost alocati pentru cultivarea coloanei a cincea timp de ani de zile, dar care …  au fost furati). Si, de asemenea – populatiei vorbitoare de limba rusa, care, conform planului, ar trebui sa sustina gratuit Rusia. Ucraina a fost considerata slaba si nesustenabila la Moscova, deoarece „nu este reala, a fost inventata de Lenin”.

In a doua zi a invaziei, Putin a cerut direct o revolta armata in armata ucraineana: „Luati puterea in propriile maini! Se pare ca este mai usor pentru noi sa ajungem la un acord cu voi decat cu aceasta adunatura de drogati si neonazisti care s-a stabilit la Kiev si a luat ostatic intregul popor ucrainean”.

Propaganda rusa le-a explicat rusilor ca:

 • -invincibila armata rusa isi indeplineste clar sarcinile, nimic nu ameninta civilii;
 • -armata Ucrainei a trecut de partea Rusiei si impreuna distrug nationalistii individuali;
 • -marele si teribilul Kadirov ii face pe dusmanii sai sa tremure numai cu numele sau.
 • „Rusia isi restabileste plenitudinea istorica prin reunirea ‘lumii rusesti’, a poporului rus laolalta – in toata totalitatea sa de mari rusi, bielorusi si mici rusi”, se arata in materialul care ar fi trebuit sa fie publicat la nivel international, dar care a fost eliminat in graba pentru ca blitzkrieg-ul a esuat.

Etapa 2. „Nationalistii au luat civili ostatici, deci exista victime”

16 martie – 9 mai

In aceasta etapa, regimul Putin si-a dat seama ca Ucraina este mai puternica si nu are intentia de a se preda imediat. Nu a fost posibil sa o supuna in trei zile, dar va reusi in final, folosindu-se de forta sa militara. Va trebui chiar sa puna la pamant blocuri rezidentiale impreuna cu locatarii.

Razboiul va sterge totul:

 • -totul decurge conform planului, doar ca nu toata lumea are acces la acest plan secret;
 • -crimele impotriva civililor nu sunt comise de rusi, ci de armata ucraineana.
 • -nationalistii si fortele armate ucrainene se ascund in orase si folosesc civilii ca „scuturi umane”;
 • -cele mai bune trupe ucrainene vor fi incercuite si infrante in Donbas, restul se vor dispersa si se vor preda;
 • -Rusia elibereaza Donbasul, indeplinindu-si indatoririle de aliat, salvand oamenii de la genocid.

Etapa 3. „Dusmanul nostru este Occidentul”

10 mai – 12 septembrie

Pe 9 mai, Rusia a sarbatorit pompos Ziua Victoriei rezultatele intermediare s-au dovedit a fi dezamagitoare pentru Kremlin. Desi totul „mergea in continuare conform planului”, acest plan misterios nu mai parea atat de stralucit. Problemele trebuiau sa fie explicate urgent prin noile circumstante complexe. Clipele de indoiala cu privire la victorie vor fi stinse de hotararea unei puteri nucleare de a recurge la ultimul sau argument.

„In caz de infrangere – ceea ce este imposibil – va avea loc o pierdere definitiva a principiilor si traditiilor imperiale, transformarea cu mari pierderi intr-un stat regional obisnuit. In cel mai rau caz, razboi civil si conflict nuclear cu Occidentul, cu distrugerea reciproca a civilizatiilor vest si est-europene. Prin urmare, confruntarea de astazi cu Occidentul este un razboi hibrid total pe care nu il putem pierde.”

Noile teme ale propagandei:

 • -nu este usor, pentru ca armata ucraineana a fost antrenata de Occident, acesta ajuta Ucraina cu arme;
 • -de fapt, este deja razboiul Rusiei cu NATO, polonezii si chiar si negrii lupta de partea ucrainenilor;
 • -Rusia nu a avut de ales, Occidentul i-a impus acest razboi, lovitura lui Putin din 24 februarie a fost preventiva;
 • -Este imposibil sa invingi Rusia, pentru ca in ultima instanta poate oricand sa recurga la un atac nuclear.

Etapa 4 „Razboiul sfant al poporului”

13 septembrie – 1 decembrie

Toamna a adus victorii stralucite fortelor de aparare ale Ucrainei in est si sud, autoritatea fortelor armate ruse a cazut la indicatorii primei campanii cecene. In Rusia, a inceput cautarea celor responsabili de esecuri (militari), numirea de noi eroi (wagneristi) si punerea in aplicare a unor noi strategii de razboi (bombardarea infrastructurii civile). A fost necesar sa se anunte o mobilizare numita „partiala” pentru refacerea fortei militare.

Pentru a avea cel putin cateva realizari politice, Kremlinul a recurs la anexarea a patru regiuni ucrainene:

 • -trebuie sa ne adunam toate fortele, pentru ca acesta este un razboi sfant care ii purifica pana si pe prizonieri;
 • -dupa aderarea celor patru regiuni la Rusia, acum razboiul se poarta pe teritoriul sau si pentru teritoriul sau, ceea ce inseamna ca este un razboi drept, defensiv;
 • -Generalii rusi au ascuns problemele de popor, dar acum problemele vor fi eliminate;
 • -in Rusia exista profesionisti wagneriani si „generalul Armageddon” Surovikin, care sunt capabili sa intoarca situatia;
 • -fara caldura si lumina iarna, ucrainenii nu vor putea supravietui si isi vor forta liderii sa accepte conditiile rusesti.

Etapa 5 „Lupta cu Satana”

Din 2 decembrie

La sfarsitul unui an dezastruos pentru el insusi, regimul Putin incearca sa dezvolte un nivel si mai inalt de psihoza, ajungand la forme extreme de exaltare.

Propaganda ii sperie pe rusi cu perspectiva infrangerii si ii pregateste pentru noi pierderi:

 • -Rusia nu poate pierde, pentru ca atunci ne asteapta tribunalul de la Haga pe toti;
 • -acesta este un razboi religios pentru credinta, Sfanta Rusie, impotriva Satanei;
 • -Ucraina distruge fara mila Donetkul si pe locuitorii sai cu bombardamente;
 • -nu toti rusii au realizat inca ca razboiul ii afecteaza pe toti.

Moscova revine la santajul nuclear al lumii. Un cadou de Anul Nou a fost un „cantec de leagan nuclear” pentru patrioti din partea deputatului Dumei de Stat Denis Maidanov, in care canta despre racheta Sarmat indreptata spre Statele Unite. „Si de ce avem nevoie de o astfel de lume daca nu exista Rusia?”. – Cuvintele lui Putin sunt citate in clip. „Nu exista victorii – doar tradare” – acestea sunt cuvintele care incheie cantecul .

Pe parcursul anului 2022, propaganda de razboi rusa a parcurs un drum spinos, de la „salvarea nobila a ucrainenilor de nazisti” la „arderea intregii lumi in iad intr-o apocalipsa nucleara”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: