Cercetatorii au descoperit mici particule de plastic in nori: „Microplasticele sunt ingerate sau inhalate de oameni si animale deopotriva si au fost detectate in plamani, inima, sange, placenta”

externe

Rafinarie

Oamenii de stiinta au colectat apa din norii care inconjoara Muntii Fuji si Oyama din Japonia, la altitudini cuprinse intre 1.300 si 3.776 de metri, iar apoi au aplicat tehnici avansate de imagistica pentru a determina daca erau prezente particule de microplastic, relateaza Sky News.

Noua tipuri diferite de polimeri si un tip de cauciuc au fost gasite in apa din nori, in concentratii cuprinse intre 6,7-13,9 bucati pe litru si dimensiuni cuprinse intre 7,1-94,6 micrometri.

De asemenea, cercetatorii au descoperit o abundenta de polimeri hidrofili (sau iubitori de apa), despre care au spus ca ar putea actiona ca „nuclee de condensare a norilor” – sugerand ca joaca un rol cheie in formarea rapida a norilor, ceea ce ar putea afecta clima.

„In general, constatarile noastre sugereaza ca microplasticele de mare altitudine ar putea influenta formarea norilor si, la randul lor, ar putea modifica clima”, au scris oamenii de stiinta in studiul publicat in revista Environmental Chemical Letters.

Autorul principal al cercetarii, Hiroshi Okochi, de la Universitatea Waseda, a declarat: „Microplasticele din troposfera libera sunt transportate si contribuie la poluarea globala”.

„Daca problema ‘poluarii aerului cu plastic’ nu este abordata in mod proactiv, schimbarile climatice si riscurile ecologice pot deveni o realitate, provocand daune ireversibile si grave asupra mediului in viitor”, a mai spus Okochi.

Microplasticele transportate in aer se degradeaza mult mai repede in atmosfera superioara din cauza radiatiilor ultraviolete puternice, a adaugat profesorul Okochi, ceea ce „elibereaza gaze cu efect de sera si contribuie la incalzirea globala”.

Microplasticele ar putea „contamina aproape tot ceea ce mancam si bem”, se mai arata in studiu.

Intr-o declaratie despre studiu, reprezentantii Universitatii Waseda au aratat ca „microplasticele sunt ingerate sau inhalate de oameni si animale deopotriva si au fost detectate in plamani, inima, sange, placenta si fecale”.

„10 milioane de tone din aceste bucatele de plastic ajung in ocean, sunt eliberate odata cu evaporarea apei si ajung in atmosfera”, a precizat Okochi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: