Cercetatorii turci si americani sustin ca au identificat locul de pe muntele Ararat unde ar fi acostat faimoasa „arca a lui Noe”

externe

arca lui Noe, loc, identificat, Arafat, Turcia, Potop

Cercetatorii de la trei universitati din Turcia si Statele Unite au petrecut aproximativ un an analizand rocile si solul din celebra formatiune Durupinar de pe Muntele Ararat, cel mai inalt munte din Turcia. Ei cred ca situl in forma de barca ar putea contine ruinele legendarei Arca a lui Noe.

Povestea biblica a lui Noe afirma ca Dumnezeu l-a instruit pe Noe sa construiasca o arca gigantica pentru a-si salva familia si perechile de animale de un potop iminent menit sa distruga raul care facea ravagii pe Pamant. Se spune ca Arca lui Noe s-ar fi oprit pe muntii Ararat in urma unui potop de 150 de zile, in urma cu aproximativ 5. 000 de ani.

Cercetatorii cred acum ca au gasit dovezi ale activitatii umane in apropierea formatiunii in forma de barca din munti intre anii 5500 si 3000 i. Hr.

Faruk Kaya, prorector la Universitatea Agri Ibrahim Cecen (AICU) din Anatolia, spune ca analiza rocilor si a solului din zona cu forma unica de pe munte releva o activitate umana in regiune, sincronizata cu anii care au urmat potopului din legenda Arcei lui Noe. „Din punct de vedere al datarii, se poate afirma ca a existat o asezare umana in aceasta regiune”, spune Kaya. „Acest lucru a fost dezvaluit in rezultatele de laborator”.

Formatiunea Durupinar a fost prezentata ca un potential loc de acostare al arcei de multi ani si a primit o atentie sporita din partea celor care spera sa gaseasca Arca lui Noe. Totusi, multi arheologi au reafirmat in mod constant de-a lungul anilor ca formatiunea este naturala, nu rezultatul unui naufragiu pietrificat si ca nu exista nicio inregistrare geologica a unui potop global precum cel descris in textele religioase. Unii cred ca un potop mai local ar fi fost posibil, dar si acest lucru este de asemenea dezbatut.

„Cu datarea, nu este posibil sa spunem ca nava se afla aici”, a declarat Faruk Kaya, unul dintre cercetatorii din cadrul proiectului. „Trebuie sa lucram mult timp pentru a dezvalui acest lucru. In perioada urmatoare, am convenit sa realizam un studiu comun sub conducerea ITU, a Universitatii Andrew si AICU. Cele trei universitati isi vor continua activitatea in acest domeniu in viitor. ”

Deocamdata, oamenii de stiinta indica drept dovada prezenta in sol a „materialelor argiloase, a materialelor marine si a fructelor de mare”, potrivit cotidianului turc Hurriyet, in cadrul formatiunii geologice.

Echipa de cercetatori a pus din nou accentul pe aceasta regiune in 2021, explorand diferite zone geologice – inclusiv formatiunea Durupinar, alcatuita din limonit care seamana cu o nava precum Arca lui Noe. Explorarea ulterioara a determinat echipa sa ia mostre de roca si sol de pe cele mai inalte varfuri ale tarii pentru analize de laborator.

Povestea lui Dumnezeu, a lui Noe, a familiei sale, a animalelor aflate in grija sa si a Arcei lui Noe a provocat multe dezbateri timp de secole. Cautarea dovezilor acestui eveniment va continua probabil pentru o perioada de timp, si numai timpul va spune daca acestea vor fi gasite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: