Cele mai vechi picturi murale renascentiste cunoscute din Cluj au fost gasite in casa Herepei, vechea parohie reformata

life

Restauratorii de arta au descoperit, in fosta sala de consiliu a vechii parohii reformate din Cluj-Napoca, cele mai vechi picturi murale renascentiste ale regiunii, scrie portalul Kronikaonline.ro citat de hirado.hu.

Potrivit restauratorului mural Lorand Kiss si istoricului de arta Attila Weisz, pe bolta si pe peretii laterali ai incaperii au fost gasite inscriptii cu caracter moralizator, in limbile latina si maghiara, inconjurate de ornamente florale specifice perioadei respective, care nu au fost doar decorative, ci au avut si rolul de a ajuta consiliul in luarea unor decizii corecte.

„Picturile murale au o semnificatie culturala si istorica foarte importanta; pe de-o parte, pentru ca in momentul de fata sunt singurele picturi murale ale Renasterii tarzii cunoscute in Cluj-Napoca, iar pe de alta parte, pentru ca reflecta cu fidelitate orasul de pe vremuri, cand acesta se afla in perioada sa de glorie”, a declarat Lorand Kiss, pentru Kronika.

Restauratorul a adaugat ca in cladire exista doua straturi de picturi murale, primul fiind realizat la mijlocul secolului al XVII-lea, iar cel de-al doilea, la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Potrivit lui Attila Weisz, un rol important in istoria casei Herepei au avut principii Gabriel Bethlen si Gheorghe Rakoczi I, care au fost patroni ai cladirilor si institutiilor reformate de pe strada Mihail Kogalniceanu.

Intrucat descoperirea picturilor murale are loc, deocamdata, pe bucati, ele nu au putut fi vazute inca laolalta, insa expertul spera ca in timpul lucrarilor ulterioare vor putea fi citite in intregime, iar mai apoi, interpretate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: