Veste buna pentru cei cu chelie. Cercetatorii americani pot imprima 3D foliculi de par in tesut de piele umana crescut in laborator

externe

Cade parul

Oamenii de stiinta americani de la Institutul Politehnic Rensselaer, o universitate orientata spre cercetare din orasul Troy, New York, au reusit sa imprime cu succes foliculi de par in tesut de piele umana crescut in laborator, relateaza Interesting Engineering.

Cercetarea, publicata in revista Science Advances, reprezinta un mare pas inainte in domeniul ingineriei pielii si deschide noi cai in medicina regenerativa.

Condusa de Dr. Pankaj Karande, profesor asociat de inginerie chimica si biologica si membru al Centrului pentru Biotehnologie si Studii Interdisciplinare Shirley Ann Jackson, de la Rensselaer, activitatea echipei a abordat provocarea istorica de a reconstrui foliculii de par folosind celule de origine umana.

„Lucrarea noastra este o dovada ca structurile foliculilor de par pot fi create intr-un mod extrem de precis si reproductibil cu ajutorul bioimprimarii 3D”, a declarat Dr. Karande intr-un comunicat. „Acest tip de proces automatizat este necesar pentru a face posibila viitoarea biofabricare a pielii”, a mai spus el.

Foliculii de par indeplinesc functii vitale. Aceste structuri microscopice joaca un rol-cheie in reglarea temperaturii corpului prin producerea de transpiratie. Mai mult, foliculii de par adapostesc celule stem esentiale pentru vindecarea pielii.

Totusi, modelele actuale de inginerie a pielii nu au complexitatea foliculilor de par.

Cercetatorii au utilizat tehnici de imprimare 3D adaptate pentru a functiona la nivel celular. Procesul implica cultivarea celulelor de piele si foliculilor in laborator pana cand se obtin suficiente celule imprimabile.

Aceste celule sunt apoi combinate cu proteine pentru a crea o „cerneala biologica” utilizata de imprimanta. Folosind un ac extrem de subtire, imprimanta depune bio-ink-ul strat cu strat, creand canale pentru depunerea celulelor capilare. Celulele de piele migreaza catre aceste canale, replicand structurile foliculilor care se gasesc in pielea naturala.

Tesuturile create prin inginerie au in prezent o durata de viata de doua-trei saptamani, ceea ce limiteaza dezvoltarea firelor de par. Echipa doctorului Karande are in vedere extinderea acestei perioade, permitand foliculilor de par sa se maturizeze in continuare. Acest lucru ar putea fi de mare folos pentru aplicatiile in testarea medicamentelor si pentru grefele de piele, prezentand potentialul pentru o piele cu par complet functionala imprimata 3D.

Acest nou studiu nu numai ca deblocheaza potentialul de crestere a parului in pielea proiectata, dar pregateste terenul pentru progrese transformatoare in medicina regenerativa si testarea dermatologica. Oamenii de stiinta cerceteaza, de asemenea, celulele stem pentru a face sa creasca din nou parul imbatranit. Ceea ce a fost odata de domeniul SF-ului este acum realitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: