Charlie Hebdo, amenintata din nou de islamisti. O suta de publicatii din Franta, apel la mobilizare in favoarea libertatii de expresie

externe

O suta de mass-media publica miercuri in Franta o scrisoare deschisa in care lanseaza un apel la mobilizare in favoarea libertatii de expresie in sprijinul saptamanalului Charlie Hebdo, care a fost amenintat din nou de Al Qaida dupa retiparirea caricaturilor cu profetul Mahomed, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Directoarea de resurse umane al publicatiei Charlie Hebdo, Marika Bret, a spus la inceputul saptamanii ca a trebuit sa fie evacuata de la domiciliul sau din cauza amenintarilor considerate serioase. Intre timp, are loc procesul – preconizat sa dureze pana la 10 noiembrie – in cazul atacului asupra redactiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti, la 7 ianuarie 2015.

‘Dupa republicarea caricaturilor cu Mahomed la 2 septembrie 2020, Charlie Hebdo a fost din nou amenintat de organizatiile teroriste. Amenintari care constituie o adevarata provocare in plin proces al atentatelor din ianuarie 2015. Amenintari care merg dincolo de Charlie, intrucat vizeaza toate mass-media si chiar pe presedintele Republicii’, afirma Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele de Riss, directorul Charlie Hebdo, intr-o declaratie pentru France Presse.

‘Ni s-a parut necesar sa invitam mass-media sa reflecteze la un raspuns colectiv care merita sa fie dat acestei situatii’, spune el in continuare, fara a specifica natura amenintarilor.

‘Gratie unei mobilizari istorice a mass-media franceze, care publica impreuna astazi aceasta scrisoare adresata concetatenilor nostri, dorim sa transmitem un mesaj puternic pentru a ne apara conceptia despre libertatea de expresie dar, dincolo de aceasta, libertatea tuturor cetatenilor francezi’, explica directorul saptamanalului, care publica aceasta scrisoare pe pagina intai.

‘Astazi, in 2020, unii dintre voi sunt amenintati cu moartea pe retelele sociale cand expuneti opinii. Mass-media sunt desemnate deschis ca tinte de organizatiile teroriste internationale. Statele exercita presiuni asupra jurnalistilor francezi ‘vinovati’ ca au publicat articole critice’, subliniaza scrisoarea deschisa intitulata ‘Impreuna sa aparam libertatea’.

‘Intregul edificiu legal, dezvoltat timp de peste doua secole pentru a va proteja libertatea de exprimare, este atacat asa cum nu a fost niciodata in 75 de ani. Si de data aceasta de ideologii totalitare noi, pretinzand uneori ca sunt inspirate din texte religioase’, continua textul.

‘Avem nevoie de voi. De mobilizarea voastra. De puterea constiintelor voastre. Trebuie ca inamicii libertatii sa inteleaga ca suntem cu totii adversarii lor hotarati, indiferent de opiniile noastre diferite sau de credinte’, indeamna semnatarii (presa nationala si regionala, principalele canale de televiziune, saptamanale si posturi de radio), conform AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: