Cele mai fascinante orase si sate abandonate din lume

life

Odinioara locuri infloritoare, aceste orase si sate sunt acum abandonate. Cladirile, strazile si chiar masinile lor parasite au fost lasate in grija naturii. Fie ca au fost distruse in timpul razboiului, evacuate pentru exercitii militare cu munitie sau parasite dupa ce metalele si mineralele pretioase din apropiere s-au dovedit a fi insuficiente, iata cateva dintre cele mai fascinante orase si orase abandonate din lume, arata CNN.

Oradour-Sur-Glane, Franta

Ruinele acestui fost sat de pescari servesc drept amintire ingrozitoare a ororilor celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Oradour-Sur-Glane a ramas relativ neatins din 10 iunie 1944, cand o mare parte a populatiei sale a fost masacrata de Waffen SS, o ramura militara a organizatiei SS a Partidului Nazist. Barbatii au fost impuscati si ucisi in hambare, in timp ce femeile si copii au fost, de asemenea, ucisi cand biserica in care au fost incuiati a fost aruncata in aer. Supravietuitorii au fost impuscati in timp ce fugeau. Charles De Gaulle, a decis mai tarziu ca Oradour-Sur-Glane ar trebui lasat ca o dovada a cruzimii naziste. In apropiere a fost construit un sat nou cu un muzeu memorial, deschis in 1999.

Wharram Percy, Regatul Unit

Probabil cel mai cunoscut sat medieval parasit al Angliei, Wharram Percy, aflat in frumoasele zone ale Yorkshire Wolds, a fost candva adapostul a doua conace uimitoare si o biserica. Aceasta din urma este singura cladire care a mai ramas in picioare, dar inca se mai vad fundatiile caselor, construite de nobila familie Percy, precum si cele ale caselor taranesti din jur. Populatia satului s-a diminuat de-a lungul timpului, pe masura ce localnicii s-au mutat din cauza cresterii oilor. A fost abandonat nu mult dupa 1500, cand ultimii locuitori ramasi au fost evacuati. Astazi, situl, acum gestionat de English Heritage, este o atractie majora atat pentru arheologi, cat si pentru turisti.

Belchite, Spania

Pe linia frontului dintre fortele republicane si fasciste in timpul Razboiului Civil Spaniol, Belchite a fost asediat timp de cateva saptamani intre august si septembrie 1937, inainte de a cadea in cele din urma in mainile generalului Francisco Franco in 1939. Lasat asa cum arata atunci, micul sat situat la sud de Zaragoza, in nord-estul Spaniei, este un memorial al celor cazuti in acele vremuri.

Craco, Italia

Situat in sudul Italiei, datorita arhitecturii spectaculoase Craco este unul dintre cele mai captivante orase abandonate din lume. Locuitorii au inceput sa plece dupa o serie de alunecari de teren cauzate de lucrarile de canalizare si apa in anii 1960, iar Craco a ramas complet pustiu in urma cutremurului din Irpinia din 1980. De atunci, nu numai ca orasul fantoma a atras mii de turisti, ci a devenit si o locatie populara de filmare, aici turnandu-se filme precum James Bond din 2008, Quantum of Solace – Partea lui de consolare.

Grand-Bassam, Coasta de Fildes

In timp ce Grand-Bassam are inca o populatie infloritoare, multe dintre cele mai uimitoare cladiri ale sale sunt goale de multi ani. Odata capitala coloniala franceza a Coastei de Fildes, orasul statiune este acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cu structuri remarcabile, cum ar fi vechiul oficiu postal, Banca Central Africana si Hotel de France. Se crede ca oamenii Nzema, cunoscuti si sub numele de Ndenye sau Apolonieni, din Coasta de Fildes, au locuit aici inca din secolul al XV-lea, transformand orasul intr-un port si sat de pescari plin de viata inainte de sosirea colonistilor francezi.

Kolmanskop, Namibia

Cu multe dintre cladirile sale pe jumatate scufundate in nisip, Kolmanskop este o amintire a ceea ce a fost candva un oras plin de viata in inima desertului Namib. Fondat dupa ce un muncitor a descoperit aici diamante in 1908, a cunoscut un aflux urias de mineri germani si a devenit un centru plin de viata inainte de a fi abandonat in 1956. Construit pentru a semana cu un oras german, Kolmanskop avea o sala de bal, un cazinou si chiar tramvai. Turistii vin aici pentru a vedea cum desertul a revendicat cladirile, intregul oras disparand incet pentru totdeauna sub nisip.

Bodie, California

Poate cel mai faimos dintre orasele din Vestul Salbatic de la sfarsitul secolului al XIX-lea, Bodie ajunsese, la sfarsitul anilor 1870, de la o mana de prospectori la 10.000 de locuitori. Dupa ce aici a fost gasit aur, oamenii s-au inghesuit in orasul californian, pozitionat langa granita cu Nevada, cu 65 de saloane, o banca Wells Fargo si chiar un cartier chinezesc plin de temple taoiste. Dar interesul pentru Bodie a disparut la inceputul secolului al XX-lea, pe masura ce alte orase in plina expansiune au devenit mai interesante, iar populatia sa a scazut la doar 120 de persoane in 1920.

Insula Hashima, Japonia

Cunoscuta si sub numele de Battleship Island, Hashima, aflata in largul coastei Nagasaki, a functionat ca o unitate de extractie a carbunelui submarin intre 1887 si 1974. Dar a fost uitata pe masura ce cererea de carbune s-a disipat, iar natura a preluat de atunci cladirile de pe insula. Desi a devenit o destinatie turistica semnificativa de-a lungul anilor, Hashima are un trecut intunecat, fiind folosita ca lagar de munca fortata in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Se spune ca aici au murit peste 1.000 de civili si prizonieri de razboi coreeni si chinezi.

Pyramiden, Norvegia

Situata sus, deasupra Cercului Arctic, in arhipelagul Svalbard, Pyramiden a fost odata o asezare de minerit. Vandut de Suedia sovieticilor in 1927, orasul are o arhitectura clasica din perioada comunista, de la blocuri de locuinte pana la un heliport. Carbunele nu a mai fost extras aici din 1998, dar turistii pot acum sa se cazeze la un hotel dedicat si sa isi rezerva tururi oficiale ale cladirilor parasite. Cei care viziteaza Pyramiden trebuie, mai intai, sa ajunga in orasul Longyearbyen, inainte de a lua o barca sau un snowmobil pentru ultima bucata de drum.

Pripyat, Ucraina

Pripyat a primit statutul de oras in 1979, la aproximativ noua ani dupa ce a fost fondat pentru a gazdui muncitorii de la centrala nucleara de la Cernobil din apropiere. Orasul ucrainean avea aproximativ 50.000 de locuitori cand a fost evacuat pe 27 aprilie 1986, in urma dezastrului de la Cernobil. La inceputul anului 2020, fostii locuitori din Pripyat s-au intors pentru prima data in cadrul sarbatorilor de marcare a 50 de ani de la infiintare.

Tyneham, Regatul Unit

Cand satenii din Tyneham, comitatul Dorset, au primit ordin de la Biroul de Razboi al Marii Britanii in noiembrie 1943, sa paraseasca satul, ei au presupus ca se vor intoarce odata ce Al Doilea Razboi Mondial se va termina. Insa, dupa ce a folosit satul pentru a antrena trupe inainte de Ziua Z, termenul militar pentru prima zi a debarcarii in Normandia, guvernul Regatului Unit a emis un ordin de cumparare obligatorie in 1948. Tyneham serveste acum ca poligon militar de tragere, desi este deschis publicului la sfarsit de saptamana si in anumite sarbatori legale. Fauna salbatica a preluat oarecum controlul, speciile rare profitand la maximum de lipsa campurilor agricole din apropiere sau a populatiei umane rezidente.

Ruby, Arizona

Abandonat din 1941, la un an dupa ce mina sa odinioara productiva a fost inchisa, Ruby ramane unul dintre cele mai bine conservate orase fantoma din SUA. Pozitionat aproape de granita cu Mexic, orasul a ajuns, in anii 1930, la o populatie de 1.200 de locuitori, in principal cautatori de aur, argint, plumb si zinc. Ruby este acum proprietate privata, iar vizitatorii pot plati in jur de 15 dolari pentru a petrece o zi explorand cladirile abandonate si kilometri intregi de trasee prin desert. Inchisoarea bine conservata a orasului, scoala si minele il fac un loc fascinant de vizitat.

Arltunga, Australia
Prezentat ca fiind primul oras oficial din zona aspra a Australiei Centrale, Arltunga are o istorie indigena de 20.000 de ani. Cu toate acestea, orasul fantoma care a ramas a fost construit in 1887 de colonistii europeni in cautarea aurului si la un moment dat avea o populatie de aproximativ 300 de locuitori.

Varosha, Cipru

O destinatie turistica odinioara populara in orasul cipriot Famagusta, Varosha a fost abandonata in 1974, dupa invazia Ciprului de catre Turcia. Orasul statiune a ramas parasit de atunci. Blocurile au fost lasate sa se prabuseasca iar strazile sale degradate au fost imprejmuite cu garduri. Cu toate acestea, au existat incercari de redeschidere a zonei, cetatenilor turci fiindu-le permis sa viziteze atunci cand plaja a fost redeschisa in 2021. In mod inevitabil, a devenit motiv de conflict, grecii ciprioti fiind fortati sa paraseasca zona si plangandu-se de lipsa accesului.

Vorkuta, Rusia

Orase si sate fantoma inconjoara Vorkuta in nordul arctic al Rusiei, o ramasita a vremurilor cand era o mina de carbune in plina expansiune. Carbunele de aici a fost odata extras de prizonieri din crudul si infamul Gulag din zona, intre anii 1930 si 1960. In anii care au urmat, minerii au fost ademeniti in acest loc brutal de salarii mari. Cand mineritul a incetat in urma prabusirii Uniunii Sovietice, localnicii au plecat, lasand mai multe sate care au fost acoperite de gheata.

Kayakoy, Turcia

Pastrat ca muzeu si desemnat de UNESCO drept „sat de prietenie si pace mondiala”, Kayakoy a devenit un obiectiv turistic in coltul de sud-vest al Turciei. Cu toate acestea, abandonarea sa vorbeste despre conflictul amar de dupa Primul Razboi Mondial, cand Grecia si Turcia au luptat pentru controlul regiunii si un schimb de populatie a facut ca locuitorii sa nu se poata intoarce la casele lor ancestrale.

Houtouwan, China

Aflat pe insula Shengshan, aproape de Shanghai, acest sat candva plin de viata cu peste 2.000 de locuitori, a fost lasat de izbeliste la inceputul anilor 1990, dupa ce oamenii s-au luptat sa aiba acces la hrana din cauza izolarii zonei si din cauza problemelor cu scolile. Acum, casele care se inalta pe dealurile sale sunt cotropite de verdeata.

Bankhead, Canada

Bankhead se afla in Parcul National Banff, din Canada. Fost oras minier, cu aproximativ 1.000 de locuitori, multe dintre lucrarile si cladirile sale au fost indepartate dupa ce mina a fost inchisa din cauza grevelor din 1922. Mai pot fi vizitate cladiri aflate inca in picioare.

Hampi, India

Ratacind printre ruinele incredibile din Hampi, este usor sa ne imaginam cum a prosperat acest loc in secolele al XIV-lea si al XV-lea, devenind unul dintre cele mai mari si mai importante orase din lume. Capitala Imperiului Vijayanagara, a fost distrusa in secolul al XVI-lea. Forturile, templele si pietele ramase din Hampi, bine conservate, l-au ajutat sa intre in patrimoniu mondial UNESCO in 1986.

Epecuen, Argentina

Fondat pe malurile Lagunei Epecuen in anii 1920, Epecuen a fost un oras statiune conceput pentru a oferi locuitorilor obositi din capitala Argentinei, Buenos Aires, o pauza atat de necesara. Atrasi de apele sarate aparent curative, vizitatorii s-au inghesuit aici ani de zile, pana cand a avut loc dezastrul in 1985. O „seiche” rara, un val stationar care apare pe o suprafata de apa inchisa, a dus la ruperea unui baraj si la inundarea orasului. Apa s-a retras in cele din urma in 2009, cladirile ramanand incrustate in sare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: