Cele trei legi ale Justitiei care fac viata coruptilor mai usoara au ajuns in Senat. Tariceanu va da ultima lovitura

politica

Cele trei modificari ale legilor Justitiei – Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – vor intra luni in plenul Senatului pentru votul final, relateaza News.ro.

Senatorii au avut termen pana joi, ora 15.00, sa depuna amendamente la legile Justitiei, urmand ca luni, inainte de sedinta plenului Senatului, acestea sa fie dezbatute si votate in comisia speciala, condusa de deputatul PSD Florin Iordache.

Potrivit ordinii de zi, cele trei legi ale Justitiei ar urma sa fie votate la inceputul sedintei Senatului.

Modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor au fost adoptate marti de plenul Camerei Deputatilor, cu 190 de voturi „pentru”, 98 de voturi „impotriva” si doua abtineri.

De asemenea, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara a fost adoptata in noua forma cu 183 de voturi “pentru”, 91 de voturi „impotriva” si o abtinere, iar Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost adoptata in varianta modificata cu 189 de voturi “pentru”, 101 voturi “impotriva” si doua abtineri.

Comisia speciala care a modificat legile justitiei a dat marti raport de admitere pentru modificarile la Legea 303/2004 privind statutul magistratilor si Legea 317/2004 privind functionarea si organizarea CSM. Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Cu o zi in urma, comisia condusa de Florin Iordache a dat raport de adoptare pentru modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, dupa ce unele articole au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala (CCR).

Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Presedintele, vicepresedintii si presedintii de Sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani”.

Presedintele comisiei speciale care a modificat legile, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat ca cele trei legi au fost modificate in concordanta cu deciziile Comisiei de la Venetia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: