Cele sase scrisori-capcana trimise ambasadelor din Spania contineau cantitati mici de exploziv si schije

externe

Scrisorile-capcana trimise in ultimele zile unor ambasade in Spania si unor politicieni spanioli importanti erau fabricate artizanal, potrivit El Pais.

Scrisorile-capcana contineau doar cantitati mici de exploziv si bucatele de metal, care genereaza atunci cand sunt deschise o flama, nu o explozie mai mare, a informat, vineri, cotidianul spaniol El Pais citand surse din cadrul politiei.

Alte surse le descriu drept „petarde”, dar subliniaza ca pot face „rau” oricui deschide plicul. Pana acum, singurul care a fost activat, cel care i-a fost adresat ambasadorului ucrainean in Spania, Sergi Pohoreltsev, a provocat rani usoare la mana unui angajat al ambasadei.

Nimeni nu a revendicat cele sase scrisori-capcana si autoritatile spaniole nu au furnizat informatii despre potentiali suspecti.

In afara de ambasada Ucrainei in Spania, alte scrisori-capcana au fost trimise la ambasada SUA, la sediul Instalaza, compania de aparare spaniola ce a livrat produse in Ucraina, la biroul prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez, al ministrului spaniol al apararii Margareta Robles, la sediul Centrului Satelitar al UE de la Torrejon.

Dintre acestea, primele patru au fost detonate in mod controlat. Ultima a putut fi neutralizata fara a fi detonata. Niciuna nu continea note sau texte cu amenintari, au informat surse apropiate anchetei. Potrivit ministrului de Interne, Fernando Grande-Marlaska, trimiterea acestor scrisori „ar putea avea legatura cu invadarea Ucrainei de catre Rusia”.

Expertii din politie au inceput efectuarea de teste asupra plicurilor si continutului pentru amprente si resturi de ADN pentru a le cauta in Sistemul Automat de Identificare a Amprentei (SAID) si in baza de date cu profile genetice a politiei. Se incearca si identificarea producatorului plicurilor, precum si a companiei care le distribuie in Spania. In plus, Politia analizeaza si scrisul care apare pe plic, cu numele si adresa destinatarului.

Dupa cum a subliniat, joi, secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Perez, totul indica faptul ca scrisorile au fost trimise prin posta obisnuita „de pe teritoriul national”. Sunt verificate stampilele postei, care ar permite agentilor sa urmareasca imaginile inregistrate de camerele de securitate instalate pe drumurile publice, magazine, sucursale bancare si statii de metrou din apropierea punctului de cumparare pentru a gasi imagini cu persoana care le-a achizitionat. De asemenea, vor fi colectate date de la companiile de telefonie pentru telefoanele mobile care erau active in zona in ziua respectiva.

Intre timp, rapoartele initiale transmise de Politie Tribunalului National, nu ofera prea multe informatii. In aceste rapoarte, anchetatorii nu precizeaza nicio ipoteza cu privire la autor si nu solicita instantei sa se efectueze vreo actiune anume. Magistratul Jose Luis Calama a dat unda verde unor cercetari initiale pentru o presupusa infractiune de terorism, care s-a extins dupa ce au aparut si celelalte scrisori capcana.

Avand in vedere legaturile aparente dintre plicuri – toate seamana -, judecatorul a decis sa includa toate faptele in acelasi dosar.

Deocamdata, Ministerul de Interne nu are in plan o posibila crestere a nivelului de alerta terorista care se afla din 2015 la nivelul 4 din 5, potrivit secretarului de stat pentru Securitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: