life

Celebra catedrala Sagrada Familia din Barcelona, aproape terminata. Cinci din sase turnuri sunt gata

Dupa o asteptare de peste 140 de ani, cinci turnuri centrale ale celebrei Sagrada Familia din Barcelona sunt in sfarsit terminate. Cand va fi terminat cel de-al saselea si ultimul turn central, in 2026, constructia bisericii, care a inceput in 1882, va fi in sfarsit finalizata, potrivit CNN.

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost facut de arhitectul Antonio Gaudi, care a decis ca structura monumentala va avea 18 turnuri uriase, in forma de fus, fiecare simbolizand o figura biblica diferita – cei 12 apostoli, cei patru evanghelisti, Fecioara Maria si Iisus.

Miercuri, ultima piesa sculpturala a fost amplasata pe turnul lui Matei Evanghelistul, potrivit unui comunicat de presa al Sagrada Familia. O zi mai tarziu, turnul lui Ioan Evanghelistul a fost incoronat cu figura unui vultur.

„Au fost terminate cele patru turnuri ale Evanghelistilor!” a anuntat conducerea bisericii.

O liturghie va avea loc la catedrala pe 12 noiembrie, cand vor fi iluminate cele patru turnuri ale evanghelistilor. Vor ramane luminate pana la Craciun, a spus biserica.

Acesta a adaugat ca turnurile lui Marcu si Luca au fost incoronate anul trecut cu un leu si, respectiv, cu o vulpe.

Cele patru turnuri evangheliste au o inaltime de 135 de metri.

La sfarsitul anului 2021, o stea uriasa, cu 12 colturi, a fost plasata deasupra turnului inalt de 138 de metri Fecioarei Maria pentru a marca finalizarea acestuia.

Turnul ramas, reprezentand pe Isus Hristos, va avea o inaltime de 172,5 metri si va fi terminat cu o cruce cu patru brate de 17 metri inaltime.

Structura monumentala este proiectata pentru a gazdui aproximativ 13.000 de persoane.

Cand Gaudi a murit in 1926, doar aproximativ 10-15% din proiect fusese construit, inclusiv un transept, o cripta si o parte din peretele absidal.

Constructia, deja lenta, a fost intrerupta la sfarsitul anilor 1930 de Razboiul Civil Spaniol, cand majoritatea modelelor lui Gaudi – al carui mormant se afla sub catedrala – au fost distruse.

Proiectele actuale se bazeaza pe materiale ramase de atunci si reconstruite, precum si pe adaptari reimaginate ale originalului.

In 1984, cladirea a fost desemnata in Patrimoniul Mondial UNESCO si a fost sfintita de Papa Benedict al XVI-lea pentru cult religios in 2010.

Constructia bisericii a fost efectuata ilegal timp de 137 de ani, pana in 2019, cand a fost eliberata in cele din urma autorizatia de construire de catre consiliul orasului Barcelona. Autoritatile au descoperit abia i 2016 „anomalia” ca nu i s-a acordat niciodata autorizatie de construire.

Cand va fi finalizata, Sagrada Familia va deveni cea mai inalta biserica din lume, depasind Ulm Minster din Germania.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

40 de minute ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

30 de minute ago

Ciolacu, la Iasi, enervat ca a fost intrebat despre pozitia sa fata de moldoveni: „Nu cred ca n-ati zis vreodata bancuri cu ardeleni, cu olteni”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Iasi, referindu-se la declaratia sa ca ”Buzaul nu…

20 de minute ago

Presedintele cubanez cere SUA sa scoata Cuba de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul

Presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel cere Statelor Unite sa scoata Cuba de pe lista statelor care…

33 de minute ago

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

O oră ago