Cercetatorii americani au anuntat ca au facut progrese in combaterea caderii parului. Alunitele din care creste par ar putea oferi un tratament pentru chelie

externe

Alunitele inestetice de pe piele pot oferi o posibila cale de tratare a caderii parului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, relateaza NBC News.

Timp de aproape un deceniu, oamenii de stiinta de la Universitatea din California, Irvine, au studiat alunitele de piele pentru a intelege de ce acestea produc fire de par atat de lungi. Noua lor lucrare arata ca aceste alunite contin anumite molecule care favorizeaza cresterea parului.

„Natura ne-a oferit indicii in aceste alunite paroase ale pielii”, a declarat Maksim Plikus, autorul principal al studiului si profesor de biologie celulara si a dezvoltarii la UC, Irvine.

In mod normal, oamenii pierd intre 50 si 100 de fire de par pe zi, apoi genereaza par nou din celulele stem din foliculii de par. Dar la persoanele cu chelie sau chelie tipica – ceea ce medicii numesc alopecie sau alopecie androgenica – celulele stem raman in stare latenta, astfel ca nu poate creste par nou.

In experimentele care au implicat soareci, Plikus si echipa sa de cercetare au demonstrat ca o molecula numita osteopontin, care este deosebit de proeminenta in special in alunitele paroase ale pielii, ar putea activa celulele stem din foliculii de par care erau anterior adormite.

Cercetatorii au testat acest lucru prin grefarea unor mostre de piele umana pe soareci, apoi au administrat animalelor trei injectii cu molecula, la distanta de o zi una de alta. In cateva zile, injectiile au ajutat soarecii sa creasca fire de par noi, cu o lungime de aproximativ 1 centimetru.

Pentru a verifica daca osteopontina era responsabila pentru cresterea parului, cercetatorii au injectat, de asemenea, o proteina neutra intr-un alt loc de pe piele, dar in acel loc de injectare nu a crescut par nou.

Plikus a declarat ca, spre deosebire de studiile care se concentreaza pe blana de soarece, descoperirile sale sunt mai aplicabile la oameni, deoarece experimentul a folosit mostre de piele umana si a testat o molecula care se gaseste in alunitele umane.

„Mecanismul pe care il identifica la soareci parea sa fie aplicabil pentru a intelege cresterea foliculilor de par la om. Aceasta este o parte remarcabila a studiului”, a declarat Mayumi Ito, profesor de dermatologie si biologie celulara la NYU Langone Health, care nu a fost implicata in cercetare.

Plikus spera ca cercetarea sa ar putea duce in cele din urma la o procedura ambulatorie pentru a promova cresterea parului – poate realizata in cabinetul unui dermatolog, similar unei proceduri cosmetice precum Botox. Molecula ar lua forma unui gel si ar fi injectata sau administrata prin intermediul unui proces numit microneedling, care rostogoleste ace mici peste piele, a spus el.

In teorie, a spus Plikus, oamenii ar putea apoi sa-si vada parul natural crescand la loc, asa cum era inainte de a se confrunta cu chelia.

„Foliculii tai de par adormit preexistenti se vor trezi si vor incepe sa creasca din nou”, a spus Plikus. „Odata ce vor incepe sa creasca, vor produce in mod natural par care are calitati pe care ti le amintesti intr-un fel de cand aveai 18 ani. Va avea aceeasi grosime, lungime. Va fi drept sau cret”.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: